Airpang

Direktlänk till inlägg 7 januari 2010

Bara bra början...?

Av Johnny Ottosson - 7 januari 2010 09:00


 

Mellanklassens mästare ?


  



Idag så ska vi kolla lite på en helt klart underskattad bössa - Weihrauch HW50S eller som den ibland kallas HW99. Lite elakt så kan man kalla den för luftvapenvärldens Toyota Corolla, inte bäst på något men oerhört bra på det mesta och detta har visat sig räcka gott för det allra flesta. Nackdelarna delar den dessvärre också med Corollan - den är stämplad som både könlös och tråkig, jämfört med marknaden i övrigt.

Entusiasterna köper de större modellerna, från HW95 och uppåt, medan nybörjarna aldrig hittar HW utan istället köper Gamo, eller möjligtvis Diana.

Detta är lite synd då HW50S är såpass flexibel att den fungerar bra både för nybörjare som erfarna fantaster. Det är helt enkelt en modell som växer med användaren och som trots sitt förhållandevis låga pris (2695 kr) erbjuder finesser som få andra konkurrenter i samma prisklass kan erbjuda.

  

Hws berömda Rekord, här uppspänd för montering


En av de största fördelarna hos modellen är avtryckarsystemet, HWs berömda Rekord. Detta är utan tvekan ett av de bästa avtryckarsystemen som finns på fjäderluftgevär - helt oavsett prisläge. Rekord har en sådan position på marknaden att under decennierna har blivit måttstocken för hur ett riktigt bra avtryckarsystem ska vara konstruerat. Många har försökt kopiera den (ex BAM) med varierande framgång och ett fåtal har även försökt förbättra den (ex CD från Air Arms) men Rekord har stått sig förbluffande bra med tanke på att det är en konstruktion ifrån 1950-talet!

En annan stor fördel är att vissa varianter av HW50S också har mycket bra öppna riktmedel. Dels ett bakre micrometersikte med ett vändbart siktblad som kan ge fyra olika profiler och dels en korntunnel som kornsikte med 6 olika inlägg för önskade riktbilder. Detta hittar man inte på en Gamo eller en Hatsan minsann..

En annan bra teknisk lösning som fler borde ta efter HW är hålen mellan kilbasen som förankrar kikarsiktesfästet och motverkar att detsamma rör sig i takt med rekylen.

Överlag så har HW50S en mycket hög övergripande kvalité, den har acceptabel passning och finish för sin prisnivå samt är överhuvudtaget väldigt lätt att leva med. Den är lätt att spänna, även som fullpower, den är smidig i formatet utan att vara förkrympt samtidigt som den har tillräckligt med vikt för att hantera den trots allt blygsamma rekylen.

Effektmässigt sett så levererar den som ostrypt fullpower runt 15 joule med kaliber 177 och kanske något enstaka joule mera med kaliber 22. Översatt i hastighet så betyder detta runt 250 mps för den klenare kalibern och ca 180 mps hos den grövre. Med lätta expanderbara diaboler så klarar alltså HW50S kraven för legal skyddsjakt enligt de svenska reglerna, förutsatt att den då har just kaliber 22.

Precisionsmässigt så står den inte långt bakom sina större syskon och till skillnad ifrån den mindre HW30S så använder man här en stadigare lösning med en grov kilformad bult för att låsa pipblocket när vapnet är anspänt. Det måttliga effekten är också lagom för att låta även nybörjare bemästra ett fjädervapen tillräckligt bra för att generera imponerande fina träffbilder.

Ett perfekt vapen på många sätt, en idealisk förstabösssa, endabössa eller extrabössa, try it and you will like it...

 
 
Ingen bild

Sandstig

7 januari 2010 10:34

HW50S är en mycket trevlig bössa men jag håller nog HW30S som min personliga favorit :)

 
Ingen bild

Silwer

7 januari 2010 15:06

Jo men i UK så har ju 16J varit normen länge för lagliga vapen, där är nog knappast HW30 nån storsäljare.

Jag kommer dock inte testa nån om jg inte kan hitta den för skitpengar på nån marknad.

 
Ingen bild

Sandstig

7 januari 2010 15:50

Silwer: Trott eller ej men R7 är ju faktiskt en storsäljare världen över, även i USA där man inte har några restriktioner om anslagsenergi!

 
Ingen bild

Silwer

7 januari 2010 20:53

Som pojkbössa möjligen, annars är det nog rätt torrt.

Jag föredrar nog HW50 som den billiga bössan som faktiskt går att skjuta med som .22

Men hw30 har säkerligen sin position i Europa iaf, den ger ju inget mer än den ska och tom för mycket för de stackars klena tyskarna.

10J som .22 är iaf ett tveksamt val, jag har skjutit med det lite nu helgen som var och det är ju skönt tatt det drar lite luft men urk va trist i övrigt.

Ändå blir det lite som du visade förr, man skulle inte vilja stå framför direkt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards