Airpang

Direktlänk till inlägg 23 november 2012

Ett udda mått..

Av Johnny Ottosson - 23 november 2012 10:00


 

Shooting a Vern...


En gång för länge sedan när jag skaffade Internet, närmare bestämt 1998, så fanns det inget luftvapenforum på svenska, det fanns inget Yellow Forum eller AirgunBBS. Det enda som fanns var The Airgun Letter, ett luftvapenforum från USA. Detta forum frekventerades av en lång rad udda karaktärer, varav ett fåtal faktiskt är i farten än idag - snart 15 år senare. Många av detta forums färgstarka besökare präglade en hel del av luftvapenvärlden ännu till denna dag. 


Bland de mer namnkunning kan nämnas Jim Maccari, med alias The Springman, Russel Best samt den mycket excentriske Vernon Z Crawford - mannen som skapade "a Vern"..


Denne gode Vernon hade mycket bestämda åsikter och en del udda ting för sig. Till att börja med så köpte han det vassaste vapen som kunde uppbringas för rimliga pengar på USA-marknaden när det begav sig, en RWS 48. Detta vapen laddade han sedan med lättast tänkbara diaboler för att få så hög utgångshastighet som möjligt.


Redan detta skapade en lång rad diskussioner..


Denna berömda 48 blev sedan pipkapad och modifierad med diverse drivkällor igenom åren och provsköts med så snabba diaboler som möjligt. I brist på kronograf så fick burkar av typen Diet Coke tjänstgöra som provskjutningmedium och antalet perforerade burkar redovisades noga och pedagogiskt i långa, långa inlägg..


Hans verkliga arv till luftvapenvärlden blev emellertid enheten Vern som består av 37.50 meter - 41 yards.


Vernons egen skjutbana bestod nämligen av hans egen bakgård, vilken han kunde beskjuta ifrån sitt köksbord. Projektilen for då tvärs över bakgården och sedan igenom en saknad planka i grannes staket (!) varpå den passerade även grannens tomt tills den slog i ett stort träd på bortomsidan av granntomten.


Avståndet blev då noga uppmätta 41 yards.


Detta magiska avstånd användes alltid i Vernons rapporter över vapnets precision med diverse olika diaboler och drivkällor. Självklart så ville andra entusiaster mäta sina vapen mot Vernons detaljerade utsagor ifrån inläggen och det enklaste sättet att mäta rättvist var naturligtvis att bruka samma avstånd - 41 yards.


En entusiast som ofta använde just 41 yards var den gode Russel Best som också råkade ha exakt samma avstånd tillgängligt och avståndet som sådant populäriserades därför i stor utsträckning även hos Yellow Forum under dess första år efter det att The Airgun Letter hade lagts ner. Ska sanningen fram så finns det än idag många entusiaster kvar på Yellow Forum som refererar till "a Vern" eller "a double Vern" när givna avstånd ska bestämmas.


Vill man fördjupa sig mera över denna udda entusiast så kan man med fördel söka på "Vern" i YFs sökmotor..


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se