Airpang

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2013

Var går gränsen?

Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2013 10:00


 

När behövs en shroud?


Idag så fick jag mail av en entusiast som var beredd att ta steget över till "den mörka sidan", alltså införskaffa sitt första PCP. En sak som dock oroade honom var ljudnivån. Han hade, som jag förstod saken, inte någon egen praktisk erfarenhet av just PCP men hade hört massor av uppgifter på olika forum om hur mycket olika PCP låter.


I första läget så tänkte han skjuta hemmavid på sin tomt med 10J, vilket ställde stora krav på ljudnivån med tanke på grannar och liknande. På sikt så tänkte han emellertid uppgradera till full effekt och skjuta på bana/tävlingar. Eventuellt så kunde 16J bli aktuellt om tävlingarna visade sig vara intressanta, kalibervalet skulle vara 177. Hans huvudsakliga vapenkandidat gick emellertid inte att få med shroud och därför blev frågan - behövs en shroud?


Alla PCP låter mer eller mindre, detta beror på tre faktorer; 1. effektnivå, 2. piplängd samt 3. kaliberval.


Effektnivån


Ju högre effekt desto mera luft kommer ur pipan och det är den överflödiga luften som skapar ljudknallen. Med andra ord så ökar ljudknallen i proportion med ökande effekt. Ett vapen på 7.50 joule låter alltså mindre än 10.00 joule som i sin tur låter mindre än 16.00 joule osv. Av bland annat den här anledningen så bör man inte ta ur mer effekt ur vapnet än vad som är nödvändigt för att lösa den aktuella uppgiften. 


Piplängden


Vapen med en kort pipa låter mer än vapen med en lång pipa. Skillnaden mellan min 177 Ultra på 10J och min 177 Challenger 10J på 7.50 joule är enastående. Visserligen så skiljer det bara 2.50 joule men en åhörare skulle lätt kunna tro att Ultran hade minst den dubbla effekten! Massor av outnyttjad luft smiter ut efter diabolen och skapar då en rejäl, relativt sett, ljudknall. 


Kalibern


Här råder oftast en viss förvirring, en del påstår tvärsäkert att en grövre kaliber låter mera, andra påstår enträget motsatsen. Vilket är då sanning? En grov kaliber innebär att pipan innehåller mera luft och det är ju den överflödiga luften som skapar knallen, alltså måste en stor kaliber låta mer? Inte nödvändigtvis. Detta eftersom det inte bara är mängden luft utan även luftens hastighet som skapar knallen. En stor mängd luft som rör sig långsamt kommer alltid att låta mindre än en mindre mängd luft som rör sig fort. Då luften ifrån en mindre kaliber rör sig snabbare än luften ifrån en grövre kaliber iom att det krävs mera kraft att pressa en projektil igenom ett smalt rör än ett grovt rör, så kan även en klen kaliber smälla nog så högt. Dessutom så kommer knallen på en annan frekvens ifrån en klen kaliber än ifrån en grov kaliber vilket kanske inte påverkar decibelltalen men nog så åhörarens uppfattning av ljudnivån.


Mina egna preferenser


Bortsett ifrån att ett vapen med lång pipa, klen kaliber och låg effekt alltid låter mindre så skulle jag personligen sätta gränserna ungefär så här, allt räknat med vapen som har kaliber 177 och normallång pipa (500 mm); 7.50 joule går utmärkt på en vanlig radhustomt, 10.00 joule är lite av ett gränsfall. Däremot så skulle jag inte smälla med 16 joule och full effekt, runt 25-28 joule, är inte att tänka på. Över 16J så hade jag valt hörselskydd och ungefär vid den här gränsen börjar en shroud/dämpare bli en nödvändighet. Man tjänar alltså en hel del i ljudnivå om man tar ner effekten lite och med handen på hjärtat, hur lång är som regel skjutbanan på en vanlig villatomt?


Utrymmet


Räknar vi att en byggnad är placerad mitt på en tomt som är kvadratisk så är det mycket sällan man kommer upp i några rejäla skjutlängder hemmavid. En tomt som är på 800 kvm (normal villatomt) är då ca 28 x 29 meter. Då får man räkna med att i bästa fall ha 15 meter, räknad vid skott innefrån byggnaden. Skjuter man längs hela tomtens längd utomhus så blir det knappt det dubbla. För den typen av räckvidder så räcker 7-8 joule gott, rent praktiskt. Har man tur och en extremt rektangulär tomt så blir den 10 x 80 meter på 800 kvm och det lämnar då 70 meter tillgängligt. Tyvärr så är fastigheter med sådana tomter mycket sällsynta. Här kan det då vara meningsfullt med mer effekt, från 16J och uppåt.






 
 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

21 oktober 2013 16:05

Ungefär så där går det till med pangandet hemma hos mej också,men jag har alltid undrat om man kan åka dit om man skjuter med en bössa på över 10 J på sin egen tomt,med licens då givetvis .Hur är det med den saken ?

 
Ingen bild

Silwer

21 oktober 2013 18:15

En shroud utan avanserade insatser 'r trevligt i tex 16J .177, men i 10J så kan man klarar sig utan i princip.

Och går man över 20J börjar det knalla om grejorna ändå och då sätter ju utrikikarna på sin exta dämpning bara och vi får inget göra.

I övrrigt är shruden en gåva från ovan, tur att de har de där reglerna i USA på många håll anars hade vi nog inte sett så mycket av det.

Ärligt talat en shroud kan räcka för val från min sida på likvärda vapen egentligen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards