Airpang

Direktlänk till inlägg 20 februari 2010

Thrill of the kill....?

Av Johnny Ottosson - 20 februari 2010 10:00

Terminal Ballistik

 

 

  

John Taylor 1904-1969

 



Prestanda har alltid intresserat luftvapenskyttar. Många är säkert de som exempelvis har funderat lite runt hur dödande luftvapnet är som jaktredskap räknat. Sannolikt så är det kanske inte så många entusiaster som funderar över detta som ens är intresserade av att skjuta något levande mål överhuvudtaget med sitt vapen..


Men liksom att man kan fundera lite över hur fort ens bil kan köra - utan att för den sakens skull pröva detta - så kan man ju även filosofera lite runt kapaciteten hos sitt vapen och dess prestanda i dessa rent hypotetiska tankegångar.


Visserligen så kan man enkelt jämföra utgångshastighet och anslagsenergi hos olika vapen men det känns ändå inte som att man kommer sanningen så mycket närmare på det sättet. Nästa problem är också möjligheten till jämförelse, två vapen kan ju ha identisk anslagsenergi men helt olika kalibrar och utgångshastigheter - vilken är då den mest dödande av dessa?


En man som funderade mycket runt detta, fast i den lite större skalan, var en jägare vid namn John Taylor. Han föddes 1904 i Dublin, Irland men kände redan som ung lockelsen till äventyr varpå han reste till mörkaste Afrika för att ägna sig åt storviltsjakt. På den tiden var Afrika verkligen den mörka kontinenten långt bort ifrån all tänkbar civilisation och Taylor kunde ostört ägna sig åt månadslånga safaris långt ut i ödemarken där ingen vit man tidigare hade satt sin fot.


Syftet med verksamheten var idag föga rumsren, målsättningen var helt enkelt att fälla så många elefanter som möjligt eftersom elfenben var en attraktiv och värdefull handelsvara. Under mellankrigstiden så var viltstammarna i Afrika fortfarande stora och även de största däggdjuren mycket talrika då lokalbefolkningen med sin enkla beväpning inte kunde jaga dem på ett lika effektivt sätt som europeerna.


Taylor var dessutom mycket intresserad av vapen och skytte så han kombinerade därför nytta med nöje och prövade alla möjliga och omöjliga kalibrar och laddningar på sina villebråd. Under mer än 30 år i Afrikas ödemark så fällde han över 1000 elefanter, företrädelsevis stora tjurar, i syfte att komma över det värdefulla elfenbenet.


Favoritkalibern var .375 Holland & Holland Magnum och han sköt över 5000 skott med den kraftfulla och hårt rekylerande elefantkalibern. Totalt fällde han bara med den kalibern över 100 elefanter, fler än 400 afrikanska bufflar samt mängder med mindre vilt kom kom ivägen, exempelvis lejon, flodhästar och noshörningar.


De långa kvällarna framför lägerelden ägnade han åt att skriva, främst böcker om skytte, vapen och handladdning samt sina praktiska iaktagelser och erfarenheter av detsamma. Totalt blev det ett flertal böcker och detta är de mest kända:


  • Big Game and Big Game Rifles
  • African Rifles and Cartridges
  • Maneaters and Marauders
  • Shadows of Shame
  • Pondoro: Last of the Ivory Hunters

  • Privat hade han dock lite missflyt och lyckades bli misstänkt för att vara homosexuell, något som var rent kriminellt både i Afrika och England på den här tiden. Konsekvensen av detta vara att han blev svartlistad och tillbringade sina sista år i ensamhet och fattigdom.


    Hursomhelst...


    Ett av de arv som han lämnade efter sig var beräkningen för Taylor Knockout Faktor, en mattematisk beräkningsformel som gör att man kan jämföra den dödande effekten mellan olika kalibrar mot varann. Nu är naturligtvis inte den gode Taylor den ende som har varit ute på dessa tankebanor men det unika med just hans formel är att den är baserad på bruket av solida projektiler, vilket gör den rimligt användbar för luftvapenbruk.


    För den som önskar handräkna så är formeln följande:


    Diameter (som inch) x Projektilvikt (som grains) x Hastighet (som fps) / 7000


    Exempel: 0.22 x 16 x 920 = 3238.4 / 7000 = 0.4626 (typiskt PCP)

     

    Om man inte är intresserad av att handräkna alla värden så kan man enkelt använda ett ballistikprogram. Vårt kända och populära Chairgun har exempelvis en ruta speciellt för TKOF som automatiskt räknar ut korrekt värde.


    Igenom att kunna räkna ut TKOF (Taylor Knock Out Factor) så kan man alltså enkelt besvara populära frågor som exempelvis:


    Om jag skjuter en 7.90 gn CPL med 300 mps, dödar den då bättre än en 16 gn JSB med 180 mps?


    Hur fort måste min 31 gn 25 Baracuda gå för att ge samma TKOF som en 22 PCP som skjuter 16 gn JSB med 280 mps?


    Det som är viktigt att komma ihåg är att TKOF rent mattematiskt sett premierar projektiler/kalibrar som är stora i diametern samt har tunga projektiler med relativt måttlig fart. Det är nämligen dessa kalibar som även i verkligheten har visat sig besitta de mest optimala egenskaperna för att vara framgångrika i fält.


    Mina egna vapen?


    CZ200T (kaliber 177, 7.30 grains, 610 fps) = 0.113

    BSA Ultra (kaliber 22, 21.10 grains, 630 fps) = 0.418

    BSA Lonestar (kaliber 25, 30.90 grains, 820 fps) = 0.904


    Ruger 1022 (kaliber 22, 40.00 grains, 1050 fps) = 1.32


    Testa gärna själva att räkna era egna vapen, det är en ganska kul sysselsättning..

     
     
    Ingen bild

    MR

    20 februari 2010 18:28

    Lite kul att se hur nära .25an ligger .22LR, min erfarenhet är att det är mera död i .25 än det är i .22LR.

    .22LR har vid flertalet tillfällen visat sig vara direkt overksam, trots bra träff.

     
    Ingen bild

    Johnny

    20 februari 2010 19:51

    Det är en enorm skillnad mellan 22 och 25 på luftvapen i alla fall, faktiskt förbluffande...

    Från
        Kom ihåg mig
    URL

    Säkerhetskod
       Spamskydd  

    Kommentar

    Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

      En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

    Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

      Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

    Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

      På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

    Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

    Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

    Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

        Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

    Presentation


    Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

    Fråga mig

    868 besvarade frågor

    Omröstning

    Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
     Ja, oundgänglig
     Ja, bra och nyttig
     Tja, kul men inte mer
     Nej, slöläser bara ibland
     Nej, kommer aldrig mer att besöka

    Tidigare år

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Senaste kommentarerna

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    Besöksstatistik

    AirPang Gästbok


    Ovido - Quiz & Flashcards