Airpang

Direktlänk till inlägg 22 februari 2010

Vapnens värde varar...?

Av Johnny Ottosson - 22 februari 2010 10:00


 

"Vad är rimligt pris på den här bössan..?"





Den frågan får jag ofta och den stämmer faktiskt till eftertanke ibland. Varför är vissa vapen så överprisade och varför är andra modeller i princip värdelösa, trots att de kanske redan ifrån början hade exakt samma pris i butiken?


Vad avgör alltså vad ett begagnat luftvapen egentligen är värt? Jag brukar säga att "inget vapen är mera värt än vad någon är beredd att betala för det" men innebörden av detta är oftast väldigt växlande och inte sällan helt ologisk.


Generellt sett så finns det dock ett antal gemensamma variabler som till viss del reglerar värdet på ett begagnat luftvapen. Idag ska jag lista de 10 mest vanliga variablerna som avgör värdet på ett begagnat vapen. Dessa är som följer;


1. Prestanda

Slagkraft säljer, så enkelt är det. Detta gäller i synnerhet på annonssidor som exempelvis Blocket där det finns en bredare krets av kunder som inte är lika etablerade i luftvapenhobbyn. För dessa kunder så är som regel effekt, utgångshastighet och anslagsenergi de primära försäljningsargumenten. Enligt denna princip så är kaliber 22 och kaliber 25 som regel mera attraktivt än kaliber 177. Dock så brukar kaliber 20 anses mindre attraktivt eftersom den här typen av spekulanter har svårt att hitta ammunition som passar den här uddakalibern och förmår inte heller att uppskatta dess specifika fördelar i termer av extern ballistik etc. Ju kraftfullare vapnet är desto mera attraktiv blir en grövre kaliber. Dock så är kalibern även intressant hos mer seriösa luftvapenköpare men då är det ofta knutet till vapenmodellen. En Feinwerkbau Sport är alltså bra mycket mera begärlig med kaliber 177 än kaliber 22 och en Webley Patriot ska bara vara med kaliber 25 och blir direkt trögsåld som 177.

2. Skick

Luftvapen kan ha helt varierande skick, ifrån nyskick till rena ras som borde skrotas snarare än att säljas. En tumregel är att desto dyrare och mera udda modellen är desto viktigare är skicket. En kund på en Gamo 400 är mera benägen att acceptera lite repor än köparen av en Theoben SLR. På motsvarande sätt så sänks värdet mera av finishskador hos dyrare vapen än hos billigare. Skador i form av tryckmärken på en valnötsstock är enkla att reparera till perfekt resultat och sänker priset förhållandevis lite medan djupa hack i metallen på en blånerad och exponerad yta kan sänka värdet ordentligt eller till och med få spekulanten att avböja köp i jakt på ett fräschare exemplar. Glöm inte att ett vapen har ett helt annat emotionellt värde för köparen än exempelvis en motorsåg. Skicket är utan tvekan väldigt viktigt.

3. Tillgänglighet

Unika och ovanliga vapen i små serier är normalt mera värdefulla än vanligare modeller men notera att detta behöver inte per automatik innebära att de blir enklare att sälja - ofta är det paradoxalt nog tvärtom. De är alltså väldigt värdefulla för "rätt" köpare men trögsålda till kunder i gemen som inte förstår charmen med den udda typen. Ett exempel på detta är Crosman Trapmaster som jag vet åtminstonde en stor entusiast som med glädje hade betalat stora summor för medan de flesta andra köpare sannolikt skulle avfärda den som en förväxt udda amerikansk BB-gun och värdera därefter. Tillgänglighet är också mycket regional. En Sheridan C9 är värdefull i Sverige eftersom den är så ovanlig medan den i USA har en betydligt lägre status, det omvända gäller för vapen som Gamo 126.

4. Kultstatus

Ett mera subtilt begrepp. Vissa vapen kan vara tekniskt sett usla men de besitter ändå en karisma eller ett rykte som trots allt gör dem oerhört begärliga och överprisade. Paradexemplet på detta är en Webley Tracker som ofta betingar ett bra mycket högre pris än exempelvis en Weihrauch HW50S trots att den sistnämnda på alla tänkbara sätt är totalt tekniskt överlägsen. Vissa vapen är både tekniskt sett bra (Air Arms Pro Elite) eller åtmionstonde acceptabla (Beeman C1) och har dessutom kultstatus - då skenar priserna. Men, som sagt, ett vapen behöver absolut inte vara bra bara för att ha kultstatus.

5. Mode

Vapen som det talas om blir attraktiva och ger ett högre värde. En modell som ständigt är med i diskussioner på forum och liknande och som i enad kör lovprisas får ett högre värde än ett vapen som kanske förvisso förekommer lika ofta men som nedsablas. Notera dock att bedömningen inte per automatik måste vara rättvis, många bra modeller har blivit brutalt sågade och osäljbara eftersom en enad forumsvärld har ställt sig kallsinniga och pratat bort spekulanter ifrån köp.

6. Tekniska egenskaper

Bra vapen har ett bättre värde än dåliga. Vapen med rykte om att krångla, exempelvis PCP som ständigt läcker och dessutom är bökiga att meka med blir mindre attraktiva än vapen som bara går och går utan att krångla. Vapen som är svårskjutna eller krävande kan lite orättvist hamna på skuggsidan med låga värden på grund av detta, trots att de kanske med rätt skytt kan prestera väl så bra. Om modellen har en bra backup ifrån en medveten, generös och ödmjuk tillverkare så behöver dock inte mindre krångel vara ett bekymmer, exempelvis det ständigt krånglande manometrarna hos FX Airguns. Det omvända gäller naturligtvis också, om delar är omöjliga att hitta, har långa leveranstider och kostar skjortan så är få köpare lika köpsugna över modellen.

7. Eftermarknaden

Vapen där det finns mängder med tillbehör, både ifrån vapentillverkaren och ifrån fristående tillverkare är ofta mera attraktiva än vapen utan dessa möjligheter. Kombineras en stor eftermarknad med en karismatisk konstruktion så kan ryktet övergå till en veritabel kultbildning med horder av fans som formligen dyrkar modellen. Paradexemplet ifrån krutvärden är Rugers magnifika guldägg modell 1022 men både FX Airguns och BSA är mycket duktiga på detta. Köparen kan handla i trygghet eftersom vapnet alltid kan förändras, uppgraderas eller rent av byggas om till en helt annan modell. Bra exempel på detta är Cyclone-serien ifrån FX Airguns.

8. Legal status

Ibland så kan en mindre genomtänkt lagstiftning helt förändra prisbilden på ett vapen. Exempel på detta är en 22 BSA Supersport som är bra mycket mera attraktiv och värdefull om den är tillverkad innan 1992 än efter. Här finns även licensstatusen, vapen på licens är alltid väldigt mycket mindre värda än vapen som är licenfria. Detta hänger naturligtvis ihop med det faktum att det i Sverige är väldigt mycket svårare att få tag på en legal vapenlicens än på ett skjutvapen som kräver den.

9. Utrustningen

Ett fint PCP med plastkolv får ett helt annat värde än motsvarande vapen med en enastående högklassad valnötsstock. Rätt utförande på vapnet är alltså viktigt för dess värde och riktigt konstiga utrustningskombinationer kan sänka värdet rejält. Exempel på detta är FX2000, endera som SDL eller med dess bisarra plaststock. Här finns även tuning, bra tuning av kända smeder med etablerade komponenter höjer värdet där hemmamekande av nybörjare sänker (om vapnet ens överlever).

10. Tidigare ägare

Tidigare ägare kan också påverka värdet. Är säljaren känd som en pedant och som alltid brukar sälja vapen med skick klart bättre än vad köparen förväntar sig så värderas dennes vapen upp medan det omvända gäller om säljaren är känd som en klantig hemmamekare som brukar förvara sina vapen i redskapsboden. Är ägaren rent av berömd så kan priset också öka, exempelvis Handlaren Xs privata gamla vapen med av honom utvald stock etc.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards