Airpang

Direktlänk till inlägg 10 januari 2010

Silence please...

Av Johnny Ottosson - 10 januari 2010 10:00


Shrouds !


Alla som skjuter PCP kommer förr eller senare i kontakt med shrouds. Ordagrannt är shroud en skrud, alltså någonting som täcker någonting annat. I vårt fall ett ytterrör som täcker (omsluter) en pipa.


På maskingevär och liknande så tjänstgör shrouden som värmeskydd så att inte skytten eller annan personal i närheten (laddare etc) kommer i kontakt med eller bränner sig på, den oftast glödheta, pipan.


För luftvapen så har shrouden blivit ett sätt att dämpa ljudet ifrån vapnet i de länder där ljuddämpare till luftvapen av diverse obskyra skäl inte är allmänt lagliga, exempelvis USA och Sverige. I de länder där konventionella ljuddämpare är helt lagliga och fritt tillgängliga (ex. Finland, England mfl) så förekommer normalt inte shrouds.




För shrouds på PCP så förekommer oftast två frågor, som förvisso ofta är sammankopplade, dels - är de lagliga och dels - är de effektiva?

Shrouds kan vara konstruerade på i huvudsak två olika sätt.

Antingen så är det bara ett tomt rör där ägaren kan eftermontera ett baffelpaket för att så att säga i efterhand skapa en inbyggd effektiv ljuddämpare, vilken dock inte, utan svårighet, kan flyttas över till ett annat vapen.

Det andra alternativet är ett rör som innehåller en inbyggd ljudriktare vilken vänder överflödsljudet så att det löper tillbaka mot skytten i spalten mellan pipans yttersida och shroudrörets innersida.

På den betydelsefulla USA-marknaden så är lagstiftningen på ett sätt väldigt enkel, dämpare för luftvapen är fria men dämpare som kan användas till krutvapen är hårt reglerade. Om en dämpare därför uteslutande kan användas till ett luftvapen så är dämparen fri och det enklaste sättet att lösa den saken rent praktiskt är oftast att permanent förankra dämparen vid pipan, antingen med epoxi/Loctite eller svets. Kan inte dämparen demonteras i användbart skick så kan den inte återanvändas till ett krutvapen som exempelvis 22 LR och då är den laglig. En annan lösning är en modellspecifik shroud som anpassas till det aktuella luftvapnet och förses med bafflar så att den blir en effektiv dämpare. Den anordningen kan inte heller användas på ett krutvapen och blir då också laglig.

I Sverige så är läget ett annat, här är alla anordningar som har till syfte att dämpa avfyrningsljudet per definition en dämpare, oavsett konstruktionsmetod. Inbyggd som shrouds eller lös konventionell dämpare för på- och avskruvande spelar alltså ingen roll i rent juridisk mening. Det enda sättet att komma runt det problemet är att redefinera sitt föremål så att det faller utanför själva definitionen av en dämpare.

Den lösning som man har valt är då helt enkelt att bygga in en ljudriktare inuti shroudröret. Ljudriktaren reducerar inte ljudnivån utan den reverserar bara luftpulsens (ljudets) riktning till att löpa bakåt (mot skytten) istället för framåt, efter projektilen. Så långt är allt lagligt, ingen ljudreduktion innebär ingen ljuddämpare i juridisk mening. Den intressanta delen är dock att ljudet löper inuti shroudröret, mellan rörets insida och pipans utsida i ungefär 50 cm varvid det naturligt avklingar, ljud tappar ju som bekant ljudtryckseffekten mer och mer ju längre bort som det färdas.

Istället för att ljudet ska stå som en kvast bakom projektilen och riktas framåt så mynnar det ut vid skytten (som ju kan skydda sig själv med hörselproppar) och därefter så ebbar det jämnt utåt alla håll likt ringar på vattnet. Alltså mindre ljud rakt framåt och 45 grader framåt där den största risken för åhörare finns.

Skjuter man stationärt, ifrån en given skjutplats, så kan man dämpa ljudet ännu mera effektivt igenom att skärma av skjutplatsen. Den principen är välkänd ifrån nästan alla landets skjutbanor där inskjutningsbanan som regel har en tunnel av gamla bildäck som skytten förväntas skjuta igenom för att ljudet ska reduceras till gagn för omgivningen.

En likartad konstruktion är naturligtvis också enkel att tillverka för luftvapenskytte, exempelvis igenom att använda ett två meter långt 200 mm markör eller liknande. Detta dämpar skottljudet avsevärt och kan då med fördel kombineras med ett vapen som har shroud av ljudriktartyp.

Viktigt att tänka på är dock att man skiljer shrouderna åt, den typen som är avsedd för USA är i Sverige dessvärre att betrakta som ljuddämpare och kan så även vara trots att den inte är försedd med en komplett samling bafflar. Syftet med anordningen är ju då inget alls då den saknar en riktig funktion som exempelvis ljudriktare. Då kan den lätt av polisen ses som en anordning enbart till syfte att reducera skottljud. Förses den dessutom med en baffelsats ("dämpsats") så blir den definitivt en dämpare i ögonen på de flesta representanter för ordningsmakten.





Undvik dessa och använd bara för Sverige lagliga komponenter på era vapen.

Luftvapen är det mest miljövänliga sättet att bedriva skytte, näst bågskyttet. En stor del av problemen som skyttesporten har överlag är en miljöpåverkan i form av skottljud vilka stör omgivningen. Tyvärr så vi en efterbliven lagstiftning då Svenska Jägarförbundet krävde ett ljuddämparförbud under 1938 år Jaktlagstiftning och det missgreppet lever vi med än idag, mer än 70 år senare.

Idag vet vi att ljuddämpare enbart har positiva effekter för alla parter, på alla sätt och bär inte med sig några som helst negativa effekter för samhället.

Lagstiftningen börjar dock sakta förändras och förbättras då dämpare för vissa krutvapen blev betydligt lättare att inneha för ett par år sedan, vilket naturligtvis bara medförde fördelar för alla. Sannolikt så kommer dämpare på sikt att bli helt fria, liksom i de flesta andra länder men tills dess så måste vi vara lagliga och ändå göra vårt bästa för att inte störa vår omgivning.

Så, använd gärna rätt sorts lagliga shrouds och gör så mycket som möjligt i övrigt för att skjuta så tyst som möjligt - det tjänar vi alla på i långa loppet.



 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards