Airpang

Direktlänk till inlägg 7 mars 2010

Licenser - del 1

Av Johnny Ottosson - 7 mars 2010 00:30


 

Vapenlicens för luftvapen

 

Så, du är sugen på ett luftvapen med lite mer effekt än de 10 joule som ett tillståndsfritt luftvapen maximalt erbjuder? För att lagligen inneha ett sådant vapen så krävs det en vapenlicens och i några delar här framöver så ska vi i bloggen titta lite på ämnet och mera exakt vad som krävs för att en sökanden ska erhålla sin vapenlicens. Inlägget kommer av pedagogiska skäl att vara uppspaltat i tydliga rubriker.


Alltså:


Utgångsläget i svensk lagstiftning är att alla skjutvapen är förbjudna för privat innehav men att två olika typer av undantag kan göras:

1. Generell dispens (gäller alla, exempelvis ett licensfritt vapen)

2. Specifik dispens (gäller den som kvalificerar sig, alltså tar en vapenlicens)

För att få tillstånd (vapenlicens) att inneha ett tillståndspliktigt skjutvapen så måste man uppfylla ett antal grundkrav, några är allmänna och vissa är specifika.



De allmänna är följande:

1. Myndig - alltså 18 år och ej omyndigförklarad (undantag för detta kan göras)

2. Betryggande förvaring - var vapnet förvaras när det inte är under direkt tillsyn

3. Godkänd vandelsprövning - den som söker licens ska anses som ansvarsfull



De specifika är följande:

4. Behov - vilket skäl man har till att bli bifallen en ansökan.

5. Kunskap - att man kan bevisa sin teoretiska kunskap runt vapenägande

6. Färdighet - att man kan bevisa sin praktiska kunskap runt vapenhanterande


Nu ska vi titta lite djupare på dessa punkter och vid behov även i sin tur dela upp dessa i fler punkter.


1. Myndig.

I Sverige så blir man myndig vid 18 års ålder och detta sker automatiskt såvida inte vårdnadshavaren anser att detta inte ska ske varpå en personutredning äger rum (exempelvis runt utvecklingsstörning etc). Man kan även bli omyndigförklarad längre fram i livet, exempelvis om man drabbas av demens eller liknande, och då kan man inte heller söka en vapenlicens. Den som är myndig bär det fulla juridiska ansvaret för sina handlingar och sina beslut. Om vårdnadshavaren samtycker så kan en minderårig få vapenlicens under speciella omständigheter, exempelvis för studier på viltvårdsutbildningar och liknande, men detta tillhör undantagen.

2. Betryggande förvaring.

Tillståndspliktiga skjutvapen, även luftvapen, måste förvaras i godkända vapenskåp. Tidigare så räckte ett låst plåtskåp för luftvapen på licens men nu är kravet skärpt till regelrätta vapenskåp av samma typ som övriga skjutvapen. Det absolut vanligaste är att man köper ett färdigt (godkänt) vapenskåp men man får även godkänt för ett hemmatillverkat skåp om det uppfyller samma normer som ställs på de fabrikstillverkade skåpen.

3. Godkänd vandelsprövning.


Vandel är ett lite ovanligt ord och betyder enligt ordboken livsstil, i bemärkelsen attityder, värderingar och världsuppfattning. I detta sammanhang så innebär en vandelsprövning att polisen låter sig bli övertygade om att sökanden är en socialt lämplig och ansvarsfull person som kan anförtros skjutvapen utan att skapa problem för sina medmänniskor med dessa. Det man gör är att man tittar i belastningsregistret för att se om det finns några noteringar där om sökanden. Har sökanden exempelvis begått våldsbrott, hatbrott, drogrelaterade brott och liknande så försvårar detta för en godkänd vandelsprövning men generellt sätt så kan all begången brottslighet vara ett hinder för en vapenlicens. Den som har begått ett brott och lagförts för detta får normalt vänta ett antal år (ca 3-6 år) efter påföljdens avslut innan en vapenlicens kan vara aktuell. Sökanden ska alltså under dessa år ha skött sig och visat sig vara en välanpassad person som har lagt den tidigare brottsligheten bakom sig.

Dessa tre punkter ovan är alltså gemensamma för alla licensansökningar oavsett vad man söker för någonting. Nu kommer vi in på de lite mer specifika delarna som kan variera lite vidare.

4. Behov.

I Sverige så behovsprövas alla licensansökningar. Sökanden måste alltså ange ett legitimt skäl för att erhålla en vapenlicens. Det finns fem olika skäl som anses vara legitima för tillståndsenheten som handlägger ansökan.

A. Jakt - man jagar med vapnet

B. Målskytte - man tävlingsskjuter med vapnet i organiserad form

C. Vapenhandel - man köper och säljer vapen i en registrerad näringsverksamhet

D. Vapensamlande - man samlar skjutvapen av historiskt intresse

E. Självskydd - man har ett skjutvapen för att skydda person eller egendom

I princip alla vapenlicenser tillhör endera av Jakt eller Målskytte. Noterbart är att Vapensamling innebär just samling, det är alltså inte säkert att vapnen får vara brukbara eller att de får lov att användas (skjutas) även om de inte är pluggade.

Att få licens för Självskydd är mycket ovanligt och vanligtvis så brukar detta vara i fall av exempelvis en misshandlad och förföljd kvinna som får licens på en tårgaspistol för att kunna värja sig mot en tidigare partner eller liknande. Det är under alla omständigheter mycket ovanliga undantagsfall som är aktuella för den licensformen.

5 & 6. Kunskap & Färdighet

När man har angivit ett behov så måste man styrka att man besitter nödvändig kunskap och adekvat färdighet att hantera det aktuella skjutvapnet. Detta kan ske på olika sätt men det absolut vanligaste sätten är att använda ett Jägarexamensbevis (Jaktlicens) eller ett Föreningsintyg ifrån en skytteförening (Målskytte). Den som har en godkänd Jägarexamen har de facto bevisat både kunskap (i skriftliga prov) liksom färdigheter (på skjutbanan) och anses per automatik uppfylla kraven.

Den som söker med ett Föreningsintyg måste tillse att föreningen ingår i en Skytteorganisation som är av en sådan sort som Rikspolisstyrelsen anser godkänd för att utfärda intyg till den vapentypen som ansökan avser.

Vapnet som man önskar erhålla licens för ska naturligtvis uppfylla de krav på utformining som gäller för aktuell licenstyp. Det ska alltså vara lämpligt för jakt om licensen avser ett vapen på ändamål Jakt och det ska på motsvarande sätt klara de krav på regelemente som ställs för skjutvapen som ska användas till Målskytte i den specifika gren som ansökan avser.

Så långt förhoppningsvis inget konstigt. I nästa del så ska vi titta lite närmare på en ansökan för en licens till Målskytte och gå igenom hur man gör steg-för-steg.

 
 
Ingen bild

Thomas

8 mars 2010 12:39

Väntar på spänning på resten!

Om det finns, och ifall du har dem, kan du då lägga in länkarna till berörda myndigheter angående detta?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards