Airpang

Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

kg

30 april 2011 12:04

hej johnny jag undrar om det finns något alternativ till en cometa feniix 400 22 med sammakraft ilicens utfförande kanske norica mavrick gold 22 det ska kosta max 3000kr

Johnny Ottosson

30 april 2011 16:10

Titta lite på Weihrauch HW95, den tror ju uppfyller allt som du önskar av en Fenix.

 
Ingen bild

Superbee

26 april 2011 22:21

Tack för ditt svar Johnny! Men var i lagtexten kan man göra den tolkningen? Har själv inte hittat något...Vill ha lite bakom om det blir strul med tullen...

Johnny Ottosson

26 april 2011 23:16

Om man ska se vad som är en semiautomat jämfört med en DA så får man se på de definitioner som råder för krutdrivna vapen.

Där anses ett semivapen vara gasomladdat, är det däremot en mekanisk omladdning (DA) så bör det sådeles (som jag tolkar saken) inte röra sig om ett semivapen.

Det är detta resonemang som den svenska importören av Crosman också lutar sig emot när de saluför 1077 licensfritt över 3J.

 
Ingen bild

Superbee

26 april 2011 21:11

Hej Johnny! Är lite konfunderad över att Crosman 1077 säljs licensfritt i svenska butiker, har det visat sig att luftvapen med double action är licensfria upp till 10 J nu? För semiautomatiska gäller ju 3J. Finns det något prejudikat eller lagtext där det framfår? Funderar på att importera en RÖHM twinmaster som bekant är av DA typ och över 3 J dock under 10J. mvh Superbee

Johnny Ottosson

26 april 2011 22:11

Såvitt jag vet så gäller fortfarande 3J för hel och halvautomater. Vapen med DA som 1077, Twinmaster och liknande har nu som tidigare 10J.

 
Ingen bild

Sergeanten

15 april 2011 10:52

Var i Sverige kan man köpa CZ 200? Finns den att köpa någon annanstans inom EU?

Johnny Ottosson

15 april 2011 11:08

Jag köpte mitt ex från Sportwaffen-Schneider, Tyskland.

Länk: http://www.sportwaffen-schneider.de/index.php/cPath/40_41_790_106

Kostar €494 med fyllkit, diopter och liknande.

Hurricane säljer Air Arms version av CZ200 på sin hemsida:

http://luftvapen.e-butiken.se/

Kostar 5400 kr.

 
Ingen bild

kj

9 april 2011 18:28

vill bara säga att som plasthatare vad det gäller detaljer till vapen så mitt gamla bsa meteor mk6 kal22 som hade fy plast varbygel så kollade jag med tommys vapen verkstad gamo studzens varbygel passade perfekt och den är i stål 223kr med frakt =mycket snyggare bössa .min gamla råttbössa mvh kj

Johnny Ottosson

10 april 2011 02:51

Det låter trevligt.

 
Ingen bild

MR

9 april 2011 16:04

Kj du borde titta över principen för hur en kula dödar, så länge det inte är ett huvudskott så är det just förblödning/syre brist som dödar djuret.

Att ett djur blir kvar på platsen innebär inte automatiskt att djuret dog omedelbart.

Visst kan man få djuret på platsen även med en pilbåge och som Johnny skriver så förblöder jag hellre genom skär sår än kross skada.

Är dock inte förespråkare att skjuta allt vilt med båge, det finns gränser.

Johnny Ottosson

9 april 2011 16:38

"Att ett djur blir kvar på platsen innebär inte automatiskt att djuret dog omedelbart."

Precis.

 
Ingen bild

kj

9 april 2011 11:38

nu får du ge dig jaga älg med pilbåge totalt anvarslöst .en studsar kula ex kal 30.06 kan ju fälla en älg på plats .men pilen ger ju sårskada så älgen går och förblöder =djurplågeri .alldrig jakt med pilbåge i sverige gud förbjude .vi skall inte gå tillbaka till stenåldern mvh kj

Johnny Ottosson

9 april 2011 13:04

En studsarkula dödar på ett annat sätt bara.

Inom terminal ballistik så talar man om primär och sekunder kaviditet. Den primära kaviditeten (Cavinum=ihålighet, jmfr eng Cave=grotta) är den mest uppenbara, det är den "tunnel" som uppstår i en kropp när en projektil passerar. Alltså ett litet ingångshål, en tunnel och ett större utgångshål.

Så långt inget konstigt. Sedan har vi den sekundära kaviditeten, som är temporär. Det är den vävnadsexpansion som äger rum när tryckvågen, alstrad av den passerande kulan, expanderar igenom närliggande vävnad och organ.

En kula kan alltså skada ett organ en bit ifrån tunneln där kulan passerar, det är samma princip som att det blir ringar på vattnet när man kastar en sten.

Den sekundära kaviditeten är dock tillfällig, den sker på bråkdelen av en sekund och sedan fjädrar vävnaden tillbaka, precis som om man blåser upp en ballong och sedan släpper ut trycket.

Bågpilen fungerar på ett helt annat sätt. Där finns en större primär kaviditet, eftersom ingångshålet, tunneln och utgångshålet är större. En vanlig kula i kaliber 30-06 svampar normalt upp till runt 20 mm som bäst, med en mjuk halvmantlad kula, typ Norma Vulcan. Någon sekundär kaviditet uppstår aldrig eftersom pilen rör sig så mycket långsammare, 80-100 mps jämfört med kulans 750-1000 mps.

När studsarkulan, som är trubbig, passerar en kropp så dödar den igenom att penetrera vitala organ, vanligtvis lungorna, alternativ så passerar den så nära så att den sekundära kaviditeten skadar dem tillräckligt mycket för att målet ska avlida. Bågpilen däremot skär sönder kroppen, vilket skapar en mycket större utblödnad. Målet drabbas därför av ett blodtrycksfall, följt av medvetslöshet och död.

Vilket är då bäst och sämst? Kulan stansar sönder blodkälen, det är ungefär som att du klämmer fingret. Det gör ont direkt men blöder mycket lite. Bågpilen skär däremot som en kniv, en skärskada. Detta känner man inte med en gång utan det tar ett ögonblick innan man märker att man har skadat sig. Blödnaden blir däremot rejäl. Ofta när man tvättar ett finger så förvånas man över hur liten skadan var i relation till blodmängden.

Hur upplever då djuret att bli skjuten? När det gäller bågpilen så passerar den klockrent rakt igenom kroppen och djuret märker inte så mycket av det, skärsår har ju en fördröjd smärtimpuls (jämför skärskada på fingret ovan). Däremot så känner djuret att den påverkas av något och då tar flyktimpulsen vid, adrenalinet pumpar (vilket också dövar smärtan) och djuret rusar. Ju fortare djuret springer, desto större blir pulsen och desto fortare inträder blodtrycksfallet (=medvetslösheten). I de flesta fall så kommer djuret aldrig att känna någon smärta överhuvudtaget innan det faller ihop. Tack vare den ymninga utblödningen så blir djuret också mycket enkelt att spåra.

Skjuter man djuret med en studsare så kan det falla på platsen och dö inom någon minut eller så, under en period då den både upplever ångest (den är vid medvetande och har en impuls att springa men kan inte) och dessutom smärta (på grund av den trubbiga sårskadan).

Här är en kort video som visar hela förloppet med ett pilskott. Det är visserligen en babian men förloppet är likadant även på en flodhäst eller vilket annat vilt som helst:

http://www.youtube.com/watch?v=RJfwAgXUKZ0&feature=related

Notera att pilen går rakt igenom kroppen och fastnar i vänster framben på vägen ut. Man ser också mängden blod vid utblödningen och hur fort blodtrycksfallet äger rum och hur kort tid det tar innan målet blir vimmelkantigt och svimmar.

 
Ingen bild

kj

9 april 2011 09:48

hej har läst på en del forum mm om folk som anser att dom kan jaga med luftvapen från 177 till kal 25 .med super duper luftvapen .själv har jag sysslat med småvilt jakt men endast med krutvapen .utom som pojk med dåligt vett sköt kråka mås mm med luftgevär inget att rekomendera .det enda som man med ett luftgevär kan skjuta anser jag är möss råttor turkduva nån kråka pånära håll med kal22 som minsta kaliber .en del tycks tro att dom kan jaga älg med luftvapen .stollar luftvapen i det stora hela skall användas till målskjutning plinking för nöjes skull det anser jag för att slippa otrevliga skadskjutningar mvh kj

Johnny Ottosson

9 april 2011 10:05

Luftvapen kan idag vara väldigt mycket, ifrån kaliber 177 till kaliber 50 och därutöver.

När anslagsenergin uppnår samma nivå som ett krutvapen, varför skulle inte luftvapnet duga till samma ändamål? Bara för att det drivs med luft?

Moderna luftvapen med kaliber 22 & 25 duger utmärkt till all jakt klass IV här i Sverige, något som för stunden dock inte är tillåtet.

Vi har samma situation med bågjakten, även förhållandevis effektsvaga pilbågar fäller lätt en älg med god marginal, men även här så sätter lagstiftningen stopp, även om man har organiserat sig för att få tillstånd en förändring även här.

 
Ingen bild

Dalton

3 april 2011 23:32

Hej Johnny!

Jag har blivit mer och mer intresserad av att skaffa en pcp bössa i licensfritt utförande. Jag är inte alls lockad av att ställa mig i en dyster källarlokal och jaga millimetrar som jag gjorde som ung då jag sköt i klubb! Jag vill ut och skjuta på långa avstånd, med kikarsikte, mot både papper, burkar, frukter(?) och annat som kan ge en lite mer dramatisk effekt av en träff (utöver det obligatoriska nötandet på tavla då vill säga).

Men jag är lite orolig för att en bössa i 10j utförande inte kommer att möta mina krav på avstånd? Jag förmodar att omkring 50 meter är att verkligen pressa ett sådant gevär. Går det att använda det effektivt med precision på sådana avstånd?

Och vilken kaliber är att föredra? Blir .22 för långsamt?

vh,

Johnny Ottosson

4 april 2011 01:05

Normalt sett så brukar man räkna med att 30 meter är en lagom bortre gräns för ett vapen på 10 joule i fråga om projektilbana och kvarvarande anslagsenergi för bra målmarkering.

Under mycket goda yttre omständigheter (läs, obefintlig vind) så kan man emellertid skjuta även 50 meter utan problem, allt räknat med kaliber 177.

Jag skulle helt klart föredra en tung projektil (över 9 grains) med kaliber 177 om jag har 10J för skytte på 30-50 meter.

Kaliber 22 får en generellt sett betydligt mer böjd projektilbana och därtill en längre bantid (pga lägre utgångshastighet) vid såpass måttlig effekt för dessa avstånd.

Hänger man upp en tom 33 cl burk i ett snöre så får man en rejält målmarkering på 40-50 meter med en tungt laddad 177. Om man däremot skjuter på ett snurrmål så kommer inte alltid paddlarna att slå runt tillräckligt långt för att fastna i markerat läge, där räcker inte den kvarvarande effekten helt enkelt.

Vid 50 meter med kaliber 177 så bir man väldigt utsatt och beroende av absolut vindstilla väder. Om man däremot har detta så kan man med ett bra vapen (ex CZ200) samla 5 skott i rad inom en enkrona under de flesta serier. Den tekniska egenprecisionen för effekten duger alltså - förutsatt vindstilla förhållanden.

 
Ingen bild

kj

1 april 2011 17:43

såg det om fx har länge tänkt att deras syntetstockar ser ut som trädgårdstomtar så det är väl på tiden dom börjar tillverka såna .varför inte skicka med en tomte med varje bössa .kan ju vara bra som kulfång mvh kj

Johnny Ottosson

2 april 2011 19:37

Nja. Däremot så säljer de en del av sina vapen till riktiga tomtar..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards