Airpang

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2010

Angående gårdagens effektuppgifter...

Av Johnny Ottosson - 24 oktober 2010 18:13


 

Mera om Royale..


I går så hade jag dessvärre lite bråttom när jag skrev inlägget om effekten från FX Airguns Royale och jag fick bara med siffrorna och några diagram.


Som vi kan se så ligger effekten från fabrik på runt 33 fpe och det gäller på alla exemplar utom de som går för export till USA. Importören där (AoA) anger Royalen till 36 fpe av rent marknadsföringstekniska skäl och därför skruvar FX upp effekten lite extra på dessa vapen i enlighet med importörens önskemål.


Normalt så sätter man där effekten på 38 fpe för att gardera sig mot att inte något exemplar faller under de annonserade 36 fpe som importören hävdar. En del exemplar har även legat uppe och sniffat strax över 40 fpe, vilket dess ägare entusiastiskt har rapporterat på diverse Internetforum.


Problemet med en högre effekt än vad konstruktören egentligen har tänkt sig vid ritbordet är att en del bieffekter uppstår, främst då i form av en accelererande luftförbrukning och en stigande ljudnivå.


Vid 33 fpe så kan man räkna med 50 skott inom 20 fps spridning och en del räknar 60 skott men accepterar då en lite större spridning på 30 fpe. Skjuter man däremot 38 fpe så hamnar man normalt bara på 35-40 skott, i bästa fall. Allt då räknat med 400 cc flaska. Förutom förlusten av ca 15 skott så hamnar också spridningen här runt 30 fps och ljudnivån stiger.


Shrouden på Royaleserien är till mycket stor del beroende på var längs pipan som den är monterad. Ju längre fram shrouden sitter, till en viss gräns, desto tystare skjuter vapnet - harmoni måste alltså råda där. Kruxet är emellertid att dämparen fixeras vid pipan med Loctite och kan inte utan avsevärd svårighet flyttas fram och tillbaka. Höjer man effekten så borde man alltså även flytta fram shrouden för att allt ska fungera harmoniskt. Gör man inte detta så ökar skottljudet.


Vapen med den stora 500 cc flaskan får automatiskt sin shroud framflyttad för att flaskan ska passa och dessa vapen klarar följdaktligen av att dämpa den högre effekten effektivare. Varför då inte sätta shrouden långt fram med en gång, vid tillverkningen? Jo, som jag förstår saken så finns det ett par nackdelar även med detta. Dels så ser det hela rätt så konstigt ut, samtidigt som vapnets totallängd rakar iväg, dels så stämmer inte effekten om vapnet ställs ner (ex för UK) till marknader med lägre effekt, då blir ljudnivån åter igen högre.


Lagom är alltså bäst.


Som jag ser saken så är fabriksinställningen helt perfekt. Här har jag 50 skott inom 20 fps spridning och de ger nästan exakt 45 joule, vilket är gränsen för exempelvis våra tävlingar. Mer effekt än 45 joule behöver man helt enkelt inte ur ett vapen med kaliber 22. Krävs mera effekt, exempelvis för jakt, så är man IMHO mera betjänt av att gå upp i kaliber snarare än att gå upp i effekt. Då får man en större tvärsnittsarea (större hål i målet) samt en bättre (högre) BC vilket ger en stabilare färd igenom lufthavet och mindre känslighet för yttre förhållanden som vind och nederbörd. Det ska bli mycket spännande att få förmånen att testa Royale med kaliber 25 och nu har jag ju färska referensramar i form av den Royale 400 som jag dagligdags skjuter med nuförtiden.


I övrigt så har Royalen fungerat klanderfritt. De positiva saker som jag har upptäckt är att fyllsystemet med Royalens Fosterkoppling är oerhört smidigt och effektivt. Slående är också vilket skillnad det är i komponentskvalité mellan Fosterkopplingen på detta vapen och motsvarigheten hos Crosman Discovery, som också tillämpar samma princip. Alla gånger att jag föredrar den här typen av Fosterkoppling framför FXs gamla traditionella O-ringslåsning. Förhoppningsvis så kommer den här positiva känslan att finnas kvar även när vapnet åldras och allt börjar bli smutsigt (läs, dammigt) och slitet (glapp av användning).






En av de mindre trevliga överraskningarna är påminnelsen om hur mycket luft dessa PCP med hög effekt slukar. Därtill så är detta faktum något som man lätt missar att tänka på när man har en så stor flaska på själva vapnet. Rätt som det är så är dykflaskan tom och en påfyllning nödvändig.

Enligt Chairgun så får man 24 överfyllningar och därmed 1200 skott räknat på 400 cc tub, 220 Bar starttryck, 160 Bar stopptryck samt 8 liters flaska med 100 cm slang. Luftkostnaden per 500 skott blir då 31.25 kr (räknat på fyllning á 75 kr).

Samma kalkyl för min CZ200T ger 114 överfyllningar och därmed 7980 skott räknat på 122 cc tub, 170 Bar starttryck, 100 Bar stopptryck samt 8 liters flaska med adapterfyllning. Luftkostnaden per 500 skott blir då 4.70 kr.

Värstigen är emellertid Lonestar som ger 42 överfyllningar och 630 skott räknat på 152 cc tub, 235 Bar startryck, 170 Bar stopptryck samt 8 liters flaska med 100 cm slang. Luftkostnaden för 500 skott blir då 59.52 kr.

Vill man roa sig med mer kalkyler så erbjuder även Chairgun en beräkning av TKOF (teoretisk dödande effekt på levande mål). Sätter man målavståndet till 40 meter så får man följande värden för dessa tre vapen:

.177 CZ200T (600 fps, 5.86 fpe, 7.33 gn, 0.020 BC) = 0.087

.22 Royale (915 fps, 33.70 fpe, 18.13 gn, 0.028 BC) = 0.437

.25 Lonestar (815 fps, 45.59 fpe, 30.90 gn, 0.040 BC) = 0.795

Man kan alltså se att kaliberstorleken har ett stort genomslag (höhö) även i beräkningarna. Trots att Royale har 73 % av Lonestars effekt så besitter den bara 55 % av den teoretiskt sett dödande förmågan. På samma sätt så har CZ bara 17 % av Royales effekt men ändå 20 % av dess dödande förmåga. I ett sådant perspektiv så framstår kaliber 22 som relativt oekonomisk.

Det ska, som sagt - bli mycket intressant att studera kaliber 25 Royale...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards