Airpang

Direktlänk till inlägg 10 augusti 2013

Alla dessa val att välja..

Av Johnny Ottosson - 10 augusti 2013 10:00


 

HW fjädersmälla med 12 fp?


Dudda här på bloggen frågade apropå gårdagens inlägg om vilken modell jag hade valt ifall jag hade önskat ett vapen på 16 joule istället för 10 joule. Primärt sett, egentligen inget. I Sverige så kräver ju 16 joule licens och det är för mycket arbete/krångel och för mycket pengar förlorade i vapnets andrahandsvärde för att man ska ta ett fjädervapen på licens, som jag ser saken. Licensen är klart mer motiverad hos ett PCP.


Ett luftvapen har normalt sett sin yttersta gräns vid runt 1000 fps men redan runt 900 fps så börjar effektuttaget påverka skjutbarheten påfallande negativt. Vill jag då skjuta fjädervapen så kan jag räkna med att ett välskjutande fjädervapen (ex Diana 54) med kaliber 22 som bäst kan ge 830 fps. Utrymmet mellan 830-900/1000 fps kan jag alltså aldrig (av precisionspraktiska skäl) utnyttja hos ett fjädervapen.


Väljer jag däremot kaliber 177 så kan jag utnyttja hela registret hos den här kalibern då ett flertal fjädervapen kan leverera en diabol, även en av för kalibern hög vikt, med 1000 fps och bibehållen vettig precision. Kruxet med kaliber 177 är dock dess usla BC, relativt kaliber 22 och 25. Skulle jag välja den sistnämnda kalibern för ett fjädervapen så kan jag som bäst räkna med ungefär 650 fps och då endast med lätta diaboler. Funkar för jakt, javisst, men inte för skytte över långa eller okända avstånd.


Tar jag däremot steget ut och köper ett PCP på licens så kan jag lätt nå 1000 fps med kaliber 22 och perfekt skjutbarhet, även 900 fps med stora kaliber 25 är inom räckhåll och - kom ihåg - det är precis lika lätt/svårt att få ut en licens för ett 70J PCP som en 16J fjäderbössa.


Sammanfattningsvis - en effekt av blott 16J är tekniskt sett för likartad med 10J för att det ska vara värt besväret med en licens, då kör jag istället hellre på 10J. Detta resonemang tror jag inte att jag är helt ensam om och därför menar jag på så är det viktigt att vi har fler grenar öppna för vapen på 10J än bara en enda (eller två om man, som sig bör, skiljer mellan fjäder och PCP). Att ha en klass för Öppna Riktmedel är sålunda mycket viktigt eftersom en tävlande då kan skjuta i minst två stycken klasser istället för bara en, om man nu gör sig besväret att åka till en tävling. En liten parantes i all korthet bara.


Åter till vårt hypotetiska val på 16 joule; tyvärr så har HW80 alltid kritiserats i England för att den inte upplevs som speciellt harmonisk med 16J eftersom den i grund och botten är designad för en betydligt högre effekt. Då vapnet ändå blev mycket populärt på den brittiska marknaden under 80- och början av 90-talet. så försökta man göra det bästa möjliga av situationen och en del tuners tillverkade till och med short stroke kits för att bota HW80s seega locktime i sitt utförande med 16J. Här blev alltså långslagheten en nackdel snarare än en fördel. Detta problem finns inte hos HW35, som i grund och botten är väldigt kortslagig.


Effektmässigt sett så gav min HW35 med VorTek-kit 750 fps (7.90 gn) vilket betyder 10 fpe. Då hade jag inte pistongvikten monterad, vilken hade givit fjädern ytterligare lite förspänning, liksom VacSeal som hade givit ännu bättre tätning. Med dessa delar monterade så rapporteras det i USA om runt 830 fps med diaboler av likvärdig vikt. Energimässigt sett så handlar det då om precis 12 fpe. Effektmässigt sett om vi räknar med ett tak om 12 fpe så hade det alltså fortfarande inte spelat någon roll mellan HW80 eller HW35 - det är först om vi hade gått utöver 12 fpe, alltså typ till USAs FT-gräns om 21 fpe, som HW80 hade varit en effektmässig fördel.


Jämför vi sedan mot 77/97 så känns 35 mera likvärdig, de två förstnämnda har fast pipa och den sistnämnda ett aktivt piplås, vilket ger samma säkerhet. Endera lösningen saknas hos HW80. Talar vi fortfarande om tävling för 12 fpe så har jag ingen som helst tvekan om att en 35 kan vara precis lika konkurrenskraftig som exempelvis en 97. Båda har samma avtryck, motsvarande en fast pipa med laddning direkt in i pipan och sedan pipor av likvärdig kvalité ifrån samma tillverkare.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se