Airpang

Direktlänk till inlägg 1 februari 2011

Ännu ett varv med tuberna...

Av Johnny Ottosson - 1 februari 2011 10:00


 

Rost för egna ögon


  

Hatsan tubgavel



Ett av inslagen på mässan var möjligheten för besökarna att med egna ögon studera Hatsans konstruktion av sin piratpump samt de säkerhetsmässigt tveksamma tuberna som de producerar. Både Ben Taylor och Fredrik Axelsson fanns på plats för att förklara och förevisa problemen för den intresserade.


Här fanns till att börja med piratpumpen, alltså Hatsans råkopia på FXs patenterade pumpkonstruktion vilken också är anledningen till FX stämning. Konstruktivt så är de dock inte helt identiska, vilket är lite udda faktiskt. Om man ändå är beredd att bryta någon annans patent och stjäla en konstruktion så borde man ju åtminstonde ta de relevanta delarna som innebär en fördel för produkten och dess köpare men inte då.


Som man kan se på den piratpumpen som Ben och Fredrik hade demonterat till förevisning så framgick det tydligt att man som fuktfälla bara hade valt att använda en liten påse blåkiselpulver, alltså en sådan liten påse som man hittar inuti kartongen till ett nytt kikarsikte eller i sina nya gympaskor.


Påsen var dessutom placerad i handtaget på pumpen, alltså på lågtryckssidan, där luften fortfarande är kall och okomprimerad. Här ser man en klar kontrast till FX originalpump som har en riktig fuktfälla placerad i basen på pumpen, på högtryckssidan ("kulorna"). Där fungerar den och gör nytta.


Den som studerade de båda pumparna och lyssnade på Ben och Fredriks pedagogiska förklaring kunde lätt inse att den som använder piratpumpen kommer ofelbart att succesivt dra in vatten i sin tub.


Vad händer då när vatten kommer in i tuben? Den rostar! Svårare än så är det inte. Att tuben rostar beror alltså inte bara på att Hatsan tillverkar den utan detta sker även med Air Arms, BSA eller vilket fabrikat som helst. Det är helt enkelt en fråga om grundläggande metalurgiska grundkunskaper. Stål rostar, thats it. Vill man undvika problemet (o det vill man med 200 Bar bakom väggen) så får man använda rosttrögt stål (typ HW) eller aluminium (Theoben, FX, vissa BSA).


Hur farligt är det då? Det vet vi inte exakt ännu. Därför ska vi vara försiktiga. Att någon aldrig har inträffat betyder inte att det aldrig kan inträffa. Se bara på Co2-tuben till en Sodastream som small för ett par veckor sedan. Det hade aldrig tidigare hänt och tekniken ansågs som kanonsäker. Nu återkallar AGA alla motsvarande kärl och detta på förekommen anledning.


På FX fabriken så hällde man ner en överdriven mängd vätska, ungefär en kvarts centiliter, så tuben rostade häftigt på bara ett par månader. Detta simulerar vad som sker på flera års sikt. Vi kanske inte ser de verkliga konsekvenserna av Hatsans tubval förrens om ytterligare 2-3 år och vi vet ännu inte vem av oss som kommer att bli den förste som drabbas.


Nu hade tuben likaväl kunnat vara en Air Arms men den här gången valde man Hatsan som demonstrationsobjekt, detta då av två skäl; dels saluför Hatsan piratpumpen som vi VET kör in vatten i tuben och dels så är det sannolikt att den som köper Hatsans piratpump även köper Hatsans budgetvapen.


Det blir alltså en dubbelt olycklig kombination av det hela.


Varför envisas då Hatsan mfl att använda säkerhetsmässigt tveksamma tuber? Naturligtvis eftersom man tjänar mer pengar på detta och eftersom kunderna inte efterfrågar säkra tuber så erbjuds det inte heller sådana. Det är bara kundernas krav och myndigheternas reglering som styr vad de väljer att tillverka. Ett närliggande exempel på just Hatsans strategi var när man insåg att sina egna pipor sköt för dåligt.


Att originalpiporna var mindre bra kunde förresten var och en på träffen konstatera med egna ögon om man var villig att testa spektroskåpet med vars hjälp man kunde studera insidan av olika pipor för att skilja bra pipor ifrån dåliga. Lösningen för Hatsan den gången var att skaffa fram en bättre produkt ifrån en oberoende leverantör, man valde då pipor ifrån LW.


På precis samma sätt kan Hatsan även lösa problemet med sina tuber. Då köper man helt enkelt in en bra och säker produkt ifrån en fristående tillverkare, exempelvis Luxfer, och då vore hela problemet löst. Eller, åtminstonde vad gäller tuberna. Att man sedan väljer att stjäla andra tillverkares konstruktionen igenom att plagiera utan respekt för patent, det kan man naturligtvis aldrig lösa med nya tuber.


Där är det dock bara en rent ekonomisk fråga, när det handlar om tuber så handlar det däremot om säkerhet och i förlängningen även framtiden för allas vår hobby.



 
 
Ingen bild

wadde

1 februari 2011 14:46

Hördu Johnny.

Bra skrivet att du konstaterar sakligt att rost är rost och all järnhaltig metall får det. Saklig ska man vara.

Men jag som missade uppvisningen av tuben i söndags, för att jag var alldeles för kåt på att leka med en "revo" ute på parkeringen.

Exakt vad i hatsans tuber gör dem till tveksamma konstruktioner säkerhetsmässigt ? det är inget skit-stål man valt rakt upp&ner.
Ordet hydraultub näms ju här och där, och det är en komplimang i sammanhanget snarare än nått dåligt. Ganska högt stälda krav på sånna komponenter, iaf i hiss och lastmaskinsbranschen där undertecknad rör sig.

Det grämer mig att jag missade Ben Taylor i söndags, kanske hade fått mitt svar då.

Denhär frågan är inte för att elda på forum-tjafset om saken, utan för saklighetens skull.

Johnny Ottosson

1 februari 2011 18:46


Det börjar onekligen gå troll i de här diskussionerna.

Alla stålkärl rostar, oavsett fabrikat. Vi hade lika väl kunnat visa upp en tub från BSA, Air Arms eller ytterligare någon annan.

Nu valde vi Hatsan och det beror på att Hatsan använder en usel pumpkonstruktion som trycker in vatten i tuben.

Köper man en sådan piratpump så är sannoliktheten stor att man även använder den till Hatsans vapen - o då får man problem, förr eller senare.

Om man däremot använder en dykarflaska eller en original FX pump så är problemet med Hatsans tuber betydligt mindre. Ju mindre vatten som kommer in i tuben, desto mindre problem.

Bäst vore naturligtvis om man hade både en bra pump och rostsäkert material i tuberna. Vill man inte använda blånerat stål så kan man med fördel använda rosttrögt stål ("rostfritt stål"). Detta gör Weihrauch och de menar på att deras 1500 kr tub därmed är säker för 10 års användning, även om man handpumpar. Efter 10 år så rekomenderar de däremot att tuben ovillkorligen kasseras.

Hatsans 750 kr tub däremot har ingen livstidsrekomendation ifrån tillverkaren av den enkla anledningen att tillverkaren inte bryr sig om vilket.

Samma sak med pumpen, om vi bortser ifrån det oetiska att stjäla en konstruktion och inte bry sig om ett patent så hade man likväl - om man ändå kopierar - kunnat göra en bra kopia som fungerade med bra fuktavskiljning.

Detta göra man inte, av den enkla anledningen att en sådan pump kostar mer pengar och kanske hade hamnat på ungefär samma pengar som FX originalprodukt ut till kund.

För Hatsan så spelar det dock ingen roll, kör pumpen bara in luft i tuben till en så låg kostnad som möjligt för alla parter - då är Hatsan nöjda.

Smäller sedan en Hatsantub och små tryckkärl blir förbjudna eller olönsamma att tillverka på grund av ny lagar från myndigheterna så skiter man i vilket eftersom man har sitt huvudsakliga levebröd hos sina hagelvapen. PCP är bara en liten bisyssla.

Själv så är jag inte beredd att riskera min hobby, lika lite som att Fredrik vill riskera sitt livsverk, bara för att en utomstående fulspelare ska göra kortsiktiga vinster.

För till sist, om ståltuber hade varit tillfredsställande säkra och dessutom billiga - varför hade då inte FX också använt dem? Ett jättelätt sätt att tjäna mera pengar, behåll vapenpriset ut till kund och byt ut de dyra alutuberna mot billiga ståldito så vips tjänar man mera pengar.

Varför fortsätter FX med de "olönsamma" aluflaskorna ifrån dyra Luxfer om en billig ståltub hade varit precis lika bra?

Detta är det aldrig någon som frågar sig.

 
Ingen bild

Anders H

1 februari 2011 20:48

Johnny!
Aluminium tuberna du snackar så mycket om, hur är de behandlade på insidan? och vad är tubgavlen i för slags material?
Är gängorna på tuben behandlade?
Tänker bara på galvaniska strömmar emellan olika material speciellt när det är fukt närvarande!
MVH
Anders

Johnny Ottosson

2 februari 2011 05:30


Om det är Luxfer som du tänker på så är de sömlösa, det finns inga gavlar. Hela tuben blir blåst i ett stycke vid tillverkningen.

Insidan är eloxerad.

 
Ingen bild

Wadde

5 februari 2011 14:47

Mera mothugg: Hatsans tuber ÄR blånerade på både in och utsidan.

Att tuben smäller eller inte avhandlade jag rätt så ingående i "tråden" på "forumet".

Alu och stål ger sig på olika vis, och det är alutuber som smällt som tagits som skräckexempel.

Hydraultub-råämnen är dessutom rätt så rosttröga, blir enkelare ytrost som bildar skyddande yta. Kolla på ett brunnslock får man insikt hur rosttröghet funkar.

Johnny Ottosson

5 februari 2011 15:44

Visst har man dessvärre blånerat dem, tyvärr så är blåneringen ett högst mediokert rostskydd. Visserligen bättre än inget men inte så mycket att använda om man hade tagit problemen på allvar.

Då brunnslock inte är tryckbelastade så tror jag inte att man kan jämföra dem rakt av med insidan av en trycktub.

Den enda begagnade Hatsantub som jag har tittat på inuti är den som visades på mässan. Den var så rostig att den flagnade inuti.

 
Ingen bild

Wadde

5 februari 2011 16:31

Dessvärre blånerat? Varför kör då större delen av vapenmarknade med just blånering av metall ? Kanske inte ett superduperskydd som om man hade stora mängder krom i legeringen, men ändock ett rostskydd som skyddar.

Brunnslockk , tryckbelastade, nej det var inte ämnet som relaterade till dem, roströghet var ordet. Oxidyta som skyddar mot mera oxidering.

Så vart var angreppen i själva tuben ?
Jag missade faktiskt att titta på den själv så jag vet ju inte, men skulle gissa på gaveln vid gängorna. Av bilden att dömma.
Att det blir flagor är väll naturligt vid rost, den intresantare frågan är hur mycket material som käkats upp egentligen, järnoxiden blir ju en atom större per järn-atom som flyttas.

Denhär diskutionen börjar bli lite tradig nu, jag vet. Men det är kul att du svarar på kommentarerna.
Jag vill bara att det ska vara saklig info, inte bara att "hatsantuber är farliga" eller "tveksam kvalitet" utan nån särskild motivering om vad i dem som är låg kvalitet eller dåligt materialval. Att dom fläker upp å smäller är rätt så osanolikt och då ska man inte rida på den rädslan för det när en alutub för flera år sen gått i luften.

Johnny Ottosson

5 februari 2011 16:43

Blånering handlar ju mycket om tradition, vapen ska vara blånerade helt enkelt, även om det finns bättre sätt att skydda en yta ifrån rost.

Förmodligen så är det enkelt, smidigt och billigt för Hatsan att köra tuberna i det blåneringsbad som man ändå har tillgängligt.

Exakt hur mycket rost som hade uppstått är omöjligt att uppskatta, mycket lutar nog åt att man gör ytterligare ett experiment där man kan fastslå en given mängd vätska (antal droppar) samt sedan efter en bestämd tid väga ut antal gram rostflagor eller liknande.

Jag tycker att ämnet är intressant och angeläget och svarar alltid på bloggens kommentarer om inte kommentaren är uppenbart oförskämd eller inkonstruktiv.

Såvitt jag vet så har två tuber detonerat, en Rapid 7 (Luxifertub) som small eftersom man laddade den med ren syrgas samt den GC-II som small eftersom den fylldes till långt över 300 Bar. Båda var i aluminium.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards