Airpang

Direktlänk till inlägg 11 september 2013

En sammanfattning...

Av Johnny Ottosson - 11 september 2013 16:00


 

Framtiden för våra tävlingar


Idag har jag fått information om Svenska Skyttesportförbundet och jag kan då konstatera följande;


Grönt Kort


Sportskyttekortet krävs för att man ska få tävla i andra klubbar än sin egen. Kortet krävs också i den egna klubben om någon utomstående deltagare ifrån en annan klubb deltar i tävlingen. Om man inte har kortet så kan man inte lösa ut en tävlingslicens. Ett Sportskyttekort erhåller man igenom att genomgå en utbildning och genomföra ett teoretiskt och ett praktiskt prov i närvaro av en examinator. Avgiften för detta är 50 kr, kortet gäller livet ut (jmfr Jägarexamen). Utbildningen är beräknad till att omfatta 9 effektiva studietimmar. Teoriprovdelen kan göras online, men det praktiska provet måste genomföras "i verkligheten". En förening får enbart skriva ut ett föreningsintyg till en medlem som har Grönt Kort. Med andra ord; inget Grönt Kort - ingen vapenlicens! Detta då om klubben är ansluten till Svenska Skyttesportförbundet, är klubben ansluten till någon annan organisation så gäller andra regler.


Tävlingslicens


En tävlingslicens förutsätter att man har ett Grönt Kort, saknas Grönt Kort så får man ingen tävlingslicens. Avgiften för en tävlingslicens är 300 kr per år och utan tävlingslicens så kan man juridiskt sett få avslag på en licensansökan för vapen på målskytte eftersom en målskyttelicens bara kan erhållas av den som aktivt ägnar sig åt målskytte i organiserad form under en godkänd organisation. Den som inte har en tävlingslicens får inte heller delta i en annan klubbs tävlingar.


Hur göra?


1. Kontrollera att den klubben du är med i också är ansluten till en godkänd organisation, när det gäller Svenska Skyttesportförbundet så kan man kontrollera detta på följande sida:


http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkyttesportforbundet/Borjaskjuta/Hittadinforening/


2. Säg till styrelsen i din klubb att du önskar ta ett Grönt Kort. Den som sitter i styrelsen för en klubb tar då kontakt med en examinator som ordnar de praktiska detaljerna runt detta. En lista på godkända examinatörer finns här:


http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_73968/cf_104/ExaminatorerHemsida.XLS


3. När Grönt Kort är ordnat så kan man söka en tävlingslicens, detta sker igenom att man betalar in avgiften och anger sitt IID-nummer ("Grönkortsnummret"). En tävlingsarrangör går sedan in i databasen hos Svenska Skyttesportförbundet och kontrollerar att tävlande har tävlingslicens innan tävlingen påbörjas, lämpligtvis i samband med att vapenlicensen uppvisas.


Så, som ni ser så är det hela inte speciellt avancerat. Grönkort, tävlingslicens och medlemskap i en godkänd klubb är det som krävs. Kostnaderna är 50 kr (Grönkort, livet ut) respektive 300 kr (varje år) samt medlemskapet i klubben (varierar, ofta 50-300 kr/år, ink fri tillgång till godkänd skjutbana).


Vinsten i andra vågskålen är inget tjafs med licenserna, vi uppfyller precis samma regler som vilken annan skytteform som helst och kommer därför att behandlas på exakt samma sätt. Vi har hjälp av Svenska Skyttesportsförbundet om något skulle haka sig här. Vi får också försäkringar som täcker vår verksamhet när vi tränar och tävlar, liksom ett skytt för de ansvariga om olyckan skulle vara framme. Vi kan också tävla internationellt enligt det internationella regelverket.


Klubbar som i nuläget är anslutna och "godkända", mig veterligen; är Mörrum, Stockholm, Laxå, Onsala och Fuxerna. Jag är osäker på Vittsjö liksom Falun och Piteå?

 
 
Ingen bild

Don Tomaso

11 september 2013 19:59

Vittsjö är också anslutna till Svenska Skyttesportförbundet sedan länge.

Johnny Ottosson

11 september 2013 21:21


Ah!

Tack för upplysningen.

 
Ingen bild

Silwer

11 september 2013 21:08

Du so,m brukar gnälla över tävlingskostnader och du tycker in 300 är nånting om du bar deltar i ett par tävlingar, den gäller ju ett år.

Allt annat tillkommer väl som vanligt i kostnader, pris för att få deltaga tex.

Falun vet jag inte om de existerar ännu, och Piteå är fristående.

Jag kan även om det nu låter enkelt inte se de enorma horde dyka upp som inte redan finns i de här klubbarna dvs väldigt få deltagande öht.

Men har man gått in under Spoerskytteförbundet måste man givetvis förlja deras uppsatta regler inte nåt tal om det.

Fråga n är mer om det behövdes om det var rätt väg verkligen för säg 5% mred ambitioner på att vara med i EM osv.

Johnny Ottosson

11 september 2013 21:23


Visst blir det dyrt, minst 600 kr för min egen del varje år och om jag bara deltar i två tävlingar á 100 kr så betalar jag 800 kr för två dagars aktivitet.

Sedan så är ju fri användning av skjutbanan värt lite pengar också...

 
Ingen bild

Silwer

11 september 2013 21:47

Jo, den som lever får se vart det bär, det kanske inte fanns folk som ville vara med ute i landet, jag tycker nybildningen av klubbar havererat över en stor del av landet trist nog.

Men det käns lite som de som så gärna ville ha allt detta kunde haft en egen klubb, och då menar jag inet ta man ska skita i säkerheten men att man kan ta det betydligt lugnare i övrigt då detta gäloler licensfria vapen med, dvs inte ens de kan komma hur som helst längre.

För du måste ju som du beskriver få provet av en provförättare, och de lär enbart finnas i anslutnig till de få klubbar som är livaktiga, så då ska alla åka till den skriva frågor där hälften är nonsens vad jag förstår(hurt föreningen fungerar i stadgar osv) och sen dra igen då de sen ska söka tävlinglicensen och ta sig tillbaka nångång.

Kanske är det ett ilandsproblem, för de helt utan banor eller lokal klubb är det the end tror jag, finns ingen anledning att böta det där beloppet alls.

Vissa tror det här drar igång större intresse då FT syns som sport, och jag önskar de fick rätt och jag fick fel.

Nåväl nu har det iaf rets ut vad det är för något, det va ren väldig oordning tidigare om saken, exakt vilket gällde och bla låg FT under skeetskytte tex.

Så ok kanske bäst att glida vidare bara.:-)

 
skjutglad

skjutglad

11 september 2013 22:54

Tåstarp är också anslutna till skyttesportförbundet

http://tåstarp skyteförening

 
Ingen bild

Thomas

12 september 2013 13:33

Vad händer med de skyttar, som kanske har gevärskyttekortet, men där deras förening inte är med i SvSF?
Blir de då stoppade från att tävla hos en förening som är medlem hos SvSF?

 
Ingen bild

jazzj

12 september 2013 16:08

Jo man måste vara medlem i en ansluten förening för att få tävla.
Det var en bra sammanfattning du gjorde Johny.

 
Ingen bild

Batistuta

12 september 2013 16:41

Bra sammanfattning som sagt. Slår man ut summan på de timmar en aktiv skytt spenderar med sitt intresse tror jag knappast det finns billigare sport än luftskytte. Även med grönt kort och skyttelicens.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards