Airpang

Direktlänk till inlägg 3 januari 2010

Marknadens kronografer - del 1

Av Johnny Ottosson - 3 januari 2010 07:00


 

Marknadens mästare - Shooting Chrony
  
Om du någon gång har sett en kronograf här i Sverige på luftvapenmarknaden och det inte är en pytteliten Combro så är sannolikheten mycket stor att du har bekantat dig med en produkt ifrån Shooting Chrony.


Shooting Chrony eller bara Chrony är mycket välkända och populära, de är dessutom konstruerade likt Meccano och kan uppgraderas och extrautrustas i mycket stor utsträckning. En annan stor anledning till populariteten är att de också ligger mycket bra till på marknaden prismässigt sett.


Rent allmänt så kan man säga att en Chrony alltid är en plåtlåda som man viker upp 180 grader så att den blir dubbelt så lång. På varje kortsida så finns det två svarta plasthus med sensorer inbyggda. Skytten skjuter sedan ovanför sensorerna längs med lådans långsida varpå sensorerna känner av projektilen och datorn räknar ut hastigheten vilken vanligtvis presenteras i ett LCD-fönster på kronografens framsida.


Fördelen med den konstruktionslösningen är att nästan allt kan mätas. Ifrån ett knytnävslag i tomma luften ovanför sensorerna, till handkastade föremål (ex basketboll), pilbågspilar och liknande. Man kan även mäta paintballkulor och hagelsvärmar ifrån hagelgevär om så önskas. Nackdelen är att projektilerna måste gå såpass rakt igenom sensorernas arbetsfält (ca 45 grader uppåt på kortsidorna) att sensorerna registrerar dem.


Kruxet med detta är att projektilen måste nå en bra kontrastverkan mot bakgrunden (himlen/taket) annars registeras inte projektilen. En sensor med lång räckvidd mäter alltså det mesta, även skrymmande projektiler, men blir i gengäld väldigt ljuskänslig för att kunna urskilja en liten projektil, som en diabol.


För att uppnå rätt ljusförhållanden så ingår det till alla Chronys en par så kallade diffusorer. Detta är två bananformade platta skärmar av mjölkvit halvtransparant plast som bromsar en del av solljuset utomhus för att kronografen lättare ska kunna se projektilen. När det däremot är lite molnigt ute så fungerar Chronys bäst utan dessa monterade. Diffusorerna monteras på tunna metallspröt som är delbara för enkel transport då kronografen är ihopfälld.


  

Chronys original belysningssats
Inomhus där det kan vara lite mer dunkelt så är det ibland halvt omöjligt att få vettiga mätningar genomförda med en Chrony, detta är modellernas stora nackdel som jag ser saken. Ska man skjuta inomhus så är i princip belysningssatsen ett måste. Just belysningssatsen ska man egentligen räkna till kostnaden för sin Chronymodell för att kunna använda kronografen precis när man själv önskar.  Visserligen så har fiffiga entusiaster lyckats improvisera fram mer eller mindre lyckade lösningar med hjälp av välplacerade byggbelysningar eller hemmabyggda tavelbelysningar i hemmabockade metallstativ men i långa loppet så är original belysningssats att föredra för de flesta användare.


Så, detta om Shooting Chronys i allmänhet - vilka modeller finns det då och vilken ska man välja...?


  

F1 som Master med fjärrkontroll


Om vi börjar med de enklaste och sedan går uppåt i prisklasserna så heter den enklaste modellen F1 och den är distinkt grön till färgen.

En enkel baskronograf som finns i två systerversioner:

M1 = Meter per sekund

F1 = Foot per sekund

I övrigt så finns inget annat i form av finesser men båda modellerna kan uppgraderas till Masterutförande vilket betyder att de har fjärrkontroll så att man kan läsa resultetet i en handhållen liten dosa istället för på själva kronografen. I allmänhet så brukar inte displayen heller riskera att bli sönderskjuten lika lätt när skytten håller den i sin hand.

Prisläge för en M1 brukar normalt ligga på 900-1000 kr.


  

Alpha Shooting (modell som inte är Master)
Nästa steg upp är Chrony Alpha som är den billigaste riktiga Chronyn och inte bara en bantad budgetversion. Till skillnad ifrån F1/M1 så är en Alpha mörkröd och har följande intressanta finesser, förutom det som F1/M1 besitter:

* Mäter 32 skott i en följd (en string med andra ord)

* Mäter högsta/lägsta värde, medelhastighet, spridning och standardavvikelse

* Enskilda resultat kan bläddras fram, raderas de så ändras framräknade värden

Liksom F1/M1 så finns den också som Master med sladdbunden fjärrkontroll.

Prisläge för en Alpha brukar ligga runt 1000-1200 kr.


  

Beta Master
Logiskt sett så heter nästa modell Beta och den är målad i en klart blå kulör. Den modellen har rejält mycket fler finesser:

* Mäter 60 skott i form av 6 strings om 10 skott vardera

* Mäter högsta/lägsta värde, medelhastighet, spridning och standardavvikelse

* Enskilda resultat kan bläddras fram, raderas de så ändras framräknade värden

* Kan stängas av och när man sedan slår på den nästa gång så finns värden kvar

* Varje string har egna framräknade värden, för medel, spridning etc

* Kan radera en enskild string utan att de andra påverkas

* Kan uppgraderas till maximalt minne för 1000 skott

* Finns som Masterversion med fjärrkontroll

Prisläge för en Beta ligger runt 1400-1500 kr

  

Top-of-the-lite Gamma med printern
Nästa steg är den fullmatade Chrony Gamma som kommer i grön metallicfärg. Detta är stor-Chronyn med extra allt och lite till...

* Allt som en Beta erbjuder

* Standardminne för 500 skott, 50 strings om 10, utbyggbart till 1000 skott

* Inbyggd tidtagning för den som vill skjuta på hastighet

* En liten skrivare som ger resultaten på papper

* Mäter även hastigheten och tiden för den som snabbskjuter

* FInns som Masterversion med fjärrkontroll

Prisläge runt 2500 kr men långt ifrån alla handlare saluför den.

I fråga om tillbehör så finns det en lång rad sådana. Allt ifrån bärväskor, diverse stativ, skrivare, olika stänkskydd för exempelvis paintball till belysningsanordningar. Det enda tillbehöret som jag själv har funnit verkligt användbart är belysningssatsen som man nog egentligen bör betrakta som helt nödvändig.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Erik

3 januari 2010 11:37

Intressant och bra skrivet - Tipsa gärna var man kan handla för priserna Du angiver

 
Ingen bild

Anders Sandstig

3 januari 2010 13:59

Bra och välskrivet som vanligt Johnny! :)

 
Ingen bild

Johnny

3 januari 2010 17:47

Tackar, tackar...

Priserna är tagna som ett genomsnitt av de mest kända återförsäljarna (ex Torsbo, Midway etc) men på dessa vanliga kronografer så är det alltid en god idé att ringa runt och höra sig för.

I morgon så kommer en lite mera udda kronograf..

 
Ingen bild

zocoloco

10 januari 2010 22:04

Problemet med Chrony er at to like kronografer kan vise forskjellige hastigheter. Avviket kan være opptil 20 f/s.

 
Ingen bild

bippsan

20 januari 2010 21:49

Mycket bra artikel.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se