Airpang

Direktlänk till inlägg 18 oktober 2010

Det rullar på...

Av Johnny Ottosson - 18 oktober 2010 16:41


 

Nu är de första pressade...


Idag talade jag med FX Airguns och de rapporterade att de första piporna med kaliber 25 pressades i eftermiddags, med gott resultat. Visserligen så är det ännu bara fråga om prototyper för injustering av verktyg och liknande men nu närmar sig produktionen så sakta.


De närmaste dagarna så ska två olika längder jämföras, 500 och 650 mm, för att fastslå vad som blir optimalt på produktionsvapen. Redan i detta tidiga stadium så har man uppnått 40 fpe med de korta piporna och det ska bli mycket spännande o se var man hamnar på den slutgiltiga produkten.


I mitten av veckan anländer ytterligare en liten detalj som krävs för att komplettera pipmaskinen för optimalt resultat och med tanke på den här detaljens kostnad (runt 60K) så muttrade Fredrik luttrat; -"De som tror att jag bygger egna pipor bara för att kapa kostnader borde minsann också betala mina räkningar..."


Det kostar att ligga på topp med andra ord. Fördelen för fabriken är nu att man får total kontroll på pipmakarprocessen och med en helt unik produkt så cementerar man ytterligare sin position som en av de främsta tekniska innovatörerna i luftvapenvärlden. En annan kul detalj är att om man väljer exempelvis en Royale med plaststock så får man ett vapen som nästan helt och hållet är byggt här i Sverige och av svenska komponenter ifrån lokala underleverantörer, nästan uteslutande inom samma län som fabriken.


Faktum är att enbart pipans råämne (Tyskland), samt tuben (Holland) är levererade ifrån utlandet. Resten är 100 procent skapat här i Sverige!


Vissa mindre komponenter (typ O-ringar etc) kan naturligtvis i sin helhet vara tillverkade utomlands men de är inköpta av fabriken via lokala underleverantörer. Väljer man sedan en trästock så kommer den ifrån en leverantör i Korea. I övrigt så är den uttalade målsättningen att så mycket som möjligt ska komma ifrån Sverige och helst då ifrån små lokala leverantörer på bygden, inte sällan fåmansföretag och andra mindre familjeverksamheter.


Trots, eller tack vare, detta så kan man i sina anspråkslösa och lite speciella lokaler handbygga tryckluftsgevär som ligger i den absoluta toppen mot den internationella konkurensen och samtidigt utgöra Sveriges största civila vapentillverkare med över 6000 vapen tillverkade varje år.


Oavsett vad man i övrigt tycker om FX Airguns och deras produkter så anser åtminstonde jag att detta är en form av prestation som som det finns få andra produktionsföretag som klarar av, möjligtvis undantaget Aimpoint i Malmö.

 
 
Ingen bild

MG

18 oktober 2010 21:43

Vi har en spännande och intressant framtid tillmötes, med nya pipor ny teknik mm.

Johnny Ottosson

18 oktober 2010 22:07


Alltid kul med nya uppfinningar.

 
Ingen bild

-Jonas-

18 oktober 2010 21:56

Eller gammal teknik i nya pipor...

Var Fredrik köper sina maskindelar vet jag inte...men 60K så har han blivt lurad...

Johnny Ottosson

18 oktober 2010 22:07


Räfflingen som sådan har ju funnits i ett halvt millenium men att pressa dem ifrån utsidan är ett nytt och spännande koncept.

Många specialsaker är dyra, den kanske är framfilad för hand i något konstigt material?

Jag vet inte ens vad den gör egentligen, bara att den används till pipmaskinen.

 
Ingen bild

Peter

19 oktober 2010 09:02

Måste säga att jag hyser stor beundran över Fredrik och hans medarbetare på FX som gör så fina vapen.Kan inte för mitt liv förstå dom som köper Kinabössor och AT44 med mycket tvivelaktig kvalite när man kan köpa en Svensk kvalitetsprodukt där kvaliten är grunden för företagets överlevnad.Det är just sådana innovativa företagare Sverige behöver och då skall man ju stöda dessa genom att köpa deras suveräna gevär som är värda varenda krona.Grabbarna är alltid så positiva när man ringer om något,för att inte tala om servicevänliga.Ja,som sagt hatten av för Fredrik och hans medarbetare.Nu väntar jag bara på ett fint FX i kaliber kvarttum att sälla till mina andra FX i vapenskåpet(börjar bli fullt nu).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards