Airpang

Direktlänk till inlägg 8 oktober 2010

Bättre förr...?

Av Johnny Ottosson - 8 oktober 2010 07:45


 

Fjädervapnens framtid...?


Om någon? Som jag ser marknaden idag så finns det bara två tillverkare som framställer fjädervapen av premiumkvalité. Dessa är Theoben och Air Arms i nämnd ordning. Förutom dessa två så finns även HW, Diana och BSA som steget bättre än resten, vilka närmast är rent skräp och enbart producerade för att generera inkomster snarare än skjutglädje.


Med lite god vilja så har vi alltså fem tillverkare men det mest alarmerande är kanske att bara tre av dessa (Theoben, HW och Diana) har presenterat en enda ny konstruktion sedan år 2000. Alltså de senaste 10 åren. Övriga tillverkar vapen som är mycket gamla, konstruktivt sett. I frågan om HW så finns det faktiskt kvar modeller med ursprung på 1950-talet. Frågan är om de ersätter dessa modeller med likvärdiga produkter när verktygen blir utslitna?


Mycket tyder ju på att köparna idag satsar på ett turkiskt eller spanskt skräpvapen när de börjar sin karriär. Tar man inte sedan steget direkt upp på PCP så kanske man tillfälligtvis mellanlandar på en bättre fjäderbössa enligt ovan men slutstationen blir i de allra flesta fall ett PCP. Ett fåtal entusiaster kompletterar dock sina tryckluftsvapen även med ett eller flera fjädervapen och det är hos dessa fantaster som tillverkarna ovan har en chans att tjäna pengar.


Jag ska nu ta en liten närmare titt på dessa tillverkare, i fallande skala..



Theoben Ltd.

Senaste fjädervapen: Evolution 2003. Har ett ganska smalt sortiment av riktigt fina fjädervapen som är utrustade med luftfjädrar ("gasfjädrar"). Evolution är instegsmodell, Crusader och Eliminator två toppmodeller. Den udda underspännaren SLR-98 kompletterar sortimentet. Totalt 4 olika modeller samt lite underversioner. Ett bra val för entusiasten. Har en enda serie PCP som bär upp ekonomin för företaget och samlar de flesta av märkets fantaster.

Personligt favoritvapen: Theoben SLR-98 kaliber 22


Air Arms

Senaste fjädervapen: ProSport 1996. Har bara två modeller i sortimentet, TX200 med två underversioner samt den TX baserade systermodellen ProSport. TX-serien kom 1992 och har nu varit med under 18 år. Inga enorma förändringar bortsett ifrån tre Mks för TX-serien vilken de sista 10 åren bara har förändrats igenom en mera smaklös laserskuren "nätskärning". Prisvärda igenom sin höga finish, kvalité, passning samt genomtänkt sunda konstruktion. Trist smalt utbud dock. Har ett mycket starkt sortiment av PCP som står för huvudintäkterna.

Personligt favoritvapen: Air Arms TX200HC kaliber 177

Weihrauch

Senaste fjädervapen: HW57 2003. Mycket prisvärda och fina fjädervapen. Brett sortiment med 12 olika modeller och mängder av undermodeller. Är mycket beroende av sina fjädervapen eftersom man bara har ett enda PCP i sitt sortiment. Bra kompromisser mellan pris och kvalité jämfört med AA och Theoben. Riktigt HW-kvalité kan köpas för under 2000 kr!

Personligt favoritvapen: Weihrauch HW30S kaliber 177

Diana

Senaste fjädervapen: Diana 460 2008. Stort sortiment med 14 olika modeller. Mycket flexibelt och fint sortiment men totalt beroende av fjädervapen, saknar helt (ännu) PCP i sitt sortiment. Har marknadsanpassat sig mycket fint de senaste åren och har ett bättre sortiment nu än någonsin tidigare. Lite ojämnare mix mellan bra och halvdana modeller. Plastvapen i botten av sortimentet men riktigt bra (dock dyra) modeller högre upp.

Personligt favoritvapen: Diana 54 Airking kaliber 22

BSA

Senaste fjädervapen: BSA Lightning 1997. Marknadsför 6 olika modeller men några av dessa är rena Gamokonstruktioner, återstår gör egentligen bara Supersport och systermodellen Lightning med undermodell XL. Alltså 2 vapen. Växlande kvalité men genuin känsla, det sista kvarvarande brittiska luftvapenvarumärket med en historia äldre än 1970-talet.

Personligt favoritvapen: BSA Supersport Carbine kaliber 22


Sammanfattningsvis så kan man säga att HWs sortiment utvecklas ytterst långsamt med mindre detaljer, Diana är däremot på hugget och reviderar sitt sortiment ganska ordentligt medan Air Arms och Theoben närmast står stilla. Vad gäller BSA så känns det som att deras sortiment sakta "Gamofieras" och min gissning är att vi ganska snart kommer att få se enbart BSA-modeller typ Polaris och Comet under BSAs varumärke när Supersport-familjen fasas ut.

Det ska bli spännande och se hur utvecklingen blir för fjädervapnen det kommande decenniet...

 
 
Ingen bild

Anders

8 oktober 2010 10:56

Sorgligt om fjädervapnen skulle försvinna, de erbjuder både bra och billig skjutträning, dessutom brukar åtminstone kvalitetsmodellerna vara förvånansvärt långlivade och knappt kräva någon service trots flitigt skjutande. Har ett antal själv från 60-70 talet som skjuter lika bra som förr trots ett minimum av service. Undrar hur pcp vapnen funkar om lika många år?

 
Ingen bild

Glen

8 oktober 2010 12:55

Uppskattar själv Weihrauchs vapen väldigt mycket,har 3st olika Hw97,Hw95,Hw35.
Tanken slår en att marknaden för fjädervapen kanske blir mättad med tiden ,med tanke på hur länge de faktiskt håller och att de t.om går i arv.Frågan är också på hur många sätt man kan bygga ett fjädervapen de måste vara rätt utprovade nu,eller har jag fel?

 
Ingen bild

Jazz

8 oktober 2010 14:33

Det som är bra iförhållande vad man betalar för det kommer finnas kvar. Oavsett vad det är för märke. Detta gäller alla märken och alla varor. Mäniskor är smarta och kan lätt dra slutsatser. Att påstå att något är dåligt som egentligen är bra genomskådas enkelt av de flesta och det är samma tvärt om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards