Airpang

Direktlänk till inlägg 27 januari 2012

Statistik

Av Johnny Ottosson - 27 januari 2012 10:00


Störst och bäst?


Idag kan vi läsa på LuftvapenInfo att man slår sig på bröstet eftersom man nu har lyckats komma upp till ett större antal registrerade deltagare än Airgun. Detta reser naturligtvis frågan om hur relevant det är för forum att ha många deltagare?

De flesta är överrens att aktivitet och kvalité är det absolut viktigaste lockmedlen för att få ett forum välbesökt. Indirekt så är alltså många deltagare intressant då en stor mängd deltagare ökar sannolikheten att man hittar några inlägg med god kvalité samt att det alltid finns något nytt att läsa när man loggar in.

Smolket i glädjebägaren för LuftvapenInfo är dock att man har låst inloggning samt att man inte rensar ut inaktiva deltagare och det är därför man snabbt accumulerar en fin deltagarstatistik.

En låst inloggning betyder att man måste bli registrerad deltagare för att kunna läsa forumet, förutom fem stycken fria sidvisningar om dagen. Detta gör naturligtvis att många besökare som vill läsa mera känner sig tvingade att registrera sig som deltagare och vips så drar statistiken iväg. Eftersom man sedan inte raderar deltagare som uppenbarligen är inaktiva så sjunker inte heller deltagarantalet.

Med bakgrund av detta så förstår man naturligtvis snabbt att antalet deltagare inte har någon som helst relevans för storleken och indirekt betydelsen av ett specifikt forum.

Vad som gäller är antalet posts, alltså hur många posts ett forum bär. Ju fler posts, desto större kunskapsdatabank, förutsatt att kvalitén är tillräcklig hög - alltså att forumet är effektivt och skickligt modererat.

Ett ännu bättre riktmedel för ett forums storhet är exempelvis det sammanlagda antalet posts för de 100 eller 200 mest frekventa postarna. Detta är det näst bästa mätmedlet eftersom kvalité är svårt att mäta i numerära termer. Sammanlagda antalet posts för många deltagare visar på ett forum där många människor skriver och där man därför har ett stort dialogutrymme vilket även indirekt blir en bra grogrund för hög kvalité. Ty det är endast där man har högt i tak och fria dialoger som de människor trivs som har mest att bidra med.

Ett forum där bara 3-5 personer står för 80% av alla posts är tämligen meningslöst att besöka, såvida man själv inte tillhör dessa 3-5 människorna. Det är kanske här som Airgun har sin största svaghet jämfört med LuftvapenInfo eftersom man har en slapp moderering, även om moderatorerna numera faktiskt har börjat besöka forumet igen(!).

Stora och välfungerande forum, som exempelvis Yellowforum & Airgun Advice, har igenom det stora dialogutrymmet, alltså att många människor känner sig välkomna att posta, en värdefull förmåga att locka till sig profiler, alltså nyckelpersoner i vår hobby. Dessa nyckelpersoner är människor som antingen bär på stora kunskaper i sak eller som bara har en förmåga att roa och entusiasmera övriga deltagare. Det är dessa figurer som vanligtvis utgör lockelsen och det främsta "försäljningsargumentet" för att nya besökare ska fastna och bli reguljära deltagare. Exempel på sådana karaktärer på vår nationella scen och hos våra inhemska forum är Grövsten, Silwer, -Jonas- mfl.

Dessa nyckelspelare är de som skapar läsvärda forum och som får forum att utvecklas och etableras som just ledande. Igenom detta så blir man också, över sikt, störst och får naturligtvis också det bästa anseendet.


Så, lägg fokus på att etablera och vårda dessa profiler snarare än att skylta upp X antal besökare som en inteckning på hur bra man anser att sitt eget forum är, det är alltid kvalité som skapar storhet framför kvantitet.

 
 
Ingen bild

Datum

27 januari 2012 14:05

kollar du Datumet på luftvapeninfo så står det 15 sep 2011 20:41 på inlägget, du ligger lite efter. Ganska kul när en självutnämd forumexpert uttalar sig om forumdrift vilket han själv misslyckats grovt med. Keep it upp, make me smile :-)

Johnny Ottosson

27 januari 2012 18:30

Jag är mycket väl medveten om datumet men frågan är tidlös och den kom upp åter igen under morgonen.

Självutnämnd skulle jag vilja ersätta med allmänt erkänd men detta må vara en subjektiv smaksak, dock så har jag aldrig misslyckats med att driva forum.

När jag var en drivande kraft bakom Airgun så toppade forumet med mest trafik och störst engagemang.

 
Ingen bild

Fel

27 januari 2012 16:19

Det är ganska lätt att läsa på luftvapen info utan att vara reggad bara raderara internett historik osv.

Johnny Ottosson

27 januari 2012 18:27

Visst.

Men hur många gör det?

 
GalaXyBloggen

GalaXyBloggen

27 januari 2012 22:47

Som vanligt är den som är otrevlig mot Johnny utan anledning anonym. Skriv ditt namn och ha en bättre ton du som drygar dig..

/Mats Carlsson

http://galaxybloggen.blogspot.com

 
Ingen bild

Våga fråga

28 januari 2012 13:29

Hej, Varför är du bannad på d svenska forumen ?och la har du varit bannad på det gula forumet med ?

Johnny Ottosson

28 januari 2012 14:21

Jag är lite osäker på om jag är bannad på Airgun just nu, det växlar lite i takt med ägarens godtycke.

LuftvapenInfo har jag varit bannad hos under flera år, varför kommer jag inte ens ihåg.

Sist jag var bannad på Yellow var innan 2005 då James Kitching drev forumet. Vi kom ihop oss om det lämpliga att låta mentalt instabila människor få inneha skjutvapen.

Han förespråkade att vapeninnehav var en mänsklig rättighet, oavsett om vapenägaren var mentalt frisk eller inte, jag motsatte mig detta och blev bannad.

Något år efter att jag blev bannad så blev James deprimerad och satte mynningen på sin revolver mot huvudet och skickade in sig själv i evigheten.

Steve tog sedan över och hävde min ban direkt.

I övrigt så är jag med på Robsoft, Onsala LGK här i Sverige och ett tjugotal forum utomlands.

Det enda forum som jag har varit bannad på förutom de två svenska och Yellow är AirgunBBS då jag av misstag kallade en Moderator för efterbliven när han i verkligheten var pensionär...

 
Ingen bild

Mats Öberg

29 januari 2012 02:49

Kul att du tar upp denna frågan!
Hur länge sedan var det du stoltserade just här ang antal besökande på din blogg? Inte jätte länge sedan va???
Var ligger problemet mer än att du som vanligt vill provosera fram diskutioner?
Drivande kraft? jo räknar man med rasistiska och religonsfigentliga inläggen så nog vart du den mest drivande kraften alltid!
En höna av en fjäder är en kraftig underdrift när det kommer till dig, du försöker göra en vulkan av en tändsticka.

Johnny Ottosson

29 januari 2012 10:18

Skillnaden ligger i formatet.

På en blogg så finns det ett egenvärde i ett stort antal besökare men detta finns inte på ett forum eftersom besökarna på forumet inte bara förväntas läsa utan dessutom delta aktivt i en betydligt större utsträckning.

Rasism, i den mening man ska erkänna dess existens och därmed också erkänna förekomsten av olika "raser" hos människan, måste alltid bekämpas varhelst den dyker upp.

Etnisk särbehandling, som jag föredrar att kalla fenomenet, är ett stort problem för samhället, inte minst i dess strukturella form. Här borde alla, och inte minst öppna forum, gå i framkanten och stimulera en öppen debatt om detta ett av våra största problem i samhället.

Religion är jag positiv till, utan att själv vara religös, däremot så ska man skilja bort kulter, sekter och andra sammanslutningar med samhällsomstörtande verksamhet på programet. Dessa strukturer ska aktivt bekämpas för att säkerställa överlevnaden hos vårt eget samhällsystem byggt på humanism och demokrati.

 
Ingen bild

Mats Öberg

29 januari 2012 10:48

Vart räknar du in islamen?
Inte för att jag är islamist på något sätt men mina exempel var väl mer för och påvisa att man kan på många sätt få många inlägg på ett luftvapenforum! Vidare håller jag ej med dig då det måste finnas ett stort intresse i att det finnes läsare på ett forum likväl som på en blogg. Hur skulle det se ut om alla bara skrev inlägg men ingen läser dom?
Gör det du är näst bäst på! Skriv om luftvapen!!!

Johnny Ottosson

29 januari 2012 11:53

Islamism är en destruktiv rörelse som har till uttalat syfte att kasta hela världen under islams ok.

Det är samma fara och utmaning för våra västerländska demokratier som kommunismen var för våra föräldrar.

 
Ingen bild

at

29 januari 2012 19:02

retired , retarded. Höll på att skratthosta upp yougurten...

Johnny Ottosson

29 januari 2012 20:26

Moderatorn kunde dock hålla sig för skratt och ut åkte jag fort.

Till saken hör att han först var deltidspensionär (sjukpensionär) men hade precis blivit heltidspensionär då hans åkommor hade förvärrats.

-"He has got lots of time to keep an eye on the forum since he is totally retarded.."

 
Ingen bild

nahoj

31 januari 2012 19:22

Johnny! Bekymra dig inte om islam. Det är juden som är antikrist. Men visst! Naturligtvis ska vi inte ha muslimska skäggapor i Sverige! /Johan

Johnny Ottosson

31 januari 2012 20:54

Jag har absolut inget emot judar och jag står på Israels sida när det handlar om konflikten i mellanöstern.

Även om jag ser islam som det största hotet mot vår västerländska civilisation, sedan vi framgångsrikt bekämpade nazismen och kommunismen, så betackar jag mig för lågstående tillmälen.

 
Ingen bild

nahoj

31 januari 2012 21:09

Och jag står på hamas och hisbollahs sida. Vår regering och myndigheter är ockuperad av synagogue of satan. En gång för alla. JUDAR ÄR ANTIKRIST.

 
Ingen bild

Apa

4 februari 2012 08:54

Det kanske är många som reggar sig på luftvapeninfo för att kunna läsa. På mig får det motsatt effekt eftersom om man anser sig för bra för att kreti och pleti ska få läsa så är jag inte intresserad...

Men om man googlar och hamnar där kan man alltid använda googles preview och cache.

Johnny Ottosson

4 februari 2012 15:39

Äh, du får väl göra som många andra - logga in på ett nonsensnamn för att läsa men inte posta.

 
Ingen bild

Fläsket

7 april 2012 20:26

Ha ha ha, att Johnny av misstag skrev att en Moderator var efterbliven ( retarded istället för retired) var tamigfan det roligaste jag har läst på länge! Så kan det gå om man inte har koll på bokstäverna riktigt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards