Airpang

Direktlänk till inlägg 3 november 2013

Ett varv till...

Av Johnny Ottosson - 3 november 2013 11:30


 

Licensplikt för lösa vapenpipor


Ett återkommande ämne som har aktualiserats i en helt ny tråd på luftvapenforumet är tillståndsstatusen för lösa pipor avsedda för licensfria luftvapen. För att veta om något, i detta fall en pipa, är tillståndspliktig eller inte så får man läsa de lagrum som är aktuella, i detta fall Vapenlag 1996:67. Där kan man läsa följande;


3 § Vad som sägs om skjutvapen gäller också 
a) anordningar som till verkan och ändamål är jämförliga med skjutvapen,
b) obrukbara vapen som i brukbart skick skulle räknas som skjutvapen,
c) start- och signalvapen som laddas med patroner,
d) armborst,
e) tårgasanordningar och andra till verkan och ändamål jämförliga anordningar,
f) slutstycken, ljuddämpare, eldrör, pipor, stommar, lådor, trummor och mantlar till skjutvapen, eller armborststommar med avfyrningsanordningar,
g) anordningar som kan bäras i handen och är avsedda att med elektrisk ström bedöva människor eller tillfoga dem smärta, och
h) anordningar som gör att skjutvapen kan användas med annan ammunition än de är avsedda för. Lag (2011:467).

 

Vi kan alltså lätt läsa oss till att pipor är tillståndspliktiga. Huruvida piporna hör till licensfria vapen eller inte framgår inte av lagtexten, den talar enbart om "pipor". Det ligger därför nära till hands att tolka detta som "alla pipor" eftersom man inte lämnar något utrymme för undantag. Exakt hur ett lagrum ska tolkas kan man få ledning av i våra så kallade FAPpar, alltså "Föreskrifter och Allmänna råd för Polisväsendet". Här kan exempelvis en åklagare läsa sig till hur rättsväsendet önskar se tolkningen av våra olika lagrum. Av denna anledning så är det alltså viktigt att se vad som står om det aktuella ämnet i en FAP innan man tvärsäkert kan säga något om hur lagrummet ska tolkas.

 

Vill man läsa i en FAP om just vapenlagen så heter denna FAP "RPSFS 2009:13", mer känd som FAP 553-1. I avsnittet som behandlar tillståndspliktiga vapendelar så fastslår man följande (om vad en pipa är):

 

10. Pipa och pipämne med räfflat lopp. Även slätborrad pipa med patronläge.


Inte heller här, i hela denna FAP, så kan man tyvärr hitta något undantag för just tillståndsfria skjutvapen, alltså licensfria luftgevär. 


Nästa steg är att läsa prejudikat, alltså hur en rättslig instans (domstol etc) har avgjort en liknande frågeställning tidigare. Inte heller där har jag hittat något utfall som säger varken det ena eller det andra. Vår enda information att hitta blir alltså vapenlagen samt fappen och där kan jag, som sagt, inte hitta något som överhuvudtaget lämnar utrymme för undantag. 


Sålunda så är min personliga tolkning att ALLA pipor (även till licensfria vapen) är tillståndspliktiga om de inte sitter ihop med ett vapen som i komplett, fungerande skick bevisligen är tillståndsfritt. En pipas juridiska (tillståndsfria) status skiftar sålunda beroende på om pipan är monterad på ett licensfritt vapen eller inte. Alternativt omvänt, det enda sätt för en pipa att bli tillståndsfri är om den sitter på ett tillståndsfritt vapen - i alla andra fall så är pipan licenspliktigt.


"Men polisman X sade ju att...."


Detta är mycket vanligt - och det spelar ingen som helst roll vad en polisman, en handläggare eller vad vem som helst säger. Det enda som gäller är ett domslut! Har vi inte ett domslut så gäller aktuellt lagrum, är detta tvetydigt så får man söka råd i FAP eller prejuridikat. Finns inte besked att nå så gäller försiktighetsprincipen - är det inte uttryckligen lagligt så är det per automatik olagligt. Detta eftersom vapen överlag inte är tillåtna för civilt ägande och användande i Sverige utan dispenser, antingen en generell sådan (tillståndsfrihet) eller en specifik sådan (vapentillstånd).

 

 
 
Ingen bild

-jonas-

3 november 2013 12:07

Det finns ett prejudikat...eller åt det hållet i alla fall från 1985 där en kille(knarkare) hade tänkt bygga om en signalpistol och när polisen tog honom för knarkrelaterat brott så hittade de bla en lös pipa från ett lugtgevär/luftpistol. Rätten ansåg att denna var tillståndspliktig, men att det i sammanhanget skulle betraktas som ringa. Har länkat till detta en gång för länge sedan på airgun.se...ska se om jag hittar det igen.

 
Ingen bild

Manne

3 november 2013 13:21

"10. Pipa och pipämne med räfflat lopp. Även slätborrad pipa med patronläge."

Då betyder det att en slätborrad pipa från ett luftvapen inte är licenspliktig, eftersom det inte finns något patronläge.
Frågan är då hur man definierar räffling. Är en FX ST-pipa räfflad?

Johnny Ottosson

4 november 2013 19:16


Jag håller med om din tolkning att en slätborrad pipa utan patronläge inte är tillståndspliktig, oavsett om det är luftvapen eller svartkrutsvapen etc..

 
Ingen bild

Sergeanten

4 november 2013 11:06

Rättsfallet från 1985 handlade mycket riktigt om en person som byggde licenspliktiga krutvapen av delar från startpistoler och licensfria luftgevär. I det läget ansåg rätten att pipan från luftgeväret var licenspliktig. Men det betyder inte att pipor som ska monteras på ett licensfritt luftvapen är licenspliktiga.

När det gäller Vapenlagen 1 kap 3 § bör kanske den gode Johnny ställa sig följande fråga. Varför finns denna paragraf? Vad är syftet? Jo, den talar om att om ett vapen är licenspliktigt så är delar till vapnet också licenspliktiga. Paragrafen gäller enbart licenspliktiga vapen.

Man brukar säga att om någonting som inte är sant upprepas tillräckligt många gånger blir det till slut sant. Detta är ett väldigt bra exempel.

Vad som alltid har förundrat mig är varför man enbart säger att pipor är licenspliktiga. Varför inte lådor, pistonger och fjädrar?

Johnny Ottosson

4 november 2013 19:20

Det framgår ingenstans att paragrafen enbart gäller tillståndspliktiga vapen.

Man talar bara om olika vapen och vapendelar, helt oavsett deras tillståndsstatus.

Hur i hela världen menar du att att lådor inte skulle vara licenspliktiga ??

Det står ju uttryckligen två ord bakom pipor i lagtexten!??

Att pistonger och fjädrar inte är tillståndspliktiga beror på att de inte är upptagna som tillståndspliktiga delar.

 
Ingen bild

Sergeanten

4 november 2013 12:54

I vapenförordningen står det följande om vapendelar:

"Slutstycket, patronläget och pipan tillhör som separata delar samma kategori som det skjutvapen de är eller är tänkta att vara monterade på."

Licens på vapnet - licens på delarna.
Licensfritt vapen - licensfria delar.

Johnny Ottosson

4 november 2013 19:22


Text tagen ur sin kontext.

Det man syftar på är vapenkategori, inte tillståndskategori.

Exempelvis hagelvapendelar, kulvapendelar, handvapendelar etc..

Det handlar alltså om att man exempelvis inte kan ta ut tillstånd för en revolverpipa om man har ett gevär etc.

 
Ingen bild

Sergeanten

4 november 2013 13:04

Johnny efterlyser prejudikat. Det kommer aldrig att bli några prejudikat. Ingen åklagare skulle komma på idén att åtala någon för innehav av lös pipa till ett licensfritt luftvapen. Därför kan de som förespråkar licens på pipor till licensfria luftvapen hävda denna missuppfattning i all oändlighet - oavsett vad myndigheterna säger.

Johnny Ottosson

4 november 2013 19:23


Klart att du kan få en åklagare att åtala dig för innehav av en vapenpipa utan vapentillstånd.

Hur kan man överhuvudtaget tro något annat?

 
Ingen bild

Devil

4 november 2013 15:59

Bra skrivet sergeanten

Extra pipan till det nämnda vapnet i tråden är icke licenspliktigt

Man kan inte söka licens på den lösa pipan och då är det omöjligt att den är licens pliktig

Johnny Ottosson

4 november 2013 19:27


Det går utmärkt att söka licens på en separat vapenpipa, ett flertal entusiaster har redan gjort det - exempelvis i Onsala LGK.

Dessa pipor var innan tillståndsutfärdandet oregistrerade och fick stansas med serienummer för licensansökan.

Inga pipor är licensfria, om de inte råkar sitta ihop med ett vapen som i sitt kompletta fungerande skick är licensfritt, exempelvis ett 10J luftvapen eller ett pre 1890 svartkrutsvapen etc.

 
Ingen bild

tankryttarn

4 november 2013 17:23

samma visa om igen!! :)

finns det inte någon som är tillräckligt sugen på att ta reda på vad som gäller?? alltså de måste ju finnas någon instans i detta avlånga land som har hand om detta högst omtalade ämne!! ja jobbar som en sketen mekaniker, men det måste ju finns advokater eller liknade som tycker att luftgevärsskytte är mycket intressant och kan rota lite i ämnet väl? eller nån som känner nån?! bara en fundering alltså.

Johnny Ottosson

4 november 2013 19:28


Vad som gäller är att vi inte VET.

Lagen är en smula otydlig.

Handlarna och tillverkarna har dock gjort bedömningen att det inte är värt risken att chansa och jag tycker personligen att det är en sund tolkning av det nu aktuella rättsläget.

Därför skulle jag inte nu befatta mig med en "lös" vapenpipa, oavsett vapen.

 
Ingen bild

wredes

4 november 2013 20:39

riktigt korkat att söka licens på en 10j pipa när det inte behövs

då kan man ju lika väl söka licens på en lös stock med

Johnny Ottosson

4 november 2013 22:02


Man söker licens på en pipa eftersom den är en tillståndspliktig vapendel.

Man söker inte licens på en kolv eller en stock eftersom dessa inte är tillståndspliktiga vapendelar.

 
Ingen bild

Sergeanten

5 november 2013 09:23

Det står ingenstans i 1 kap 3 § vapenlagen att pipor är licenspliktiga. Det står att vad som sägs om vapen gäller också delar till vapnet. Därmed blir pipor mm till tillståndpliktiga vapen tillståndpliktiga. Det som sägs om effektsvaga luftgevär är att de inte är licenspliktiga. Därmed kan delar till licensfria luftgevär bli licensbelagda.

Syftet med paragrafen är naturligtvis att förhindra att kunna köpa delar fritt och montera ihop till ett licensbelagt vapen. Detta är helt logiskt. Men var finns logiken i att kunna köpa ett komplett vapen fritt men inte delar till vapnet? Jag har sett diverse förklaringar till detta på olika forum men gemensamt för dessa är att de är påhittade. Det finns inget stöd för denna tolkning i lagförarbeten, doktrin eller litteratur.

Den som hävdar att alla pipor är licensbelagda borde ingående förklara varför paragrafen gäller licensfria vapen och vad den första meningen "Vad som sägs om vapen gäller också" betyder.

 
Ingen bild

Sergeanten

5 november 2013 09:26

Fel i första stycket sista meningen i föregående inlägg: "Därmed kan delar till licensfria luftgevär INTE bli licensbelagda."

 
Ingen bild

kj

5 november 2013 09:43

man kan byta pipa utan licens,men då måste den nya vara i samma kaliber,och en vapensmed med behörighet måste utföra jobbet och skicka intyg till polisen.lagen är en jävla härva av byråkratiskt svammel,varför inte låta en vanlig svensson skriva om den så folk begriper?

 
Ingen bild

Sergeanten

5 november 2013 13:14

Jag kan förtydlga vad 1 kap 3 § innebär. I denna paragraf står det ingenting om tillstånd eller licens. Det står "Vad som sägs om skjutvapen gäller också" delar till vapnet. Det betyder: De regler som gäller för skjutvapen gäller också delar till vapnet. När det gäller krutvapen och effektstarka luftvapen gäller regeln licens. Följaktligen blir delarna också licenspliktiga. När det gäller effektsvaga luftgevär är regeln att licens inte behövs för den som är 18 år. Eftersom samma regler ska gälla för delarna som för vapnet blir delarna licensfria. Johnny får gärna skriva varför han anser att det inte är på det viset. En utförlig motivering tack.

Johnny Ottosson

5 november 2013 18:22

Jag gör då ett försök med det här upplägget istället då:

En pipa är tillståndspliktig om den hör till ett tillståndspliktigt vapen.

En pipa är licensfri om den tillhör ett licensfritt vapen

Vad avgör då om en lös pipa, utan vapen närvarande, hör till ett licensfritt vapen eller inte?

Ingenting.

Visst kan pipan vara registrerad som en enskild vapendel ("ligga på licens") - då är den bevisligen licenspliktig, men i de flesta fall när en lös pipa påträffas så är den "anonym", alltså utan serienummer.

Om man då inte kan bevisa att pipan hör till ett licensfritt vapen, tja - då anses pipan automatiskt tillhöra ett licenspliktigt vapen och då kräver den naturligtvis också licens.

Detta problem finns hos luft- och svartkrutsvapen då dessa förekommer både som licensfria och tillståndspliktiga, beroende på olika kriterier.

Hur bevisar man då att en pipa enkom hör till ett licensfritt vapen (o därmed är licensfri).

Jo, igenom att pipan sitter ihop med det licensfria vapnet.

Eller omvänt - sitter inte pipan ihop med ett fungerande licensfritt vapen så är pipan per automatik licenspliktig.

Ganska enkelt och logiskt egentligen, något som också tillståndsenheter (överlag) respektive handlare och tillverkar förefaller råda i konsensus.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

5 november 2013 22:37

Har svårt att tro att någon av ovanstående skribenter bryr sig om vad som står skrivet i vapenlagen och vapenförordningen efter att ni vänt datorn ryggen .

 
Ingen bild

Sergeanten

6 november 2013 08:20

Det är riktigt att pipor till licenspliktiga luftvapen är licensbelagda. Så står det i lagen. Men nu diskuterar vi pipor till licensfria vapen. I Sverige är det är åklagaren som har bevisbördan när han ska åtala någon för brott och det måste finnas stöd i lagen. Om jag innehar ett licensfritt vapen och köper en extrapipa till detta, vilken lagregel har jag brutit mot? Jag skulle vilja se den åklagare som skulle åtala mig för vapenbrott. Johnny utgår från att alla luftvapen finns i både licensfri och licensbelagd version. Så är det inte. Det finns luftvapen som enbart finns i licensfritt utförande. Anser Johnny att pipor till dessa också är licensbelagda? Kan du hänvisa till någon rättskälla som ger stöd för din tolkning? Det stämmer inte att alla tillståndsenheter anser att det licensplikt för alla pipor.

Någon efterlyste en tolkning av advokat eller liknande. Sanningen är den att förespråkarna för licensplikt för pipor inte är intresserade av vad lagkunninga säger. De är övertygade om licensplikt, punkt slut.

 
Ingen bild

-Jonas-

6 november 2013 09:15

Det här har vi disskuterat sedan forumens uppkomst och det har alltid engagerat männskor som varit tvärsäkra, antingen på det ena eller andra. Men aldrig har någon vågat prova hur det verkligen ligger till. Ta av en pipa från ett luftvapen och gå in till polisen och anmäl dej själv. Se vad som händer, sen vet vi. Allt annat är meningslöst snack.

 
Ingen bild

Sergeanten

6 november 2013 09:26

Jag har kontaktat Polismyndigheten och där fått svaret att det inte är licensplikt på pipor till licensfria vapen. Så har även andra gjort och fått samma svar. Men förespråkarna för licensplikt viftar bort detta och säger att myndigheterna inte begriber någonting.

 
Ingen bild

Ogster

6 november 2013 09:45

När jag skulle importera ett fjädergevär för många år sedan lyckades jag få tag i väldigt högt uppsatts människor på både tullen och hos polisen, båda dessa kollade med deras jurister vad som gällde om ett vapen som påträffas inte är komplett. Tex om fjäder saknas är geväret inte effekt begränsat och därmed krävs det tillstånd enligt dom.

Därför TROR jag att har man tex en Fx Elit med 3 olika pipor så kommer dom lösa piporna ej räknas som tillstånds pliktiga sålänge vapnet är under 10J, lösa pipor som inte hör till ett specifikt vapen tror jag dock kan bli svårare att bortförklara...

Detta är min tolkning.

 
Ingen bild

Sergeanten

6 november 2013 11:36

Johnny håller med om att pipor till licensfria luftgevär är licensfria men att de ändå blir licensbelagda i praktiken eftersom det inte går att bevisa att de tillhör ett licensfritt vapen. Men enligt svensk rätt är det åklagaren som har bevisbördan. Har Johnny något stöd för sin uppfattning? Källhänvisning? Eller är det bara hörsägen och egna spekulationer?

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

6 november 2013 16:17

Ni skulle kunna lösa den här frågan med att be vapenhandlaren som ni handlar av stämpla in 10J i godset på pipan . På kvittot ber ni vapenhandlaren specificera köpet och det ska framgå tydligt att det är licensfritt köp .Det här har lagligt fungerat för mej så då fungerar det också för alla .

 
Ingen bild

tankryttarn

6 november 2013 16:57

så du menar att tex. Tobbe på hurricane luftvapen tar och stansar/ritsar in 10j på en hög med lösa pipor i olika kalibrar till luftgevär så skulle de vara helt okej för honom att sälja luftgevärspipor?? detta skulle ju "rocka hårt" för hans försäljning i så fall!!

 
Ingen bild

Per

6 november 2013 18:14

Sergeanten,

Det är en bra redogörelse du gör. Framförallt är det bra att du landar din argumentation om vilken part som egentligen har bevisbördan för påståenden om omständigheter som ska läggas till grund för en fällande dom. För brottmål gäller, exempelvis i detta fall, att åklagaren kan bevisa att pipan bortom rimligt tvivel tillhör ett licensbelagt vapen. Förenklat brukar man säga att det rör sig om att det ska vara 98 % säkert att det är såsom åklagaren påstår.

kj,

"lagen är en jävla härva av byråkratiskt svammel,varför inte låta en vanlig svensson skriva om den så folk begriper?"

Om målet är att du ska begripa en lag tror jag att det är bättre att vi skiter i det här med lagar. Eller vi kan ju försöka få grannens hund att förstå hur man löser en ordinär andragradsekvation också?

 
Ingen bild

Silwer

6 november 2013 18:30

Den eviga frågan utan korrekt svar, utan som beror på exakt vem som tolkar det hela, ljuddämparfunktioner hamnar lite där med med shroud.

Då du kan ta itu en bössa hemma och lägga pipan till den vid sidan av, är den då olaga vapeninnehav, dvs du kan aldrig ta bort pipan själv från ett licensfritt vapen ens?

Hur vet någon vad en helt lös obunden pipa ska var till?

Omöjligt, och inget annat än att man nog ska hålla det här borta från vissas ögon får nog fortsätta, bla säljer ju inte säljare lösa pipor i landet om man inte samtidigt har bössan inne för byte eller då har licens.

Varför skulle de hålla på så om det varlungt?

Doch förekommer ju en massa trams i det här med, nån säljer en bössa med typ 2-3 extrapipor i samma kaliber och ST på det med så mycket babbel ibland tror jag sen när det gäller ens eget och de sina då är det andra melodier som gäller.

Vi skiter i den här lagen imo och så kan high and mighty arslena få hålla på med vad de vill om de orkar.

 
Ingen bild

Silwer

6 november 2013 18:33

Det om startpistolen är ganska ointressant då det på den tiden ju bar var en sak man hade en lös pipa till för en sådan, att bygga en .22 pistol, så även om startpistoler fortfarand var licensfria då fick man ju inte bygga om dem, misstanken blev väl stor nog i det fallet.

Nån som har en äkta mer aktuell dom? alternativt iaf beslagtagen pipa?

 
Ingen bild

Silwer

6 november 2013 20:00

ok en kommentar till, det om att importera fjäder eller PCP vapen utan slagfjädern gick förr, men dt försvann för länge sedan och är idag ej tillräkligt för att godkänas, dvs säg tat fjädern ligger vid sidan av bara.

Flera gjorde så förr tro mig, mne det är länge sen det fungerade som väl sagts, det var bar det att jag hajad till då deet var saker som diskuterades inna de forum som existerar idag ens var påtänkta:-)

 
Ingen bild

breech

7 september 2015 20:57

Jag beställde en stål breech från Gmac och den tog tullen i beslag som licenspliktig vapendel med införselkrav!!tusen spänn i dassastolen mao :(

 
Ingen bild

Fred

29 augusti 2016 13:48

Hur gick det med breechen från GMAC? Fick du ut den eftersom det var till ett licensfritt vapen?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards