Airpang

Direktlänk till inlägg 14 maj 2012

Elite Collection

Av Johnny Ottosson - 14 maj 2012 10:00


De första...


Idag så kommer det att handla om Elite och de exemplar som finns kända och som har spritts över världen utav Mk I versionen, alltså det ursprungliga originalet. Här är de olika exemplaren och lite om dem:


Serienummer 0002 - på licens, målskytte.


Detta exemplar ägs av en ägare i Sverige, ett tidigt nummer som dock kom ut sent på marknaden. Ännu i originalskick och med standard högerstock i valnöt samt 500 cc tub.

Serienummer 0005 - (troligtvis) på licens, målskytte?


Även detta vapen finns i Sverige och är i orignalskick med 500 cc tub samt standard högerstock. Det första vapnet som gick ut till konsument på marknaden.

Serienummer 0006 - på licens, målskytte.


Mitt eget exemplar, det andra exemplaret ut på marknaden, det första exemplaret på reggad licens. Har numera 400 cc tub samt modifierad högerstock i valnöt utan nätskärning på förstocken.


Serienummer 0007 - på licens, jakt.


Harry Fullers exemplar. Original högerstock numera ersatt med orignal vänsterstock, båda i valnöt. Orignallevererad för export till Australien helt utan shroud eller dämpare. Med 500 cc tub.


Serienummer 0008 - utan licens.


Detta exemplar såldes till Steve CT (som äger YF), han sålde sedan vidare den och nu ägs den av Scott i Colorado. Originalutrustad med vänster valnötsstock samt 500 cc tub.


Serienummer 0010 - på licens, målskytte.


Detta exemplar ägs av en ägare i Sverige. Original 500 cc tub samt standard högerstock av valnöt.  


De exemplar som saknas är alltså 0001 (tror den finns på fabriken), liksom 0004 (förmodligen såld i Sverige, okänt) och 0009 (förmodligen såld på export). I övrigt så är detta en lineup på de tio första Elite som har tillverkats för allmän försäljning. Det ska bli intressant att följa dessa vapen framöver, om de byter ägare, modifieras eller rent av skrotas ut - alltså vad som komma att hända med dem under de kommande åren.

För övrigt så passade jag på att rasta min egen 0006 idag med fyra serier om fem skott på uppmätta 50 meter, bara en tavla lite för skoj ifrån köksbänken ut över min egen trädgårdsbana:

En Elite accepterar det mesta och levererar precision därefter...  

 
ANNONS
 
Ingen bild

sven

14 maj 2012 14:00

Snygga vapen! Hur går den med Fx 6,35 ammo?

Johnny Ottosson

14 maj 2012 14:56


Jag har faktiskt aldrig prövat?

Är det inte detsamma som Exterminators, alltså ST-diabolen?

 
Ingen bild

sven

14 maj 2012 16:38

Ingen aning faktiskt vilken form dom har, jag blir inte klok på om det är exterminator eller jsb kulor fx har i .25
Jag har ingen vapenbutik på över 10mil så jag kan inte kolla heller :P

 
Ingen bild

Lasse - Onsala LK

14 maj 2012 16:49

FX 6.35 har samma form som en vanlig JSB kula

 
Ingen bild

Max54

14 maj 2012 19:32

Är Eliten svåröverkomlig på något vis? Köps den inte som vilken FX på licens som helst?
Tycker ni verkligen att de däringa bössorna är snygga?
Jag tycker alla flaskbössor ser ut som utvecklingsprototyper. Stansningen på flaskan ger ett intryck av att flaskan från början var tänkt till en sodastream eller likn.

Johnny Ottosson

14 maj 2012 21:20

Den är ovanlig eftersom inte så många köper den. De flesta som är beredda att spendera 9000 kr på ett PCP tenderar till att välja Royale i första hand.

I skenet av detta så är inte Elite till för alla.

Alla förmår inte att uppskatta vad Elite erbjuder utan prioriterar en vanlig magasinbössa istället.

Ja, jag tycker att de är estetiskt tilltalande.

Ett flasktubsvapen visar direkt att det handlar om ett luftgevär, den skickar tydliga signaler om att det inte är frågan om ett krutvapen. Dessutom så demonstrerar den kompromisslöshet, den optimala luftmatningen för ett PCP är ju igenom en flasktub.

Stansningen ger ju information om kärlets prestanda precis som märkningen på blocket berättar om vapnets modell, serienummer och liknande.

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

15 maj 2012 07:44

ser ut att vara välbyggda luftgevär dessa Fx Elite,men att Fx Elite skickar tydliga signaler om att det inte rör sig om ett krutvapen det håller vi inte alls med om.Snarare ger Fx Elite intrycket av att det är ett riktigt farligt vapen med kraft och funktion som vida överstiger de luftgevär som vi är vana att få se i seriösa skyttesammanhang.Människor som jag låtit betrakta bilder på Fx Elite har bland annat sagt att geväret påminner om en granatkastere och kombinationsbössa.

Att Fx Elite skapar lugn och övertygelse om dess användningsområde är helt fel !

Johnny Ottosson

15 maj 2012 08:02


Öh...?

Nja, nåväl..

Det är nog snarare så att de flesta förstår instinktivt fördelen med magasinmatning medan direkt till pipan laddning inte är lite uppenbar.

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

15 maj 2012 10:53

nu tolkar inte jag min perception på så sätt att jag förstår vad jag ser genom instinkt,så du och jag Johnny är nog tämligen olika på den punkten.
Mentalt friska människor gör en blandningstolkning på abstraktionstesen fördomar,antaganden,basal kunskap som senare blir intellektuella riktiga beslut,beroende på yttre och inre faktorer. Ålder spelar stor roll på utslaget i detta fall.
Flaskvapen av typ pcp verkar göra folk tveksamma,jag har hört folk tro att dessa är till för att skjuta tex tårgasgranater med osv.

Den av dej påstådda instinktiva fördelen med magasinsmatning kontra direkt till pipanladdning är av gemene man helt okänd,även om du i detta påstående har rätt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se