Airpang

Direktlänk till inlägg 7 september 2010

Gamos bästa produkt någonsin...?

Av Johnny Ottosson - 7 september 2010 00:15


Test av Gamos fallmål

 

  

Gamos fallmål finns som ekorre eller råtta.

 

De av er som har deltagit på en tävling för FT/HFT här hemma i Sverige har med största sannolikhet skjutit mot ett Gamomål. Dessa prisvärda och robusta mål har under de senaste säsongerna fullständigt konkurrerat ut de små och opålitliga BJ-målen som var marknadsledande i Sverige under tidigt 2000-tal.

Målen är konstruerade av 3.00 mm grov stålplåt och väger kompletta 1000 gram, alltså ett helt kilo! Detta lovar mycket gott för hållfastheten. Målen levereras med 4 olika insatser som begränsar träffområdet (29 mm, 19 mm, 12 mm & 10 mm), helt utan insatser så är träffzonen 63 mm. Priset på Hurricane är 295 kr + frakt.

  

Grovt gods, som synes..

 

Till varje mål så medföljer även 45 meter orange syntetlina för återställningen samt fyra tältpinnar som förankrar målet vid underlaget, exempelvis en gräsmatta. Totalt så finns det 6 st hål för tältpinnar eller skruvar om man exempelvis ska montera målet på en stubbe eller en vägg. Att 2 av hålen sitter bakåt är helt perfekt för exempelvis väggmonteringen.

  

En rejält fot gör att målet står stadigt.

 

Ett rejält och tungt mål alltså, men hur känslig är egentligen mekanismen? Kan man lita på att det faller ända ute vid 50 meter med ett 177 vapen på 10J? Först började jag med att skjuta 10J och kaliber 177 på 25 meter:


  

Bara 25 meter med CZ200T, fullt stöd och vindstilla förhållanden är en barnlek.

 

Mera centrerat än så blir aldrig ett skott och målet föll klockrent. Även vid skytte på 50 meter så faller målet mycket pålitligt, nästan lite misstänkt lätt. Vad händer om man då skjuter på det med lite mera effekt? Vad sägs om lite videotime ??


BSA Lonestar levererar effekt med besked..

 


Som ni kan se av videon så finns det mycket goda skäl till att man har en begränsning vid 45J för våra tävlingar - målen faller helt oavsett hur man träffar dem och här är målet tyvärr inte speciellt pålitligt, åtminstonde om det är fristående. Ska vi försöka en gång till?

Tänk på att målet väger ett drygt kilo - 63 joule är mycket effekt..

Vad gäller hållbarheten så har jag emellertid inga invändningar mot konstruktionen. Ett flertal skott med över 50J vid träffen verkar inte beröra målet mer än att strypringarna tar stryk. Jag ska testa vad som sker när målet är ordentligt förankrat i marken samt när man har skjutit fler än ett trettiotal skott med den här höga effekten.

  

10 joule ger en liten fin träff..

  

63 joule levererar lite mera skada..


Jag kommer att återkomma till det här målet framöver och se hur det klarar daglig användning under en längre period med växlande belastning och utomhusvistelse under längre tidsrymder.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Superbee

7 september 2010 17:29

Kul reportage, dock en invändning.
Joule är enheten för energi.
Watt är enheten för effekt.
Tänk på det tills nästa gång ;)

Johnny Ottosson

7 september 2010 22:30

Jag tänkte mera ordet effekt i termen av resultat snarare än den fysiologiska storheten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se