Airpang

Direktlänk till inlägg 28 februari 2010

Duell med 25

Av Johnny Ottosson - 28 februari 2010 15:32


25 vs 25


Idag kom den alltid så jovialiske Sandstig förbi med sin nyinförskaffade Hatsan i syfte att skjuta in densamma. Jag passade naturligtvis på att ta fram min Lonestar för att ge honom en match om bästa träffbilden på 50 meter.


  

Lonestar vs Hatsan

 

Nu ska jag inte gå igenom Hatsans modell i detalj men lite kort så kan man säga att det är en väldigt rå men välskjutande bössa. Är önskemålet begränsat till precison och rejält med kraft så kan det möjligtvis vara ett bra val som första PCP men om önskemålen istället är sofistikerat avtryck samt detaljfinish så finns det många (läs, väldigt många) modeller på marknaden som erbjuder mer.

  

Kolla gjutskarven på kolvhalsen under säkringen.


Trots sidospännare så gav anspänninen ett skramligt och rått intryck, att modellen är rent ett lågprisvapen blir man ständigt påmind om. Avtrycket var dessutom sällsynt hårt, rått och släpigt med en oförutsägbar känsla för när skottet går. Här får jag dock reservera mig lite eftersom Sandstig hade varit på det och pillat med lite oklara uppgifter ifrån honom om hur det egentligen var justerat..


Hursomhelst..


Down to business, hur bra skjuter turken? Det är ju trots allt precisionen som är det primära om man ser bortom finish, passform och ägarglädje. Att möta Lonestar på 50 meter är ingen lätt match och Hatsan klarade sig faktiskt långt över min egen förväntan, till Sandstigs oförfalskade glädje. Här är resultatet:


  

Resultatet av dagens trevliga skytte.

 

De första tre tavlorna i översta raden var skjutna av mig med Lonestar och Baracuda, liksom den sista i andra raden. Utfallet för dessa tavlor blev följande:


1. 15 mm

2. 10 mm

3. 14 mm

6. 27 mm


Genomsnitt: 16.50 mm


De övriga två tavlorna på andra raden och samtliga tre på den tredje raden var skjuta av Sandstig med JSB King och Hatsan. Utfallet för dessa tavlor blev:


4. 18 mm

5. 21 mm

7. 26 mm

8. 20 mm

9. 14 mm


Genomsnitt: 19.80 mm


Betänker man sedan omständigheterna med det groteska tycket som nästan tvingade skytten att rycka av skottet så är ovanstående resultat mycket bra presterat med Hatsan. Tyvärr så fick jag en mycket dålig sistagrupp med stor vertikal spridning på grund av dalande systemtryck så resultatet blev uselt med över likavärdet, vilket är ovanligt för Lonestar på så korta distanser.

  

Sandstig rastar bössan på 50 meter..

 

Med mindre snö på marken så ska vi återkomma sedan för tester med dessa vapen på 70 uppmätta meter för att se hur resultaten utfaller. Det ska bli skoj.


Tack för en trevlig dag, Sandstig..!!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tomaz

28 februari 2010 18:12

Heja Hatsan, he, he he...! ;-)
JSB King funkar som bekant bäst i min också.
Avtrycket går att få till riktigt bra, min är bättre än tex FX i alla fall. Jag har en extra skruv som kan reglera ena länkarmens anläggningsyta med, så släpet försvinner helt. Sen har jag tagit bort en av originalskruvarna och fjäder, och bytt ut lita andra fjädrar...men nästan omöjligt att förklara utan att visa det i verkligheten..

På den andra AT-44:an provade jag en enklare väg genom att fila ner lite på länkarmens upphak. Det trycket är också lätt och utan släp, men ligger på gränsen till att inte haka upp eftersom jag nog filade lite för mycket...Så det bästa sättet är att ha en extra skruv att reglera upphaket steglöst med, så blir trycket RIKTIGT bra...:-)

Snart kommer det även LW pipor i 6,35mm till AT-44 som det ska bli intresant att jämföra med när de dyker upp från Turkiet om förhoppningsvis någon vecka..Hade ju även varit trevligare och effektivare med en längre pipa än de typ 47cm som piporna är nu..

 
Ingen bild

MR

28 februari 2010 20:44

Kommer dom piporna vara orginal monterade på alla AT-44:or i .25? eller är det en special beställning?

Levereras dom med LW pipor blir det klart intressant att köpa en.

 
Ingen bild

Johnny

28 februari 2010 23:23

En längre pipa hade varit mycket välkommet, det märkte man tydligt mot Lonestar som har en pipa över 23 tum.

Bra skjuter de oavsett vilket, förvånansvärt bra faktiskt för sitt pris.

 
Ingen bild

Erik

1 mars 2010 09:57

Superkul tråd :0)
Go Sandstig, Go Sandstig

 
Ingen bild

Johnny

1 mars 2010 10:21

Erik: Uppmuntra honom inte, han skjuter bra nog ändå...=P

 
Ingen bild

Sandstig

1 mars 2010 10:52

Tack Erik :)

Skall försöka skjuta lite mer i veckan nu eftersom jag från onsdag är mellan två jobb och har lite tid över, då skall vi se om inte träffbilderna kan krympa ytterligare lite :)
Först blir det slipa lite på trycket!

 
Ingen bild

Sandstig

1 mars 2010 14:48

Glömde förövrigt att säga att det var första gången jag sköt med bössan :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se