Airpang

Direktlänk till inlägg 11 december 2010

Hur tänker man...?

Av Johnny Ottosson - 11 december 2010 10:00


 

Regulatorer

 

Nu i dessa dagar när FX Airguns lanserar lite nya modeller inför säsongen 2011 så finns det en del trådar på Internet där man diskuterar just regulatorer och varför inte regulatorer är mera vanligt förekommande än vad som är fallet på de vapen som FX Airguns tillverkar.


På en del skribenter så verkar man nästan tro att regulatorer är ett självändamål och någonting som ett vapen måste ha, eller åtminstonde bör ha - och i synnerhet då om vapnet kommer upp till en speciell prisklass.


Eftersom stor förvirring uppenbarligen råder runt ämnet så kommer här lite klargörande runt regulatorer och FX Airguns syn på dessa.


En regulator har till främsta syfte att ge vapnet en så jämn utgångshastighet som möjligt. Regulatorn gör inte nödvändigtvis att vapnet går mera luftsnålt men de gör det ofta möjligt att utnyttja ett större intervall (tryckområde) ur tuben med acceptabelt låg spridning vilket i praktiken betyder flera skott på en fyllning.


Vilka vapen går då så ojämnt att deras ventiler behöver hjälp av en regulator för att ge acceptabelt låg spridning?


Om vi börjar med acceptabelt låg spridning så är detta normalt 3.00 % av vapnets genomsnittliga utgångshastighet eller ca 20 fps - vilket som är lägst. Visst är en så låg spridning som möjligt bra men marginalnyttan av att exempelvis ha 10 fps spridning istället för 15 fps spridning ska inte överskattas. Det är ungefär som skillnaden mellan att ha 850 eller 875 fps som utgångshastighet. Visst är högre bättre i detta fall men innebär det automatiskt att man skjuter märkbart bättre?


Vilka vapen klarar då inte 20 fps spridning, eller rättare sagt - vilka vapen har svårast att göra det? Det är vapen som har lätta projektiler och som har låga anslagsenergier. Typexempel på ett vapen som tjänar på en regulator är därför ett med kaliber 177 och 5-12 fpe. Där kan en regulator vara en tillgång.


Ju lättare en projektil är, desto större är dess procentuella viktavvikelse värd när den skiljer något tiondels grain hit eller dit - och detta gör all fabrikstillverkad ammunition. Samma tiondels grain som ger stor skillnad vi 7.00 grains är därför betydligt mindre värd vid 30.00 grains.

Har man ett medelstarkt vapen med en lite grövre kaliber, säg kaliber 22 och en effekt på 15-25 fpe så kan en regulator ibland vara en tillgång, förutsatt att ventilen inte klarar jämnhetskraven utan den.

Är man däremot ägare till ett vapen i grov kaliber, exempelvis kaliber 25 och med anslagsenergier från 30 fpe och uppåt så är en regulator helt värdelös och ingen tillverkare som jag känner till saluför därför en regulator till den typen av vapen.

Alltså, regulatorer kan fungera bra - som lösningar på ett problem som vissa vapen/ventiler har - men bara till en viss gräns i termer av effekt.

Ser vi på FX Airguns så har de sedan flera år sålt regulatorer som tillbehör till sina vapen, endast en enda modell har dem emellertid som standard (Monsoon med kaliber 177). Regulatorer finns även till Royale om man exempelvis har en sådan på 12 fpe och kaliber 177 samtidigt som man vill ha 10 fps spridning istället för 20 fps spridning. Regulatorer erbjuds med effekter ända upp till 28 fpe, sedan så fungerar de helt enkelt inte längre.

Att regulatorer är såpass okända och ovanliga tillval ur FX Airguns sortiment, många vet inte ens om att de existerar, beror inte på dålig marknadsföring (de finns tydligt angivna på hemsidan) utan på grund av att behoven helt enkelt inte existerar. De flesta kunder som köper ett vapen ur deras sortiment vill antingen ha HP eller ett vapen som kan konverteras till HP även om de saluförs som 10J. Att då tillvälja en regulator för att sedan inte använda den är rent huvudlöst.

Men visst, den som faktiskt ärligen ska köra sin 177 bössa som 10J och tycker att 10 fps spridning är värt en liten extrakostnad jämfört med 20 fps spridning kan fortfarande tillvälja regulatorn, den finns där, det är bara att göra valet.

Nackdelar med regulatorer då? Tja, förutom att de begränsar effekten så kostar de pengar och det är ytterligare en mekanisk rörlig komponent som kan falera med slitage och åldrande. Därtill så tar den fysisk plats i vapnet och stjäl inte sällan luftvolym, vilket iofs kan kompenseras av ett bredare tryckintervall.

Så, för all del, köp gärna till en regulator om ni tänder på den idén men det är absolut ingen idé att orera om FX Airguns tillkortakommanden när det handlar om att leverera regulatorer. Regulatorer finns, köp om ni önskar.

 
 
Ingen bild

MG

11 december 2010 10:15

Precis det är många som tror att bössan funkar bättre med regulator, 7-10 joules bössor funkar troligen bra med regulator. Men en fullfarts bössa funkar inte alls.

 
Ingen bild

hotshot

11 december 2010 16:36

Sgs. alle pcp matchvåpen er regulert, og det handler om presisjon og tilstrekkelig antall skudd pr. fylling. Hvor mange uregulerte våpen gir mer enn 100 skudd med konstant hastighet?

Johnny Ottosson

11 december 2010 17:27


Jag får ut 103 skott med 20 fps spridning hos min CZ200T, alternativt 144 skott med 30 fps.

Den är då ställd på 5.00 fpe och har 122 cc tub.

 
Ingen bild

hotshot

11 december 2010 22:30

Ikke så ille det, men marginalt til konkurransebruk. Carl Walther har feks. følgende data for en Luftgevær sylinder:

Specifications
Cylinder 181 ccm
Capacity 600 (skudd)
Maximum energy 300 bar

Og selv en match luftpistol skyter ca 200 skudd pr. fylling.....


Johnny Ottosson

11 december 2010 23:20


Fast en stor del av förklaringen till 600 skott är att man kör 300 bar, vilket är lite knepigt när dykarflaskan själv är på 300 Bar.

Min CZ200T jobbar inom 160-65 Bar och räknar jag om 20 fps till 181 cc så blir det 153 skott. Förvisso långt ifrån 600 st men å andra sidan så är 160 Bar även rätt långt ifrån 300 Bar.

Det vore intressant o se hur mycket den gjorde ifrån exempelvis 230 Bar?

 
Ingen bild

Max54

11 december 2010 23:08

Kul att du lägger ner så mycket tid på bloggen så att jag kan se fram emot nya små historier varje dag.
MEN....varför envisas du med att växla mellan enheter hela tiden? Kan du inte använda de i sverige vedertagna J och m/s helt enkelt? Inte tänker du väl i mph när du kör bil och i gallon när du tankar?

Johnny Ottosson

11 december 2010 23:24

Jag försöker att använda de mest ändamålsenliga enheterna och där är fps klart bättre än mps.

Joule är en rätt udda enhet eftersom de stora nationerna på luftvapen (UK & USA) kör med fpe.

Däremot så använder jag km/h och liter (liksom i USA numera) samt temperaturer i Celcius istället för Fahrenheit, den förstnämnda enheten är klart mera logisk.

Kul att du gillar bloggen, första året gick ju bra och förhoppningsvis så gör även nästa det också.

 
Ingen bild

hotshot

12 december 2010 00:37

Et annet eksempel: Data for min MG1 luft-PISTOL ifølge manualen.
Skyter 180 skudd fra 200 Bar. Hastighet ca 170 m/s. Løpslengde 24 cm. Regulatortrykk ca 80 Bar.

Johnny Ottosson

12 december 2010 01:02


Hur stor tub har den?

 
Ingen bild

hotshot

12 december 2010 12:16

Finner ingen data, men utv. diameter = 30 mm lengde minus manometer og ventil = ca 17-18 cm.
Alu = veggtykkelse 2-3 mm. Dvs. garantert under 100 kubikkcentimeter.

Hva med Twinmaster som du nylig beskrev? TM Pistolen har 60 kubikkcentimer volum og skyter over 100 skudd ved 7,5 joule fra 200 Bar.

 
Ingen bild

Superbee

12 december 2010 15:05

Även jag stör mig otroligt mycket på växlandet mellan enheter. Det finns en viss historia om ett rymdprojekt som gick i stöpet pga. ett liknande beteende. Så mitt förslag är att du väljer ett sätt att skriva på och håller dig till det. Imperial eller metric helt enkelt.
Regulator är ju alltid att föredra om man förespråkar precision före effekt. Jag tycker dock det är trevligt och intressant att läsa dina tankar och jämförelser, fortsätt med det! :)

 
Ingen bild

hotshot

12 december 2010 21:33

Fint å ha en direkte lenke til noe slikt på skrivebordet:

http://www.airhog.com/convert.htm

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards