Airpang

Direktlänk till inlägg 2 mars 2012

Ännu mera Domes...

Av Johnny Ottosson - 2 mars 2012 10:00


En intressant iaktagelse...


Fulla 80 meter ställer saker och ting på ända...


Idag så utnyttjade jag det vackra vädret till att skjuta lite över uppmätta 80 meter. Detta då först och främst för att kunna jämföra mot resultaten på 50 meter tidigare i veckan. Jag har tidigare konstaterat att Exterminator förefaller besitta en enormt god BC samtidigt som Domes och JSB King presterade ungefär lika bra, under goda omständigheter.


När det däremot blev lite yttre påverkan (blåst) så presterade Domes bättre på 50 meter än JSB.

Hur skulle detta då utfalla på 80 meter?


Inget slår Exterminator - totalt 35 mm, 4 bästa 18 mm  


Som alltid så presterar Exterminator fantastiskt bra och ju längre avstånd desto större verkar skillnaden bli till de övriga diabolerna. Förutom en retfull flyer så satt fyra träffar underbart tätt.


JSB King, totalt 49 mm, 4 bästa 26 mm


Men här händer det något märkligt. Benjamin Domes brukar skjuta likvärdigt med King på 80 meter under goda omständigheter på 50 meter och betydligt bättre under mindre goda förhållanden men när vi går ut på fulla 80 meter så förändras saken drastiskt. 


JSB King ser ni ovan, en jämn och fin grupp med en liten dragning åt vänster (precis som Exterminators ovan), dock fortfarande ett mycket bra resultat. Benjamin Domes däremot ser ni högst upp på dagens inlägg, då med träffbilderna inringade i blått.

Nu blev det märkbart sämre, om än acceptabelt med tanke på avståndet. Skillnaden i subjektiv känsla är emellertid stor, Exterminator inger självförtroende och det känns bra när man skjuter. Man vet att man kommer att träffa rätt eller åtminstonde relativt bra jämfört med allt annat. JSB King känns lite skakigare, projektilbanan pendlar mera de gånger som man hinner uppfatta den men ändå - King träffar oftast väldigt bra, bättre än vad man många gånger tror när skottet går..

Benjamin Domes, som känns så förtroendeingivande på 50 meter och i synnerhet under sämre omständigheter, upplevs som riktigt skakig på 80 meter och att gruppen blev så bra (eller dålig) som den faktiskt blev idag var nog klart mera tur än skicklighet så att säga...

Min teori är att Domes, som är en ganska långsträckt projektil, troligtvis behöver en lite högre hastighet för att stabilisera sig självt fullt ut. Med mera effekt så hade jag kanske fått bättre träffbilder på 80 meter. Den hastighet som jag förlorar mellan 50 och 80 meter förefaller räcka för att störa (sänka) BC tillräckligt för att JSB King ska kunna prestera bättre på det längre avståndet. 

Av detta så kan vi lära att den diabolen som presterar bra på X antal meter inte alls behöver göra detsamma på en längre eller kortare distans, liksom om de yttre omständigheterna förändras. Hade det nu varit sämre yttre förhållanden än idag så kanske Domes ändå hade förlorat mindre BC än den mer vindkänsliga King och då presterat bättre även på denna lite längre sträcka?

De gula inringade träffarna högst upp då? Vad är detta?

Jo, det är något så udda som Predator Pellets! Nu kan man lätt förundras över att de träffar högre upp än övriga diaboler på samma tavla men detta beror helt enkelt på att jag har hållit över en dot mera än för de andra sorterna. Det intressanta är emellertid hur bra dessa diaboler faktiskt presterar, trots den dryga distansen. Med 81 mm för en diabol konstruerad främst för skadedjursjakt på kortare distanser (i alla fall hitom 50 meter, helst 30 meter) så är drygt tre tum en riktigt bra träffbild. 

När man dessutom får en glimt av projektilbanan från Predators så går den förbluffande stabilt, med tanke på dess formgivning, något som Harry Fuller också har dokumenterat i sina filmsekvenser från Australien. Detta tycker jag är otroligt imponerande och ljusår ifrån vad jag har sett konkurrenter som Crow Magnum etc prestera på 80 meter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards