Airpang

Direktlänk till inlägg 10 oktober 2010

Halvautomater

Av Johnny Ottosson - 10 oktober 2010 16:15


 

Lika men olika

 



FX Airguns Revolution  


Sedan ett antal år tillbaka så tillverkar och saluför FX Airguns AB två stycken halvautomatiska luftgevär på marknaden. Eftersom dessa har varit ämne för lite olika diskussioner på våra forum under den senaste tiden så tänkte jag ägna dagens blogginlägg åt dessa två fantastiska vapen.

Först ut av dem båda var Revolution och detta är ett kompromisslöst vapen enbart konstruerat för optimal funktion som just semiautomat. Här finns en rejäl tub monterad som kolv samt ett synligt returrör för omladdningsluften. Utseendet blir alltså lite udda och futuristiskt men funktionen är helt optimal - ju mera luft man har tillgängligt desto bättre är det ju på en halvautomat då dessa igenom sin funktionsprincip uppmanar till stor ammunitionsåtgång.

Modellen är fruktansvärt robust och har mycket sällan några som helst problem, fabriken rappoterar en behagligt låg reklamationsfrekvens och detta samstämmer mycket väl med oberoende rapporter ifrån lyckliga ägare på forum runt om i världen. Det enda kända problemet är kollektorpinnen som tenderar att falera någon gång runt 30-50.000 skott på tidiga exemplar. Nu har man gått upp i grovlek på kollektorpinnen och därmed så försvann problemet. Orörda exemplar som inte har varit försedda med extern ljuddämpare har dock mycket sällan haft problem med kollektorpinnen överhuvudtaget.

Halvautomaterna är alltså mycket känsliga för korrekt insjustering så att hela förloppet med den automatiska omladdningen fungerar perfekt. Den ägare som själv försöker ställa om hastigheten eller liknande riskerar snabbt att få funktionsproblem och onormalt slitage/skador på vapnet (ex kollektorpinnen).


  

FX Airguns Monsoon

 

På grund av det lite udda utseendet av Revolution och det köpmotstånd som följer med detta så presenterade FX Airguns en utseendemässigt mera konventionell systermodell ett par år efter lanseringen av Revolution. Modellen kallas för Monsoon och finns till skillnad ifrån Revolution även med trästock. Vapnet är helshroudat och innehåller inget externt synbart returrör för omladdningsluften.


Monsoon är förutom utseendet även udda från Revolution på så sätt att det är en förenklad modell med ett avsevärt lägre pris (fn ca 8000 kr jämfört med ca 11.000 kr). Där Revolution är kompromisslöst skapad för att vara det ultimata halvautomatiska luftgeväret så ska man snarare betrakta Monsoon som ett konventionellt vapen med halvautomatisk funktion, alltså i princip en FX Airguns Whisper T12 med annan repeteringsform.


Rent konkret så betyder det att Revolution ger ca 70 skott på en fyllning där Monsoon kan leverera lite drygt hälften - 36 st, räknat med kaliber 22. För den som vill skjuta långa sessioner så är alltså valet ganska enkelt.


Dessvärre så har inte Monsoon haft samma problemfria historik som Revolution, modellen förefaller vara mera känslig och de ägare här i Sverige som har delat med sig av sina erfarenheter (Tomaz & Ola) rapporterar om repeteringsproblem samt snabbt utslitna komponenter. I ett fall så hade man exempelvis bytt ut hela blocket förebyggande vid bara 45.000 skott. Det kan naturligvis låta som att 40-50.000 skott är mycket men halvautomater är utomordentligt duktiga på att förbruka enorma mängder ammunition och 50.000 diaboler kan en entusiast utan svårighet köra igenom på ett enda kalenderår!


Båda dessa vapen har dock det gemensamt att de är faktiskt inga storsäljare, de är närmast lite udda Haloprodukter - alltså modeller som inte förväntas vara varken enormt lönsamma eller rejält storsäljande utan som mest tjänar till skyltfönster åt tillverkaren som igenom dessa visar att hans varumärke minsann kan klara av att tillverka något som ingen annan bemästrar.


Vapentypen har också en del lokala begränsningar som reducerar köparskaran. I vissa stora och viktiga marknader så säljs de överhuvudtaget inte (ex UK) av politiska skäl, i andra länder så går de alltid med licensplikt (ex Sverige) och på andra marknader så uppfattas priset som en begränsande faktor (ex USA).


Är de då bra vapenval? Ja - för rätt köpare. Gillar man skjutglädjen som dessa vapen levererar så finns det helt enkelt inga andra produkter på marknaden som matchar dem. De är oslagbart roliga att skjuta med! Visst finns det nackdelar med licenskrav och allt som hör med detta men oftast så blir det glömt när det första av många kommande magasin har blivit tömt..


Skulle jag köpa en själv? Nja, inte som endavapen iaf. Hade jag inte haft en Ruger 1022 samt en luftvapenlicens "över" så varför inte? Mitt val hade i så fall varit en Revoution med kaliber 177 och som är av fabriken nedjusterad till kanske 14-16 fpe. Då hade man fått kanske bortåt 100 skott på en fyllning och kalibervalet hade inneburit både billig ammunition samt många skott i varje magasin (16 st/177).


På marknanden så är FX Airguns ännu helt ensamna om halvautomater och man har noga patenterat funktionsprincipen av att använda luft som repeteringsmedium för själva semiautomatikfunktionen. Daystate har dock haft ute lite protoptyper på halvautomater med elektronisk styrd repetering men dessa visade sig inte fungera så bra i långa loppet och stannade därmed som just prototyper. Senaste nytt är emellertid att Edgun håller på att utveckla en helt egen semiautomat vilken jag antar endera bara säljs på marknader utan patent (ex Ryssland) eller använder en annan repeteringsprincip än returluft. Exakt hur det blir med denna får alltså framtiden utvisa..

 
 
Ingen bild

Herr Bert

11 oktober 2010 20:28

Själv har ja en halvautomatisk dyngspridare, de räkker för mäj.

 
Ingen bild

Ola

18 oktober 2010 11:21

Vad gällande Monsoon så kan man ju även välja en större lufttub för att få en stabilare bössa
och större skottmängd.
Om man har 500mm tuben som jag och "Nyken" har på våra bössor så får man ut minst 6st 12skotts magg
på en fyllning. =72 skott.
Överfyller man lite så är det inga problem o få ut yttligare ett magg.
Största nackdelen som jag ser det är att bössan
kan ha svårt med mjukare ammo typ JSB/Fx-P
då kjolen lätt blir deformerad när magget indexerar.
Men väljer man en lite hårdare kula som ex:Barracuda , Logun Pennetrator, eller Accupell
så skjuter bössan riktigt bra.
Skulle dock vara kul med ett större magg.

Johnny Ottosson

18 oktober 2010 11:46

Bra synpunkter där, Ola.

Det jag är nyfiken på är bara vilken spridning som ni har på era vapen när ni skjuter 72 skott på en fyllning?

För skojskytte och lite kortare avstånd (ut till typ 25-30 meter) så duger ju en större spridning (typ 40-50 fps) och då får man ju ut rejäla mängder med skott även ifrån ganska små tuber.

Vill man däremot ligga på max 20 fps (som är mitt kriterium för att kunna vara välskjutande på 50 meter och bortom detta) så får man knappast ut mer än runt hälften av dessa 72 st skott, gissar jag?

Allt mätt ifrån tillverkarens rekomenderade fylltryck, alltså 200 Bar.

 
Ingen bild

Ola

18 oktober 2010 22:51

Vet att jag testade några hela fyllningar för nått år sedan men glömt vad vad spridningen var.
Blir det stunder någon dag kan jag återkomma med resultatet.

Johnny Ottosson

19 oktober 2010 07:34


Jag tror att en stor del av skillnaden i antalet skott per tub ligger just i spridningen och effekten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards