Direktlänk till inlägg 11 juli 2010
Boken om Luftgevär
Boken Luftgevär av Anders L Dahlman
Idag ska vi titta lite på ett lästips inför sommarens lata dagar. Dagens bok heter kort och gott Luftgevär och är författad av Anders L Dahlman. Boken utgavs 1993 av ICA-Förlaget och är sedan länge utgången i tryck. Det positiva är dock att man lyckades sälja in den till landets bibliotek varpå man enkelt kan låna ett exemplar. Biblioteken kan nämligen rekvirera en bok ifrån andra bibliotek ifall det lokala biblioteket inte har den. Jag har själv läst boken på Stenungsunds Statsbibliotek så om inte annat så kan man alltså beställa den därifrån.
Boken är totalt på 95 sidor och rikt illustrerad med foton i färg och teckningar i svart/vitt. Innehållsmässigt så täcker den de flesta aspekter av luftvapenhobbyn, allt ifrån skyddsjakt till Field Target. Tonvikten ligger dock nästan helt och hållet på fjäderluftgevär och dagens dominerande form av luftvapen (PCP) nämns bara som hastigast i förbifarten. Just detta kan man se som bokens stora tillkortakommanden - den är oerhört kraftigt föråldrad på många sätt..
Fördelen med detta är att den erbjuder en rejäl nostalgitripp för oss som var med redan på den tiden.
Fjädervapen avhandlas desto grundligare. En teknisk analys av deras konstruktionsprinciper liksom dess utvecklingshistoria avhandlas ingående, liksom dess tekniska prestandapotensialer. En del vapen (Webley Tracker, div BSA osv) avhandlas mera ingående då de var sin tids storsäljare och tänkbara vapenval för den samtida läsaren. Idag mera udda och numera rena samlarobjekt rannsakas likväl, exempelvis Anschutz 335, Sharp Innova och liknande.
En trevlig och lättläst bok
Överlag så är boken mycket lättläst och helt klart huvudsakligen riktad åt nybörjaren på ett mycket tillgängligt och pedagogiskt sätt. Innehållet tål även med 2010-talets mått mätt en kritisk granskning på ren fakta även om man på en del ställen presenterar sanningar i ett förenklat skick utan djupare teknisk analys. Vissa slutsatser, om än korrekta, förklaras dock ett lite tveksamt sätt. Exempel på detta är när man förklarar att kaliber 22 generellt sett är mindre sidvindskänslig än kaliber 177 med hänvisning till kaliberns större tyngd, snarare än dess vanligtvis bättre BC.
Med tanke på att boken är författad långt innan Internets tidevarv så är dock faktahalten förvånansvärt hög och korrekt, författaren har dock baserat de flesta av sina utsagor på logik och egen personlig erfarenhet snarare än på mattematiska beräkningar. Detta gäller i synnerhet när ämnet är skyddsjakt med luftgevär, det kapitel som jag tycker ger absolut störst behållning igenom dess tidlöshet.
Kapitlet om skyddsjakt är långt och ingående, det märks att just detta ämnet ligger författaren personligen extra varmt om hjärtat. Olika arter presenteras ingående liksom hur man lurar dem inom skotthåll och var man skjuter den för att de ska falla direkt på platsen. Även terminal ballistik (skottverkan) diskuteras i detalj och den informationen är även idag allmängiltig.
Hela boken genomsyras dock av 1980-talets luftvapenvärld och tidigare. Anders berättar fascinerad om hur Field Targetskyttar i England med "sina högpresterande Field Target-gevär kan skjuta serier om 5 skott ner mot 6 mm - på 50 meter!", något som idag, med dagens PCP är vardagsmat.
Full av entusiasm så delar författaren med sig av upplevelsen av att skjuta ringduvor på 60 meter och idka prickskytte mot grankottar bortom 80 meter med ett Sportsmatch GC-2, ett vapen som han andäktigt utnämner till världens bästa luftgevär. Den typen av prestanda finns dock hos i princip nästan vilket fullpower PCP som helst i dessa dagar, föga anade han att den tekniska utvecklingen på bara några få år skulle springa förbi hans vildaste drömmar...
Idag har vi semiautomatiska PCP som spottar ut 16 skott på några få sekunder inom ytan av ett frimärke på 50 meter, vi har pumpvapen (Independence) som med ett enda pumptag kan ge 16J något som han av rent fysiska skäl förklarade vara helt omöjligt med kunskap av dåtidens SSP. Den komplicerade och kostnadskrävande logistiken som krävs för att få ett "reservoargevär" (hans benämning på PCP) att fungera är idag vardagsmat, i princip alla die hard entuisaster av idag har inte bara ett utan oftast ett flertal PCP i sin ägo.
Så visst lever vi på många sätt i en betydligt bättre luftvapenvärld idag än den tid han porträtterar i sin nu 18 år gamla bok. Trots att han inte nämner moderna påfund som vapenlicenser och vapenskåp överhuvudtaget så behöver vi i gengäld aldrig fundera över omladdningstider hos våra vapen, ty dagens vapen är nästan alla "self-loading", alltså försedda med magasin. Detta var inte bara en udda nyhet på SLR-88 ifrån Theoben utan en finess som idag finns på i princip alla dagens luftvapen...
Slutligen, försök komma över en möjlighet att läsa boken, om ni inte har gjort det tidigare. Det är en underhållande bok på många sätt och en spännande spegel in till en tid som sedan länge är försvunnen...