Airpang

Direktlänk till inlägg 13 september 2013

Om helgens tävling och diverse...

Av Johnny Ottosson - 13 september 2013 19:30


 

Tankar funderingar & förändringar


Som den skarpögde kanske har noterat så har jag rensat lite i länkarna på bloggen. Länken till forumet "Airgun" har försvunnit eftersom forumet i sig självt också har gjort detsamma, det har helt enkelt avstannat till det ringa tempo att man i praktiken kan förklara det som dött. Därav så finns det inte heller något skäl att länka dit längre. Länken till LuftvapenInfo finns fortfarande kvar och har nu rubriken "Sveriges Luftvapenforum", efter som det är just detta.


Vidare så finns de tre amerikanska forumen (Yellowforum, GTA och AirgunAdvice) liksom Johans två jaktsidor och vårt norska broderforum. Ett udda inslag är VarmintAir som alltid har bra och läsvärda artiklar. Övriga länkar utgörs av diverse klubblänkar och här önskar jag få in fler av dessa. Kriteriet är att klubben ska vara ansluten till Svenska Skyttesportförbundet så att en nybörjare i sporten lätt kan hitta en seriös klubb i sin närhet.


Nästa punkt på dagordningen är vädret, människan älskar ju att diskutera väder & vind, så även jag. Vädret är högst vitalt för vår hobby och i synnerhet så när det står en tävling inför dörren. Tyvärr så talar samstämmiga väderprognoser i nuläget för ett riktigt uselt väder till Onsalas hösttävling så mycket talar för ännu en förlorad tävlingsdag på grund av detta.


Ingenting påverkar nämligen, med all rätt, deltagarantalet lika mycket som vädret! Regnar det och om det dessutom blåser halv storm, så kommer bara en bråkdel av den vanliga deltagarmängden. Här har vi ett väsentligt problem, ett bekymmer som påverkar deltagarantalet klart mycket mer än gröna kort och tävlingslicenser. Många av de som har varit med förrut och tävlat under ihållande ösregn gör nämligen, på goda skäl, aldrig om detta igen och stannar därför hemma om regnrisken är överhängande.


Eftersom ingen bevisligen (regndanser räknas inte) kan påverka vädret så måste arrangörerna på något sätt förhålla sig till detta och anpassa sig därefter. Tillgänglighet, som vi har talat om så mycket tidigare, är nämligen ytterst värdefullt för att få ett engagemang. Man kan inte naivt och blåögt tro att glada entusiaster går igenom vatten och eld bara för att tävla, så funkar det helt enkelt inte längre. Det finns massor med saker som konkurrerar om deltagarens tid, pengar och energi. Att då tro att denne kommer att uppenbara sig i ösregn och storm är bara enfaldigt. Liksom i andra situationer då man riskerar att möta omfattande och oväntade problem så finns lösningen i en backup, en plan B och en anpasslighet efter det aktuella läget.


I framtiden så kommer varje deltagare att bli värdefullare då det är rimligt o tro att det kommer att komma färre men mer krävande deltagare till våra tävlingar. Det är därför viktigare än någonsin att köra tävlingarna under så goda betingelser som möjligt. Precis som när jag efter långt tjat och hängiven lobbyverksamhet till slut fick arrangörerna att inse att tävlingar på söndagar är bättre än tävlingar på lördagar när det gäller att skapa tillgänglighet så har jag även här en lösning att delge - man måste ha alternativa tävlingsdagar.


Visar det sig att det finns risk för regn och hårda vindar, som inför Onsala på söndag, så gäller det att direkt blåsa av och skjuta upp tävlingen ytterligare en vecka, alltså till nästa tillfälle då vädret tillåter tävling. En enkel lösning alltså, precis som på Wimbeldon i tennis. Märkligt nog så har inte en enda klubb insett detta av egen kraft så - varsågoda, här kom en lösning på silverfat. Våra tävlingar är ju inte mer komplicerade att arrangera än att de som regel förbereds dagen innan och därför är (borde vara) synnerligen flexibla.


Ska vi nu satsa på att dra ihop deltagare under Sv Skyttesportförbundets paraply så måste det finnas ett flertal bra tävlingar att välja mellan. Ju fler tävlingar, desto mer meningsfull blir en tävlingslicens. Principen är även självgenererande; med ett stort utbud så kommer fler att lösa tävlingslicensen och ju fler som har tävlingslicens desto fler kommer till tävlingarna. Nyckelordet är dock att tävlingarna måste vara "bra" och det väsentligaste i detta är att tävlingen ska ske under bra väderförhållanden, gärna i naturskön miljö. Vidare så måste tävlingarna vara kreativt nyskapande, varför inte köra en tävling på en avlyst bilskrot, en större industritomt eller rent av inuti någon större öppen inomhuslokal (tänk gamla sågverket vid FX fabriken), en urban tävling helt enkelt? Kan man ha den typen av setting hos Airsoft så varför inte i vår tävlingsform?


Likså får inte tävlingarna dö bara för att det blir vinter, soliga vackra vinterdagar med gnistrande snö är perfekta för tävlingar, gärna i en lagom gles tallskog. Ett annat alternativ är att köra long range FT på någon tävling. Antar vi att målen tål 45J så är det bara att backa dem så att de mer potenta vapnen bara har kvar den här energinivån vid målområdet. Tänk amerikansk präriehundsjakt helt enkelt fast med vanliga fallmål. Avlys ett par rejäla åkrar bara och ställ ut fallmålen på varierande avstånd mellan 80-200 meter - perfekt för de mer potenta luftvapnen. Det finns alltså mycket att göra och utveckla men det kräver att man också som arrangör vågar pröva nya grepp och - framför allt - vara ytterst lyhörd för konstruktiv kritik.

 
 
Ingen bild

Ogster

13 september 2013 21:35

Tror du skulle behöva va med och arrangera samt bygga några banor/tävlingar så du inser vilket jobb det är, att bara se allt från en besökares ögon som vill ha allt serverat på silverfat blir lite fel.

Om det är 4st som ska annordna tävlingen ett visst datum så kanske bara 2st kan helgen efter om det regnar och då blir det ingen tävling alls.

Johnny Ottosson

13 september 2013 21:47


Nu ska vi inte överdriva saken, de flesta människor kan relativt enkelt och snabbt ställa ut några fallmål i skogen med kort varsel och om man sätter upp dem ena veckan så borde de utan vidare klara att sitta upp till veckan därpå utan problem.

Att köra "röda mattan" mot besökare är ett säkert sätt att få just fler besökare.

 
Ingen bild

Regulatorn

14 september 2013 02:08

Men visst var det väl en tråd på airgun som hade tävlingstema på ett sågverk vid Fx fabriken ? Du skulle kunna slå dej ihop med trådskaparen och utveckla iden om sågverket , ni två skulle bli ett bra team,lixsom lika som bär ! Eller skall du fortsätta hela livet ut att vara gormeè killen som väntar med öppen mun,att de stekta sparvarna skall flyga in ?

Klart att airgunforumet skall dissas,där finns ändå ingen kunskapsbank som är värdefull att hänvisa nybörjare att titta in till.

Tänkte inte på det först...
men avsikten att ignorera airgun är nog syftat till att Leif återigen skall upptäcka vilken idiotdålig lagspelare han är.

Johnny Ottosson

14 september 2013 13:39

Ingen aning, jag läser inte Airgun iom att jag är bannad där men såvitt jag förstår så står ändå det forumet helt stilla.

De få posts som kommer där är som regel dubbelposts från LuftvapenInfo.

Lagspelare? Leif? Vi talar nog om olika personer där..

 
Ingen bild

Silwer

14 september 2013 18:15

Jo du är väl inte den enda som haft liknande ider som är mer aktiva tävlingar eller hur man ska säga, mer HFT än FT.
Att den som skjuter går en jaktstig med maxförstoring utsatt och att det inte handlar om att sitta i 2 minuter och vrida in siktet för avståndsmätningen, kortare avstånd till mål, mer vinklar.

Och det kanske kommer som motpol till FT som ju är just fältskytte och inget annat i internationell form.

Skrot och sågverket vet jag inte, trots allt ska man ju inte kriga mot varandra men ok kan nån bygga en bana där som man går genom så skulle väl det gå.

Det är väl bar tat ma nfår se på vad folk vill, och förståss vad tes ogster tar upp, vad de som ska hålla i alltihop är beredda att göra och chansa på, trots allt utan dem så blir det som för Stockholmsklubben, inställt.

 
Ingen bild

Päran

15 september 2013 01:13

I mörrum har vi möjlighet vid regn att skjuta ut från skyttehus för 30 mål , men visst man kan också ,skjuta upp tävlingen en vecka om man får bra väderprognos på torsdagen .

 
Ingen bild

Thomas

15 september 2013 18:09

Airgun är dött, ja!
Luftvapen.info är inte mkt bättre idag, en som tjatar im skytte festen 2014, och par Hatsan trådar___SUCK

 
Ingen bild

Silwer

16 september 2013 11:10

Nu är iofs inte forumen mer än de aktiva medlemmarna gör dem till.

Bidra om ni kan saker, eller fråga om saker som det aldrig snackas om kanske?

Oftast är det inaktivt folk som vill att andra ska på nåt sätt göra allt levande som gnäller, vem som är chef på bygget har mindre med saken att göra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards