Airpang

Direktlänk till inlägg 14 maj 2011

Mera av extra allt....?

Av Johnny Ottosson - 14 maj 2011 14:00


En riktig bäst...?


Innovation och Precision har sedan länge varit ledorden för verksamheten hos FX Airguns AB. Man kan säga mycket om deras olika modeller men den gemensamma nämnaren har alltid varit att de är innovativa och inte sällan har en nyhet kommit först ifrån just detta fabrikat. Ibland är det finesser som numera anses som branschstandard (ex manometer) och ibland är det helt unika konstruktioner där det inte existerar något motsvarande ifrån någon annan tillverkare (halvautomaterna).


På samma sätt förhåller det sig med den praktiska precisionen. Alla vapen från FX Airguns är synnerligen välskjutande och den praktiska precisionen är den enskilda tekniska egenskap som fabriken själva värdesätter absolut högst. Man har helt enkelt vinnlagt sig om att tillverka de luftvapen som ger kunden den absolut bästa tekniska egenprecisionen ibland alla vapen kategorisierade som Sporting Airguns.


All den här tekniska traditionen och alla de innovationer som fabriken berhärskar har man nu äntligen smält samma i ett och samma vapen, en bössa som jag själv har väntat ett drygt halvår för att kunna lägga händerna på och som jag tror utan tvekan kommer att utgöra en milstolpe i utveckligen av vår typ av luftvapen.


De tekniska specifikationerna utlovar mer än 70 st skott på vardera minst 50 fpe inom en spridning av maximalt 10 fps ifrån 500 cc. Detta är då räknat ifrån blott 220 Bar men flaskorna som sådana (Luxifer) är ju godkända för 235 Bar och om man gör som Daystate och testkör sitt vapen ifrån 250 Bar så kommer man sannolikt att erhålla åtminstonde 90 skott.


Just Daystate och deras mäktiga AirWolf MCT är nog ett av de få vapen på marknaden överhuvudtaget som jag tror ligger i närheten av att kunna matcha nya FX Airguns Elite när vi jämför effekt, antal skott och spridning - alltså ett vapens absoluta nyckelvärden. Tittar vi på konkurrenter med konventionella ventilsystem så finns det egentligen ingen aktör som är ens i närheten. Theobens Rapid erbjuder exempelvis bara 40 skott vid 50 fpe med okänd spridning. Visserligen så är detta från 400 cc men räknar man om motsvarande 500 cc så handlar det ändå knappast om mer än 50-55 skott, alltså dryg hälften av Elite.


Med modern elektronik så kan man emellertid matcha upp och det är detta Daystate gör med sin AirWolf. För kaliber 22 HP så visar oberoende siffor ca 100 skott inom en spridning av 15 fps vid 35 fpe när man kör 500 cc från 260 Bar.


Tyvärr så har jag inte hittat pålitliga siffror för motsvarande vapen med kaliber 25 men en rimlig gissning torde vara ungefär samma mängd skott med en något mindre spridning runt 45-50 fpe. Alltså snarlikt den helt mekaniska Elite.


Med dessa perspektiv så förstår man snabbt entusiasmen för nya Elite. Inget annat vapen har tidigare kunnat ge så bra (=tunga) projektiler i kaliber 25 en så hög hastighet (=flack projektilbana) med en så låg spridning (=stabil BC).


Adderar man sedan ST-pipan och dess förmåga att minska deformationen hos projektilerna (åter igen, jämnare BC) så har man tillsammans med den skonsamma laddprincipen skapat det optimala vapnet för skytte på långa, långa avstånd. För första gången så finns alltså alla bitar på plats i ett och samma vapen. Hela kedjan är nu komplett.


Den bästa tänkbara projektilen kan försiktigt handladdas rakt in i den mest skonsamma pipan som existerar på marknaden. Diabolen accelereras sedan av en drivkälla som är oerhört exakt i fråga om luftmängd, lufthastighet och alla andra tänkbara variabler. Jag är tveklöst övertygad om att resultaten av detta inte kommer att låta dröja på sig och jag funderar på vilken, om någon, konkurrent som skulle kunna skapa ett framtida vapen som matchar detta. Möjligtvis då Daystate om de för chansen att köpa loss ST-pipor för att ersätta de nuvarande. Detta företag är åtminstonde det enda som har en tillräckligt bra drivkälla till hands.


En annan tänkbar Svarte-Petter är naturligtvis Milbro Sports under överseende av Ben Taylor. Han skapar en egen drivkälla vars prestanda ännu är okända samt kommer att använda ST-piporna på Milbros senaste kreation. Där kan det också komma fram något med snarlika prestandamöjligheter. Ben kan regulatorer och får han fram något som matchar Elitens drivkälla så är självfallet allt möjligt.


I övrigt så ser fältet minst sagt tomt ut. Varken BSA, Air Arms eller någon av de övriga fabrikaten på marknaden har någonting alls i närheten att visa upp. BSA har sin trevliga Lonestar, som dock lirar i en helt annan liga. Färre antal skott (ca 15 st) ifrån en underdimensionerad tub, lägre effekt (normalt ca 45 fpe) och total avsaknad av ljuddämpning ställer den till korta, därtill med spridningar ifrån skott till skott på boråt 25 fps. Air Arms listar bara kaliber 22 på sin hemsida och försvinner direkt av den anledningen.

Sedan har vi rena instegsfabrikat kvar, som exempelvis Hatsan, vilka har publicerat mycket intressanta papperssiffor för sin nya BT-65 serie. Där påstår man kunna ge 65 st skott ifrån bara 255 cc tub med starttryck av blott 200 Bar där varje skott ska ge minst 52 fpe - en helt vansinnigt omöjlig kombination.

Där exempelvis Theoben kämpar för att nå 50 skott ifrån 500 cc så ska alltså Hatsan kunna nå 25% fler skott med 10 fpe högre effekt ifrån ett 15% lägre starttryck - trots en hälften så stor tub ??!!

Ni förstår ju själva, Hatsans siffor, som på pappret möjligtvis är matchande, förefaller dragna helt ifrån tomma luften och påminner om förr i tiden när BSA angav samma utgångshastighet i samma kaliber för sin BSA Supersport jämfört med Dianas modell 48/52. Alltså rena rama fantasisiffrorna!

Till Hatsans fördel måste dock nämnas att man inte nämner någon spridning, o tur är nog detta...

Nu kommer det att bli några veckors intensivt skjutande, det är nog ingen annan modell på marknaden som jag personligen har sett så mycket fram emot att ta del av som Elite, just av den enkla anledningen att jag kan föreställa mig effekten av att ha alla dessa unika features samlade i ett och samma vapen. Att den kommer att vara förödande effektiv på för luftvapen groteskt långa avstånd tar jag som självklart givet men det jag också är mycket nyfiken på är hur den typen av bössa skulle fungera mera allround. Hur är den alltså att leva med för alla andra sysselsättningar man har till ett modernt PCP, bortsett ifrån extremt långhållsskytte?

Hur fungerar den vid plinking, informellt tavelskytte på kortare avstånd? Hur tyst kommer den att vara och hur kommer jag att uppleva den i en direkt jämförelse med sitt småsyskon, min Royale 400? Kommer den att vara flexibel nog för att kvalificera sig som tillräckligt allround till att bli det vapen jag i första hand sträcker mig efter när jag bara vill skjuta lite en vacker ljum försommarkväll?

Eller kommer den att utgöra ett högt specialierat spjutspetsredskap för en enda syssla, såsom min gamla Lonestar? Jag vet inte, men en sak är i alla fall säker, jag kommer att njuta av varje minut då jag avser att ta reda på detta och alla rapporter kommer att ramla ut här på bloggen i tid och otid.

Nu är det inte långt kvar...



 




 
 
Ingen bild

Tomten

14 maj 2011 19:34

Förväntningarna är med all rätt högt uppskruvade. Ser fram emot utfallet.

Johnny Ottosson

14 maj 2011 23:26

Jag också..

 
Ingen bild

MG

14 maj 2011 22:28

En riktig bäst?? menar du bästis eller "kanske en best" vad

Johnny Ottosson

14 maj 2011 23:25

En ordlek bara, jag är svag för sådana.

"En riktigt best", brukar man ju lite fördomsfullt kalla PCP med kaliber 25 eftersom de traditionellt sett har varit långa, tunga, kraftfullt rekylerande och inte minst högljudda. Alltså bestar.

Sedan tror jag att Elite blir riktigt bäst på marknaden, den har många finesser och egenskaper som jag tror kommer att ställa den i en särställning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards