Airpang

Direktlänk till inlägg 4 januari 2011

Effekt och mera effekt...

Av Johnny Ottosson - 4 januari 2011 10:00


 

Scotty! -I need more power...!!

 

 


Effektinflation! I takt med att allt flera entusiaster växlar upp från kaliber 22 till kaliber 25 så börjar önskemålen på allt högre effekt att stegras. Ifrån forum i USA så ligger önskemålen nu runt 50 fpe! Vi som har varit med ett tag kommer ihåg de sista seriösa fjädervapnen under början av 1990-talet som bäst nosade på den magiska gränsen 30 fpe, idag anses detta vara småpotatis för kaliber 25.


Redan för 10 år sedan så hade dåtidens 22 PCP runt 30 fpe och de som anser sig ha behov av högre effekt än så börjar numera överväga kaliber 25 istället. Eftersom kaliber 22 på grund av sin lägre projektilvikt betydligt snabbare når den högsta praktiska gränsen för hur fort en diabol kan färdas utan att förlora precision så får kaliber 25 direkt en fördel när effekten ska trissas upp.


Räknar vi en av de absolut bästa diabolerna för kaliber 22 (JSB Jumbo Exact) så slår den med bara 35 fpe i gränsen på 1000 fps. Nackdelen för denna, i övrigt formidabla diabol, är ju dess låga vikt om blott 16.00 grains. JSB försökte lösa problemet igenom att lansera tyngre diaboler, mest känd är JSB Heavy om 18.10 grains som klarar 40 fpe innan den når 1000 fps, men börjar man gå över ca 22 grains så kan man lätt drabbas av andra oönskade fenomen i form av ballistisk instabilitet då projektilen helt enkelt blir för lång eller olämpligt balanserad i relation till dess formgivning (förutsatt att man använder den sedvanliga diaboldesignen). De fåtal diaboler för kaliber 22 som sträcker sig bortom 22 grains är därför vanligtvis minié-formade snarare än diabol-formade. Redan en i övrigt erkänt bra diabol som HN Baracuda vid 21 grains fungerar ofta tveksamt eller rent av uselt i många vapen.


Ska man behålla normala diabolproportioner och därtill dra nytta av en 15 % större drivspegel (alltså tvärsnittsytan, 6.35 mm vs 5.50 mm) så är kaliber 25 ett betydligt enklare sätt att nå högre effekt än att övervikta den tunnare kaliber 22. Tyvärr så har utbudet av diaboler med kaliber 25 varit ganska tunnt och det som ändå har funnits att uppbringa har normalt varit relativt lätta (20-25 grains) för att fungera i de äldre, förhållandevis klena, fjädervapnen.

Redan den mycket lätta HN Field Target & Trophy om 20.00 gn levererar 44 fpe vid 1000 fps och tittar vi sedan på JSB King (25.40 gn) så ger den hela 56 fpe trots att den bara hamnar mitt i viktspannet för kalibern. En riktig tungviktare som HN Baracuda (30.90 gn) betyder brutala 68 fpe (92 joule) vid 1000 fps.

Lämnar man sedan diabolformen vid 32 grains och går över till minié så är 40 gn absolut ingen övervikt för kaliber 25, betänk att just 40 gn är nominell vikt för krutvapenkalibern 22 LR (5.60x15R). Har vi en välfungerande miniéprojektil om 40 grains vid 1000 fps så betyder detta 89 fpe eller 120J.

Var går då gränsen? I Sverige är ju den magiska gränsen 150J av rent juridiska skäl och många är ju de som har funderat på om en small bore airgun kan klara detta på något vettig sätt. Förutsätter vi minié och utgår ifrån att 40 grains är fungerande för kaliber 22 så bör motsvarande övre gräns för kaliber 25 vara ca 45 grains. Detta betyder då jämna 100 fpe vid 1000 fps vilket inte räcker till, det blir blott 135 joule. Ifrån detta så finns två vägar att vandra, antingen så pressar vi diabolens formgivning och satsar på 50 grains, då räcker 1000 fps precis exakt, eller så satsar vi på att gå över 1000 fps och med 45 grains så blir hastighetsbehovet 1054 fps (321 fps).

Jag har själv haft PCP som har skjutit över 1050 fps med riktigt fin precision men paradoxalt nog så förefaller de små kalibrarna att klara riktigt höga hastigheter med bibehållen precision bättre än de kalibrar som för oss är aktuella till 150J. Bara för att JSBH om 10.20 gn klarar 1050 fps med bra precision så betyder alltså inte detta att en tänkt minié om 45 grains skulle göra detsamma.

Tittar man sedan på lämpliga kalibrar i kaliber 25 för krutvapen, exempelvis 25 ACP, så är dessa ofta olämpliga för vårt ändamål eftersom 25 ACP är en väldigt långsam kaliber (760 fps/230 mps med 50 gn) och inte formgiven för att fungera bra i hastigheter runt 300 mps eller strax däröver. Likaså är den konstruerad för att vara destruktiv på kort avstånd (det är ju en pistolammunition) snarare än att ge optimala precisionsmöjligheter på kanske 50-80-100 meter, vilket eftersträvas i ett gevär.

Så, kommer vi då att se fabrikstillverkade PCP med kaliber 25 som klarar 150J här i framtiden? Kanske, marknaden är dock i högsta grad nationell när det gäller den här specifika effektgränsen. Saluför man ett kraftfullt PCP till exempelvis USA så bryr de sig inte om huruvida vapnet gör 150J eller 130J men för oss är ju gränsen oerhört viktig. Vad som krävs är att en tillverkare är beredd att anlita en ammunitionstillverkare att producera en rejäl batch med ammunition om någonstans mellan 45-50 grains. Sedan krävs det att man också har tillgång till egen piptillverkning och inte är beroende av fristående piptillverkare, vilka förmodligen också hade krävt en rätt så rejäl förbetald batch på orderblocket för att överhuvudtaget sätta sig ner och tillverka speciella pipor för en så udda projektil.

Har man dock kontroll över piptillverkningen och själv kan sätta räffelstegning etc och i övrigt experimentera i eget hus utan att behöva vara beroende av diverse olika underleverantörer - ja, då har man rätt goda föresatser att lyckas i ett sådant projekt. Inte minst om man dessutom står på god fot med en större och kompetent ammunitionstillverkare.

Om man slutligen står där med en lämplig pipa och rätt ammunition så krävs bara ett bra PCP-chassie som kan ge rejält med effekt samtidigt som det ska vara lätt att växla pipa hos detta eftersom köparen som regel kommer att skjuta sitt 150J-vapen ganska sparsamt som just 150J. Än troligare är nog att ägaren skiftar om vapnet till vanlig kaliber 25 eller kanske rent av någon av de andra mindre kalibrarna. Att få ut licens på 150J PCP är ju en smal sak, liksom en växelsats till ett sådant befintligt vapen.

Drömmen om ett 150J vapen med smallbore-kaliber som lätt kan skiftas över till någon av de andra 3 små kalibrarna har länge varit just en dröm för de svenska entusiasterna. Även om inget står klart idag så tror jag absolut att förutsättningarna för ett sådant projekt är bättre nu än någonsin, förutsatt att den berömda marknaden trycker på och efterfrågar ett sådant vapen.

Tänk så smidigt att köpa exempelvis ett vapensystem runt 10K med 150J-pipa i kaliber 25 för helt legal klass IV-jakt och en kaliber 22 pipa som riggas på bössan när effekten tas ner till runt 45J för övningsskytte. Eftersom båda piporna levererarar subsonic effekt så ingår naturligtvis två effektiva shrouder i paketet.

Vore inte det en lockande tanke..?

 
 
Ingen bild

Joi

4 januari 2011 20:43

Du! Barracuda 21 grain funkar allra bäst i min hw 77! Betänk också att bössan ligger på drygt 10j . Så uselt vill jag inte påstå!

Johnny Ottosson

4 januari 2011 21:50

Allt är ju relativt. På tillräckligt kort avstånd så fungerar det mesta tillräckligt bra.

Men visst är Baracudan en riktigt bra diabol och flexibiliteten, att den går såpass bra i så många olika vapenmodeller och effektuttag, visar klart projektilens storhet.

 
Ingen bild

Superbee

4 januari 2011 20:48

Absolut! Din föreslagna produkt låter intressant!

 
Ingen bild

Per-Erik

5 januari 2011 09:29

Ähum
inte för att vara petig, men 6,35 mm har en tvärsnittsyta drygt 33% än 5,50 mm.

MVH/Per-Erik

Johnny Ottosson

5 januari 2011 18:45

Självfallet är det så, tack för påpekandet.

Kul o se dej pluppa upp här o där i bloggen.

 
Ingen bild

URDJUR

5 januari 2011 15:03

Mycket intressant inlägg! Jag har helt nyligen gått i exakt samma tankar, som du kanske sett i denna tråd (länkar till ditt inlägg där)
http://www.luftvapen.info/viewtopic.php?f=104&t=5937

Särskilt glad att du, med dina kopplingar till FX etc, har en sådan bra helhetsbild över vad som måste till för att få detta till stånd. Det behövs ju en svensk tillverkare för att tillgodose behovet av just 150J-gevär. Då behöver jag inte bekymra mig om att maila FX och berätta om dessa idéer för dem! Pipväxlingen var en fin detalj som jag inte tänkt på själv tidigare - det ger ju också ett mycket bättre ammunitionsutbud för t.ex skyddsjakt i .22 :)

Johnny Ottosson

5 januari 2011 18:49

Kul att du gillar bloggen.

Jag försöker hålla den uppdaterad med aktuella inlägg som relaterar till ämnen som vid samma tid rullar på andra bloggar eller på forum.

Dessutom så finns det en rubrik "Tidigare år" som innehåller gamla inlägg ifrån bloggen exakt ett år tidigare. Där är dock en del inlägg mera inaktuella.

I morgon kommer shrouds, ett alltid aktuellt ämne som ständigt återkommer.

 
Ingen bild

URDJUR

5 januari 2011 23:23

Shrouds - utmärkt! Jag som PCP-nybörjare skulle gärna få utrett:
*Vad den mystiska tillsatsen till FX Whisper gör och varför den plockades bort som standard, samt om den passar/är användbar till nya shrouds på FX independence/200-serien.
*Jämförelser mellan FXs olika shrouds, t.ex den beryktade smala cyclone-shrouden som finns som tillval enligt FXs hemsida (måtte den uppdateras snart) men som jag aldrig sett på bild. Hur står den sig mot whisper, och whisper mot den nya 200-serien? Jämfört med shrouds eller motsvarande anordningar på andra märken?
*Legalitetsfrågan. Vad är egentligen en ljuddämpare, juridiskt sett?

En sidofråga när jag ändå håller på: Jag noterar att Royal 200 i .22 och i .25 kostar lika mycket, fast .25 har större lufttub. Om man tar en .22-pipa och sätter på .25-geväret har man alltså en kraftigare .22 med större lufttank (samma mekanism och kolv antar jag). Antar också att .22-pipan är billigare att tillverka än .25-pipan. Så kan man be FX om denna modifierade "Royal 200 .22" istället för den vanliga (d.v.s. en Royal 200 .25 med .22-pipa), för att få den större lufttanken utan extra kostnad? :D

Johnny Ottosson

6 januari 2011 10:30

Visst går det bra att beställa en 22 Royale 200 med en längre tub, om man nu vill göra det.

Notera dock att 25 pipan är 600 mm och 22 pipan bara 500 mm vilket gör att det kan se konstigt ut med en tub som är längre än pipan.

Effekten är likadan oavsett vilken längd man har på tuben, enda vinsten är fler skott och marginellt större jämnhet ifrån skott till skott ju större tub man har.

Jag tror inte det är någon större skillnad i tillverkningskostnad mellan en 25 600 pipa och en 22 500 pipa, en decimeter ämne torde inte göra någon jätteskillnad på nettopriserna.

 
Ingen bild

Mackan

28 november 2011 12:54

Hej Jonny och tack för en intressant blogg. Tycker du inte att det är mycket tjat om FX? Jag skulle vilja läsa mer om andra fabrikat.

Johnny Ottosson

28 november 2011 14:59

Tack så mycket.

Att FX förekommer ofta beror på flera saker:

- Det är den mest nyskapande tillverkaren på marknaden. På fem år så kommer det fler nya modeller ifrån dem än vad en vanlig tillverkare av PCP skapar under hela sin existens.

- Deras produkter tillhör de objektivt sett bästa på marknaden och är därtill mycket prisvärda.

- Tillverkaren finns nära till hands, inom rimligt avstånd. Man kan lätt åka dit på besök och vi talar samma språk.

- Ägaren är en god vän som jag känner väl sedan åratal tillbaka.

Dock så - jag har också mängder med inlägg författade om såväl BSA (främst Ultra/Lonestar) samt AA/CZ 200-serien och även lite Theoben Rapid.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards