Airpang

Direktlänk till inlägg 22 juli 2010

Hatsans synpunkter på rostproblemen..

Av Johnny Ottosson - 22 juli 2010 22:13


 

Lite respons från Hatsan om rostrisken för tuberna



Tomaz har gjort lite eminent research igenom att kontakta Hatsan och få deras synpunkter på riskerna med att använda stål till tuber för tryckluftsdrivna vapen.


Här är deras svar, saxat direkt ifrån Airgun:
 
"There is no problem in our air tubes. As English men says "the proof of the puding is in the eating". We never had any explosion problem of the air tubes. We test our air tubes at 300 bars (even the working pressure is 200 bars maximum) to ensure safety.

I dont want to say anything about FX but i can say they are very unconfortamble from our worldwide success on the PCP. We are taking more and more of their market with our high quality and economical product. That leaves them only to create such rumours to stop our sales. One needs to ask them if they every see an exploded air tube of Hatsan PCP. They will not be able to prove that..."


Till att börja med så vill jag påpeka att jag har ståltubsvapen själv och jag är egentligen inte intresserad av huruvida stål är bättre än aluminium. Det jag emellertid kräver är att min tub är säker, oavsett tillverkare och materialval.
Däremot så reagerar jag på en del åsikter i deras kommentar:
* De testar bara tuberna till 300 Bar ?!?? 
Såvitt jag vet så finns det ingen tillverkare som har en så liten säkerhetsmarginal
som bara 50 procent. Normalt är annars åtminstonde x2 eller x3, alltså 400 Bar eller 600 Bar i detta sammanhang. FX Airguns testar sina till 1000 Bar, vilket är den tekniska gränsen för den apparatur som man kan använda där de testas.
* Det mystiska hålet
Nu vet jag inte vilket hål man egentligen avser men tydligen så har de börjat tillsätta ett hål som egentligen inte behövs, bara för säkerhets skull..?!?
* Lita på att vi gör rätt
Tja, vad har vi för val egentligen? Det finns inga normer (som jag känner till) som tryckkärl för PCP måste uppfylla, det finns ingen CE-märkning etc utan vi måste alltid lita på att tillverkaren gör rätt. Detta oavsett om tillverkaren är Hatsan, FX Airguns eller någon annan.
* FX Airguns gillar inte att vi är framgångsrika 
Det är helt korrekt. Man ska dock veta att detta beror inte på missunnsamhet utan på det faktum att Fredrik anser att Hatsan har plagierat konstruktioner ifrån FX Airguns. Sant eller falskt i sak har jag ingen möjlighet att själv avgöra.

* Vi tar mer och mer av marknaden från FX Airguns

Personligen så tycker jag det låter konstigt. Bortsett ifrån Typhoon så finns det knappast något vapen ifrån FX Airguns som ens ligger i samma prisklass som en Hatsan, vilka för övrigt bara har en enda plattform av PCP. Hatsans konkurrenter är sannolikt snarare Crosman och liknande. I exempelvis England så är Hatsans PCP i princip helt okända. Varken innovation, premiumproduktion eller modellutbud är ens i närheten av FX Airguns.

* Ingen har någonsin sett en sprängd tub från Hatsan

Säkert helt sant, men vill du bli den förste som upplever det? Processen tar säkert några år innan de första fallen kommer men de lär inte bli roligare för det. Samma resonemang kunde man även köra om rymdfärjan innan 1986 - ingen hade då någonsin dött i en sådan så varje färd måste ju alltid vara helt säker.

Sammanfattningsvis: Kul o bra att Hatsan svarade, ännu bättre hade varit om de hade kunnat berätta exakt vad de vidtar för åtgärder för att motverka risken för rost i produktionen snarare än att vägra se en problembild som vi säkert kommer att få leva med under lång tid framöver.

 
 
Ingen bild

Tomaz

22 juli 2010 23:12

Här är hela citatet från Hatsan som Johnny har kapat fritt ifrån...

[quote]There is no problem in our air tubes. As English men says "the proof of the puding is in the eating". We never had any explosion problem of the air tubes. We test our air tubes at 300 bars (even the working pressure is 200 bars maximum) to ensure safety.

The little hole on the air cylinder is just an extra safety in case a consumer over fills. This is for their safety only. The older air tubes without little hole dont have any problem and will never explode...as i told the little hole is just an extra safety.

We use German raw material when producing air tubes and I can say they are the best and most reliable in the world. We are aware of the high pressure in the air tubes and aware how dangerous they can be if they are not produced properly. Trust that we are doing it the correct and reliable way. You can use our PCP reliably without any fear.

I dont want to say anything about FX but i can say they are very unconfortamble from our worldwide success on the PCP. We are taking more and more of their market with our high quality and economical product. That leaves them only to create such rumours to stop our sales. One needs to ask them if they every see an exploded air tube of Hatsan PCP. They will not be able to prove that...[/quote]

 
Ingen bild

Johnny

23 juli 2010 00:04

Oops..

Jag fick nog inte med allt med andra ord.

Tackar, intressant att du tog dig för att höra med dem.

=)

 
Ingen bild

TheDude

23 juli 2010 10:01

Han som driver denna blogg är köpt av FX det är övertydligt.

 
Ingen bild

Johnny

23 juli 2010 18:35

TheDude: Han är jag och jag är inte avlönad av FX Airguns. Däremot så förekommer anklagelsen titt som tätt, ungefär med samma intensitet som när jag anklagas för att driva en hetsjakt mot FX Airguns varje gång jag skriver något ofördelaktigt om dem. Då o då så anklagas jag även för att vara köpt av CZ eller BSA då jag skriver mest om dessa fabrikat. Inte heller i detta fall så är man korrekt ute.

 
Ingen bild

Sandstig

23 juli 2010 18:55

Alla vet att Johnny är spindeln i nätet, han ånjuter stora pengar från all världens luftvapentillverkare för att i tid och ibland i otid hylla och dissa deras produkter, så nu vet ni!

 
Ingen bild

Johnny

23 juli 2010 19:26

De hyllar ju principen att all reklam är god reklam så varför inte? =)

Silwer anser ju att jag fortfarande ligger bakom alla konstiga diskussioner på Airgun trots att jag är bannad ifrån det forumet så underligare saker kan ju liksom hända..

 
Ingen bild

Kent

23 juli 2010 19:29

Det tråkiga med denna blogg är att allt som är negativ väldigt tydligt belyses, medan de positiva som sälla ger läsare oftast "glöms bort".
Om det inte handlar om FX, där allt bra är JÄTTE bra, och de dåliga bara är lite dåligt.

Jag förstår att folk börjar undra, när man driver saker till sin spets, bara för att svärta ner och få egen uppmärksamhet.

Är själv ingen "fan" av Hatsan, men senaste tidens påhopp på allt som inte FX tillverkat får mig att dra öronen bakåt och fundera på om det är andra krafter bakom denna blogg.

Att sarkastiskt svärta ner åsikter är heller inte direkt tilltalande ( tex Sandstigs inlägg ovan), utan det snarare spär på den tydliga inställning de " Johnny hangarounds " som finns och som ser denna blogg som någon form av fakta forum.

Tycker att Herr Axelsson har trampat i klaveret när han blandar sig in i dessa diskussioner, och dessutom "sponsrar" en totalt ovetenskaplig undersökning som är gjord av en person han tidigare tydligt uttalar ett så stort missnöjje mot.

// Kent

 
Ingen bild

Johnny

23 juli 2010 19:42

Kent: Jag håller med om att Fredrik inte har på forum att göra överhuvudtaget. Han trivs själv inte med det och är väldigt forumovan. Vissa människor gillar inte kommunikation över skrift (mail, forum) andra gillar det inte via telefon. Har man en möjlighet att välja så bör man välja den kommunikationsform som man trivs mest med och som man är bäst på.

Jag har inget emot Hatsans produkter, det enda Hatsan PCP som jag har skjutit med (Sandstigs gamla) sköt förbluffande bra och kan väl vara värd de pengar det kostar för den som vill köpa dem. Det jag däremot inte tycker om är företaget bakom Hatsan som piratkopierar konstruktioner och har en ignorant inställning till rena säkerhetsfrågor.

Hade vi nu haft Crosman i större antal så hade naturligtvis de hamnat i skottlinjen, hade vi bott i England så hade det säkert varit Air Arms. Detta eftersom dessa företag också har lågpristuber av sannolikt högst tveksam kvalité. Denna gång råkade det dock bli Hatsan.

Jag belyser gärna både bra och dåliga saker med olika vapen, har ett vapen dock en rent säkerhetsmässigt tveksam konstruktion så anser jag emellertid inte att aldrig så många andra goda fördelar kan uppväga detta.

 
Ingen bild

Sandstig

23 juli 2010 22:54

Kent:
Det som Thedude skrev var ingen åsikt utan ett påstående...Något som också var felaktigt och som har varit uppe ett otal gånger innan....Vem har sagt att Johnny skall göra detta oventenskapliga test?

 
Ingen bild

Johnny

23 juli 2010 23:14

Nä, jag har inga planer på att göra det testet.

Däremot så har jag planer på att skriva om det och detta helt oavsett dess utfall.

 
Ingen bild

Kent

24 juli 2010 13:30

Sandstig:
I inlägg efter inlägg så får vi höra rättelser efter rättelser från dig.
Om nu Johhny vore "köpt", av FX så skulle han ju aldrig säga det själv. Fredrik utnyttjar ju Johnny till att marknadsföra sig.
All reklam är bra reklam.....
Inser man inte det, så får man skylla sig själv.

Sedan vore det trevligt att se dig göra annat än att rätta andra. Har du någon egen åsikt eller är Johnny din Guru ?

Varför behöver man rätta en åsikt ?
Är det för att bara din åsikt är den rätta ?

 
Ingen bild

Kent

24 juli 2010 13:47

Det är roligt att höra/se din syn på saken...Vet dock inte hur jag skall bemöta dessa "åsikter" som är tagna ur luften...Vilka rättelser är det jag kommer med för jämnan ? Jag känner både Fredrik och Johnny utanför datorskärmen och jag vet att J inte är köpt av FX. Jag tar inte Johnnys parti i alla frågor men jag faller heller inte in i mobben som är ute efter att lyncha han vad han än skriver...Jag kommer sluta rätta folk när sanningen är det som skrivs och inga egna förutfattade egenkomponerade åsikter utan grund...

 
Ingen bild

Sandstig

24 juli 2010 14:15

Blev visst fel ovanför, jag som författade det inlägget riktat till Kent..

 
Ingen bild

Erik

24 juli 2010 17:47

Varför rätta folk överhuvud taget.
Det uppfattas bara som besservisser fasoner.
Låt folt tro va faan dom vill, sedan är de upp till läsaren att bilda sig en egen uppfattning om vem mannen bakom texten är.

 
Ingen bild

Kent

24 juli 2010 17:57

Har träffat Fredrik många gånger, men känner honom inte för det...Hans sätt att utnyttja Johnny kommer bita honom ( Fredrik )i baken.
Eftersom Johnny endast rapporterar skandaler eller sensationer, mellanting finns inte i Johnnys värld.
och Johnny har jag följt långt innan du joinade luftvapensverige, Sandstig.

Det har alltid blåst kuling runt honom.

MEN, Johnny kan mycket om hobbyn, och skulle han rikta sin kraft på att förmedla och förädla den kunskapen istället för att ragga sensationer, så tror jag mycket av den "missriktade kritik" som finns skulle vända till positiv kritik.

/ Kent


 
Ingen bild

Johnny

24 juli 2010 18:57

Kent: Vore jag köpt av FX så skulle jag naturligtvis erkänna det, varför skulle jag undanhålla detta i så fall? Inte ens på den tiden då FX Airguns sponsrade det dåvarande svenska luftvapenforumet (fxsverige.com) så saknades det kritik mot en del saker som FX företog sig.

Kritiken har också varit framgångsrik, ett exempel på detta är de spaltmeter som jag skriv om de usla Typhoon-blocken som slets ner på rekordfart och som tvingade mig att kassera ett block till ett vapen jag själv hade på licens. Numera så har Typhoonblocken ett hårdare ytskikt och Monsoons nya block har en infräst stålslityta.

På den tiden hette det att jag bedrev en häxjakt mot FX Airguns.

I den mening att Fredrik utnyttjar mig och bloggen för att marknadsföra sig så har du delvis rätt. Han varskor mig om nyheter i sitt sortiment och jag för ut dem på bloggen för att skapa ett läsvarde, detta är ju faktiskt att anse som en form av marknasföring, däremot så ser jag det inte som ett utnyttjande utan som en symbios. Köpt däremot vore jag om han hade avlönat mig för att skriva reklamblad för hans verksamhet och bädda in på bloggen. Det gör jag inte för varken honom, CZ, BSA eller något annat företag.

Vad gäller Sandstig så är han betydligt mera polerad än vad jag är eftersom jag tenderar till att polarisera människor, de endera hatar eller älskar mig. Sandstig är däremot lite allmänt småomtyckt överallt, om folk ens kan placera honom. Vi är alltså olika på det sättet. Min personlighet är till mycket större del än Sandstig provocerande, hårddragande och envisare. Detta betyder dock inte att Sandstig är undfallen, han kan ha mycket bestämda åsikter ibland och vi tycker långtifrån alltid lika, däremot så kanske han inte torgför sin ståndpunkt på ett lika bombastiskt sätt som jag själv gillar att göra.

Vad gäller sensationssökande så tja, vad ska man säga? En sensation ger ju alltid ett läsvärde, ingen blir ju glad av tomgångsartiklar som inte ger något överhuvudtaget. En ambition med bloggen är dock att försöka förmedla kunskaper, teorier och allmänt nyttig info runt enbart luftvapen. Det är därför jag har hållit offtopic borta ifrån bloggen, trots att exempelvis artiklar om vargar etc är "sensationskapande" till sin natur.

Sedan blåser det alltid kuling runt mig, på gott eller ont. Själv ser jag inget egenvärde i det men jag stör mig inte heller på det. Däremot så använder jag bloggen som en privat arena så slipper någon utomstående uppleva att jag drar med dem i blåsvädret som var fallet när jag skrev på diverse forum där forumsägaren inte alltid uppskattade detta.

Negativ kritik kommer jag dock alltid att generera helt oavsett det sakliga innehållet i det material som jag genererar. Mitt sätt att föra mig uppfattas nämligen alltid av vissa som arrogant, högdraget och allmänt drygt.

 
Ingen bild

Anonym

24 juli 2010 19:29

Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört

 
Ingen bild

Kent

24 juli 2010 20:45

negativ kritik får de flesta som vågar sticka ut hakan.

har man bara fakta att gå på, så är det ju bara att köra på.

Dock så tror jag att flera entusiaster skulle uppskatta din blogg om du använder den till att sprida ditt luftvapenkunnande istället för att ta upp redan skrivna nyheter från annat håll.

 
Ingen bild

Johnny

24 juli 2010 21:47

Förvisso, men den ska vara saklig och konstruktiv. Mycket få saker på Airgun är just sakliga och konstruktiva, därav att jag har lämnat det forumet.

Nyheterna har jag med till viss de eftersom jag kanske inte alltid har möjlighet att kommentera dem på den plats där de först presenteras.

I övrigt så hade du en bra och intressant synpunkt där.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards