Airpang

Direktlänk till inlägg 18 november 2011

Små pärlor

Av Johnny Ottosson - 18 november 2011 19:41


Fynd från det förgångna


 Sju oöppnade och tre öppnade askar Meisterkugeln

Ibland så stöter man på ganska anonyma försäljningsannonser som egentligen bara förkunnar "Luftgevär" och i bästa fall ett pris men ibland så finns inte ens priset angivet. Dessa annonser är naturligtvis högintressanta! Skälet till detta är att de klart och tydligt signalerar att här finns det någon som säljer något som han eller hon som regel inte besitter någon större kunskap om och därför finns alltid möjligheten att göra ett klipp.

Visserligen så stöter man som regel på rent skräp, kanske en gammal Gamo från 1980-talet eller ett slitet märkesvapen av ganska normal typ, men förr eller senare så finns det något mycket intressant bakom den anonyma rubriken. Ett bekymmer är emellertid att man möter på en hel del tokstollar också som försöker kränga gamla Excellentgevär i uselt skick för tusentals kronor och betraktar gravrost som "patina".

 Arbetare nummer 8 på linje nummer 3, ask nummer 10 i lådan är ask 1931 st för  oktober 1973

Ibland så kan det vara mycket tålamodskrävande att försöka dra ur en ointresserad säljare så triviala ting som vilket fabrikat hans gevär är tillverkat av eller vilken kaliber de har. Likaså är skick något mycket subjektivt och allt som åtminstonde fungerar nödtorftigt brukar anges "som nytt". Minst sagt tröttsamt om man åker miltals för att inspektera vapnet i förväntat nyskick och istället finner något som verkar ha legat nedgrävt i en potatisåker under de senaste decennierna..

Men...

Ibland händer det - ett fynd. Jag ringde häromdagen till en äldre herre som skulle sälja ett "Luft Gevär", notera särkskrivningen. Vapnet "sköt bra" och var "fint". Luttrad så åkte jag hem till vederbörande för att kasta ett öga på skrotet med tanke på att de var på vägen till och från jobbet och då visade det sig att fru Fortuna lyste över mig.

Vapnet visade sig vara inköpt till julen 1973 eftersom han önskade ha ett gevär "för skojs skull", han erindrade sig om att han erhöll en bra skatteåterbäring det året (förr fick man ju detta i december). Kort och gott en julklapp till sig själv. Att skjuta var dock inte så där jättekul utan bössan stuvades undan och upptäcktes i dagarna då ägaren skulle flytta från sitt hus till en äldrelägenhet.

Lite fundersamt så undrade säljaren om jag skulle ha bössan till min grabb, eftersom det var en Junior modell. När jag berättade att jag samlade på luftvapen och i synnerhet tyska vapen av god kvalité så föreföll han mycket nöjd. Till vapnet så hörde ammunitionen på bilderna, RWS Meisterkugeln.


 Notera dragbandet i förseglingen som underlättar öppnandet av asken, sådana finns inte längre..


Dessa diaboler är batchstämplade oktober 1973, vilket styrkte säljarens minne om inköpet. Detta visade sig vara all ammunition som vapnet någonsin hade avfyrat. Totalt så hade han köpt på sig 10 st askar om 100 skott vardera och 7 stycken askar var helt oöppnade. Övriga tre var öppnade och ett varierande antal skott var förbrukade ifrån varje ask. Varför vet jag inte? Bössan hade med andra ord gått ca 150 diaboler sedan ny för 38 år sedan! Intressant är också priset på diabolerna, här kostade 1000 skott 11 kr. Idag så får man betala 70 kr för 500 st, vilket gör 140 kr för samma antal. Numera så saluförs dessa i askar om 500 stycken istället för de små charmiga askarna om bara 100 stycken ifrån 1970-talet.

Meisterkugeln anno 2011 (bild stulen av ProGunner.se) 

  Nu återstod bara prisfrågan. Tyvärr så hade kartongen blivit slängd vid en storstädning för ett par decennier sedan, komplett med sitt innehåll av instruktionsbok och div smådelar. Pipan hade ett par små ytrostprickar såsom blåneringar gärna får om de ligger utan olja längre tider. Dessvärre så hade stocken också fått ett litet tryckmärke. Då säljaren lät sig förstå att jag var samlare och då dessa som regel uppskattar vapen kompletta med alla tillbehör, liksom vapen i perfekt nyskick utan ens mindre skavanker så drog han lite på sin synpunkt i frågan. Till slut så tog han vid orda och förkunnade; -"Jag vill nog ha en 550 kr för den.."

Något förstummad så kom jag mig inte för att svara ögonblickligen så han följde snabbt upp med; -"O då så får du med alla skotten också, det är ju drygt 700 st..." Det erbjudandet kunde jag inte direkt säga nej till så raskt halade jag upp plånboken för att langa över 600 kr. Fortfarande lite häpen så reagerade jag knappt när han stack till mig tre tjugor eftersom han inte hade en femtiolapp på sig i växel.

Så, nu sitter jag här med en trivsam liten 300 och i morgon så kommer ett fotofyllt inlägg om densamma....

 Meisterkugeln anno 1973, visst var designen vackrare förr...?

 
 
Ingen bild

dorro

19 november 2011 21:14

Snor du godis från barn också?

 
Ingen bild

MG

20 november 2011 08:31

Nu kommer svenska avundsjukan fram. Säger bara Grattis Johnny!

 
Ingen bild

dorro

20 november 2011 21:13

Avundsjuka, nej. Ville bara peka på dubbelmoralen i luftbössevärlden.
När någon försöker sälja en Julabössa för en tusenlapp till någon okunnig då talas det om lurendrejeri... men att utnyttja någons okunskap att till att göra ett klipp verkar helt ok...

Johnny Ottosson

20 november 2011 23:34


Problemet med Julabössan är att den köps ny för 299 kr och sedan försöker man sälja den på Blocket för en tusenlapp.

Detta är en helt annan sak än att köpa ett äldre vapen för ett lägre pris än sitt ursprungliga nypris.

Tycker du inte det själv?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards