Airpang

Direktlänk till inlägg 30 december 2011

Elite vs Royale

Av Johnny Ottosson - 30 december 2011 10:00


I full storm...


Så länge man inte skjuter så känns vapnen helt identiska...


Under den ovanligt milda julhelgen detta år med runt +10 grader och fullkomligt snölöst så blåste det desto mera. Det var med andra ord ett bra tillfälle att pröva kaliber 22 mot kaliber 25 i blåst. Vapnen för dagen ser ni ovan, min Elite är här utrustad med 400 cc tub, 500 mm pipa samt det korta shroudröret. Royalen är helt standard.

Ammunitionen blev JSB Exact 5.52 16 gn för Royale och Hurricane Exterminator 30.00 gn för Elite. Utgångshastigheterna var (i genomsnitt) 953 fps (290 mps) och 32.30 fpe (43.80 joule) respektive 830 fps (253 mps) och 46 fpe (62.40 joule).

Jag gjorde även en liten film som presenterade förutsättningarna med vinden. Enligt SMHI så hade jag denna dag 8-10 m/s, vilket jag varken kan bekräfta eller dementera då jag inte har en vindmätare. Sålunda så filmade jag vindens effekt i träden runt där jag sköt för att illustrera de förhållanden som rådde:

Blåsigt värre..

Naturligtvis så var det förhållandevis lugnt just när jag skulle filma så filmen blev lite onödigt lång innan jag kunde fånga de förhållanden som var rådande under själva skyttet. Förutom vinden så vällde det in täta moln av regn, som en kompakt dimma, över fälten och dimmans gråa siluett kunde man tydligt se i kikarsiktet när den drog förbi. Trots att det egentligen inte regnade i konventionell mening så blev man alltså ändå genomblöt om man gick ut, vilket fukten på glasrutan tydligt visar. Regnet hängde bokstavligt talat i luften/vinden.

Först ut blev Royale:

Genomsnitt blev 20.88 mm

Som synes så presterade Royale med lilla kaliber 22 förvånasvärt bra ändå, givet förutsättningarna. Jag skojsköt lite innan med kaliber 177 då jag tänkte ta med den kalibern också men det fungerade inte överhuvudtaget - jag kunde inte ens samla träffarna inom en A4 på 50 meter. Den första träffbilden tog ovanligt lågt ner, troligtvis hade jag lite för högt tryck i tuben för de första skotten.

Efter Royale så blev det dags för Elite och nu friskade vinden i ordentligt, såpass att jag var tvungen att hålla in fönstret vid flera tillfällen då det hotade att blåsa upp av vinden.

    Genomsnittet blev 31.11 mm

När det gällde det praktiska skyttet och upplevelsen av de båda vapnen betydligt mer annorlunda än vad deras utseende ger vid handen. Både vad gäller ljudnivå och skjutkänsla så är skillnaderna stora. Det känns tydligt att Elite har bra mycket mera effekt då den rör sig mera i själva skottet. Likaså är ljudnivån märkbart högre och i synnerhet under slutet av en session då ventilen är öppen under en (relativt sett) längre tidsrymd. Troligtvis så hinner inte det korta shroudröret svälja den större luftmängden i slutet av kurvan.

Tyvärr så sköt jag inte vapnen växelvis vilket utan tvekan hade jämnat ut resultaten av måltavlorna ovan, detta då vinden tilltog ordentligt när jag sköt Elite jämfört med Royale. Detta gör att man dessvärre inte kan dra alltför stora växlar av dagens utfall men det är ju alltid kul att skjuta ändå - eller hur?

 
 
Ingen bild

Björnsson

31 december 2011 11:52

Måste bara fråga om du har valt stocken själv till din elite?
Eller hade du bara tur när du fick en stock med så underbart fint mönster.
Jag har själv en royale 500 men min stock är inte så där fin.

Mvh // björnsson

Johnny Ottosson

31 december 2011 16:00

Det är en kasserad stock som jag hittade i skrotlådan uppe på fabriken.

Egentligen så ska den ha en nätskärning på förstocken och på den tiden experimenterade man med ett motiv som hade bokstäverna FX infrästa, precis som på plaststocken.

Tyvärr så blev några stockar snedskurna i motivet och gick därför till skrot.

När jag kom över den stocken så handslipade jag bort all nätskärning på förstocken, putsade upp den och oljade in den.

 
Ingen bild

Air

31 december 2011 13:38

Roligt att läsa om lite Ultra igen.
Är det så att man får ut fler skott med tyngre kulor
i ett PCP generellt sett med samma vapeninställning.
Måste prova på mina.Ett glatt nytt år till er alla.

Johnny Ottosson

31 december 2011 16:01

Roligt att skjuta den igen också..

Min erfarenhet är att man får ut lite fler skott med tunga diaboler, ja.

Testa o se?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards