Airpang

Direktlänk till inlägg 25 maj 2015

Ännu en tävling..

Av Johnny Ottosson - 25 maj 2015 17:00Tävlingen i VittsjöUnder den gångna helgen så ägde ännu en FT-tävling rum och denna gång i Vittsjö. Enligt samstämmig uppgifter ifrån de som var där - jag var det inte - så var tävlingen välarrangerad med en intressant och utmanande bana. Därtill så föreföll man också ha haft hyfsad tur med vädret - mycket glädjande!


Resultatlistan har nu kommit ut och i den så kan man konstatera att tävlingen lockade totalt hela 20 st (!) deltagare, oräknat olicensierade deltagare (debutanter & juniorer). 


PCP16J


Detta var den överlägset största klassen med 14 st deltagare, ett resultat som säkert glädjer förbundet som ju vill ha tonvikten i tävlingarna runt denna, vår främsta internationella klass. Den här klassen visade också upp toppresultatet på 45 poäng utav maximala 50 st. Toppskiktet var tätt och bestod av 5 stycken tävlande inom 2 poäng, mer än 1/3 del av deltagarna låg alltså i den här zonen. Den här klassen börjar nu bli så tät i toppen då den samlar alla de bästa skyttarna numera att en pallplats blir helt att glömma om man inte tillhör de absolut bästa skyttarna.


PCP10J


Tidigare en mycket stor klass som sakta börjar försvinna. Eftersom de skyttar som är kvar inom Field Target i Sverige är de absolut mest hängivna och intresserade så verkar lejonparten av dessa gå upp till 16J och därmed utarmas 10J då den inte fylls på underifrån. Här deltog två deltagare på 38 och 36 poäng.


Fjäder 16J


I vår lilla internationella klass så fanns det också bara blott två deltagare, båda med HW97k och resultaten blev 41 och 37 poäng, det förstnämnda ett mycket bra resultat. I övrigt inte så mycket att orda om detta.


Fjäder 10J


En gång i tiden också en stor klass med minst tiotalet deltagare, företrädelsevis med gamla matchgevär som FWB-300. Så även denna gång men bara två tävlanden varav den ena sköt HW30S. Resultaten blev 33 och 18 poäng.


Fullpower


Dessa klasser förefaller inte ha deltagit. Om detta beror på att ingen ville tävla i dessa klasser eller om man helt enkelt stängde dörren för deltagande i dessa klasser vet jag inte. Knappast överraskande dock då intresset för fullpowerklasser nu har dött ut, både ifrån förbundet och ifrån deltagarna. Återstår att se om det blir några deltagare i dessa klasser överhuvudtaget på de kommande tävlingarna framöver.


Vapenval


Den en gång så totala dominansen för FX Airguns vapen verkar ha försvunnit nästan helt. Utav 20 licensierade tävlanden så valde blott en enda deltagare ett vapen ifrån detta fabrikat. Man hade sammanlagt 7 st Air Arms och 4 st Steyr, i övrigt spridda skrurar på udda fabrikat (Crosman, Kalibr, TAU etc). Noterbart är också att endast en enda tävlande verkar ha använt en annan kaliber är 177.

Sammanfattningsvis


Vi ser nog här ett typexempel på hur tävlingarna sannolikt kommer att forma sig framöver. Ett totalt fokus runt 16J PCP och kaliber 177. Täta toppstrider med 5-6 duktiga skyttar som roterar sina topplaceringar sinsemellan. Tydliga preferenser för exklusiva matchvapen, främst ifrån Steyr och Air Arms. Välregisserade tävlingar med 10-20 tävlanden per tävling som alla tillhör den hårda inre kärnan i tävlingsformen och som hängivet åker land och rike runt för att bevista de olika tävlingarna.
 
ANNONS
 
Ingen bild

dano_swe

25 maj 2015 19:05

Om man får tro på grenledaren så kommer full power finnas kvar som klass tills dess att ingen skjuter mer (under en hel säsong), så jag tror att det helt enkelt var som så att ingen deltog i den klassen.

Tror det var 30 tävlingsdeltagare totalt om man räknar med juniorer och debutanter.

 
Ingen bild

Thefoes

25 maj 2015 20:18

Hej BloggarPalle.
Ännu en gång är du utanför bensinmacken med bengaler och jonglerar.
30 deltagare som deltog, alla räknas här. Du är hjärtligt välkommen nästa gång att räkna själv, din satelit har börjar rosta lite och du verkar få in fel info helatiden. Fler vill också vara med att hjälpa till med detta så vi lär se ännu fler deltagare som vill vara med och utveckla detta vidare. Du är hjärtligt välkommen nästa gång och vara med själv jag tror du hade blivit en bättre bloggare på det sättet
mvh

 
Ingen bild

börne

25 maj 2015 22:00

Thefoes for president ;)

 
Ingen bild

Fd FT-skytten

25 maj 2015 22:53

Ja man kan inte dra någon annan slutsats än att det går brant utför för ft skyttet- En fråga i sammanhanget,vart tog den uppskattade tävlingsmagneten "öppna riktmedel" vägen ? Bara den klassen drog till 10-15 skyttar på den tiden då det begav sej .

 
Ingen bild

Trötter

26 maj 2015 06:12

Tänk att FT diskussioner alltid verkar framkalla det sämsta hos folk. Tråkigt och konstigt på samma gång.

 
Ingen bild

Lasse Laursen

26 maj 2015 06:38

Varför skriver du att förbundet vill ha bort fullfartsklasserna?Det vill dom inte, varför folk inte skjuter den klassen kan vara att den inte är så utmanande för dom längre.

Johnny Ottosson

26 maj 2015 07:53


Läs igen - jag skrev inte att förbundet ville ha bort klasserna.

Det jag skrev var att intresset för fullpowerklasserna har dött ut ifrån förbundet.

Om jag nu har fel och det omvända gäller, alltså att förbundet vill bibehålla eller kanske rent av utveckla dessa klasser - vilka åtgärder vidtar man då för att främja detta?

 
Ingen bild

Lasse Laursen

26 maj 2015 08:59

Gå med i en klubb, ta skyttekort och lös en tävlingslicens och ställ upp i fullfartsklasserna, svårare är det inte. Men att sitta hemma och sura hjälper inte att föra sporten framåt.Johnny Ottosson

26 maj 2015 13:01


Jag känner till principen för hur man ansöker om en vapenlicens för målskytte men det besvarar inte frågan - exakt vad gör förbundet för att främja specifikt tävlingsklasserna med fullpower?

Min bedömning är ingenting.

Jag tror att förbundet tyst hoppas på att dessa klasser helt försvinner.

Personligen så har jag full förståelse för detta men om detta också är förbundets ståndpunkt så tycker jag att man borde våga stå för det.

Att ingen sedan vill ta ut en licens för ett fullpowervapen till tävling är ju inte konstigt när dessa tävlingsklasses framtid är så osäker.

Ett klargörande av förbundet här skulle ju underlätta.

 
Ingen bild

Leopold

26 maj 2015 12:42

Att det inte finns några resultat från fullfartsklassen beror på att ingen anmält sig i den klassen. Vi hade två ett tag men de drogs tillbaka pga sjukdom och annat. Alla deltagare gick 50 mål, även debutanter. Det blev det mest praktiska upplägget för oss och jag tror ingen blev ledsen över det.

Kommentarer om att det skulle vara få deltagande tar vi lätt på... denna tävling fanns inte tidigare och här har vi alltså fått hela 30 pers på en sprillans ny tävling varav en hel del debutanter! Vi ser det som en total success, lita på det!

Fler tävlingar blir det och vi tror att vi engagerar fler och fler till både att arrangera och att delta när folk ser hur jäkla kul vi har det!

 
Ingen bild

Lasse Laursen

26 maj 2015 13:50

Som du skriver till mig, läs igen.

Jag skrev:
"Gå med i en klubb och ta skyttekort samt lös TÄVLINGSLICENS och ställ upp i fullfartsklasserna"

Förbundet vill inte ta bort någon klass, vad har du fått det ifrån? Det är endast i din fantasi.

vi har tre effektklasser i Sverige som vi tävlar i, och inget annat. 10 joule, 16 joule och max 45 joule. Sedan om du skjuter pcp eller fjäder är helt och hållet upp till dig.

Sedan att folk inte vill vara med på denna resa är upp till dom och inte förbundet.

Som vanligt så vrider du på allting utan att ha fakta. Utan du bara tror en massa.

Åter igen, om du vill vara med och bestämma och påverka, gå med i en klubb. Vad du tycker som bloggare är helt ointressant.

Ibland Johnny, så undrar jag ........

Johnny Ottosson

26 maj 2015 17:47


Läsförståelse verkar vara temat för detta inläggs kommentarsfält.

Jag skrev inte att förbundet vill ta bort någon klass.

Jag skrev att jag tror att förbundet med tystnad hoppas att fullpowerklasserna försvinner - (sannolikt på naturlig väg igenom bristande intresse ifrån deltagarna).

Jag tror också att förbundet inte har något intresse för att utveckla dessa klasser och att förbundets intresse för dessa klasser har dött ut.

Noterar du skillnaden?

Om du nu anser att det jag tycker som bloggare är ointressant, varför lägger du då tid och möda på att kommentera saken?

Alltså, du får gärna göra det - jag funderar bara över inkonsekvensen.

Fortfarande så konstaterar jag att förbundets hållning i bästa fall är att klassen får vara kvar än så länge men att man inte vidtar några som helst speciella åsikter för att stimulera den.

Därtill så vill jag påminna om att i alla fall en populär klass (Öppna Riktmedel) har lagts ner tidigare.

Att detta även skulle drabba fullpowerklasserna bedömer jag personligen inte som helt osannolikt.

 
Ingen bild

martinw

26 maj 2015 16:10

Var är like-knappen?

Johnny Ottosson

26 maj 2015 17:48


Den har formen av ett hjärta och syns vid foten av varje inlägg.

Detta inlägg har exempelvis 5 likes just nu.

 
Ingen bild

dano_swe

26 maj 2015 20:58

"Om du nu anser att det jag tycker som bloggare är ointressant, varför lägger du då tid och möda på att kommentera saken?"

Men Johnny, om Lasse (som är grenledare!) anser att du framför felaktiga fakta eller pratar strunt om Field Target är det väl inte så märkligt att han läser och kommenterar dina inlägg? Han om någon ska ju bry sig om vad som skrivs och sägs om Field Target och vara en representant och ambassadör för sporten.

Jag tror att alla vid det här laget förstår att du inte gillar det nuvarande Field Target-upplägget, och det har du såklart all rätt att göra, men när det smyger sig in småfel och märkliga statistiktolkningar i dina inlägg får du helt enkelt vara beredd på att få mothugg.

Johnny Ottosson

26 maj 2015 21:47


Lasse är - som sagt - mer än välkommen att kommentera och kritisera mina åsikter.

Det intressanta var bara att han inte tillskriver bloggens texter något tänkbart genomslag men ändå är han snabb på att driva en dialog om den.

Om jag själv stöter på något som inte har ett genomslag så brukar jag inte heller bemöda mig med att bemöta det och det föreföll som att Lasse resonerade likartat.

Jag är kritisk mot dagens Field Target upplägg men jag önskar naturligtvis sporten all lycka och välgång. Ju fler som intresserar sig för fallmålsskytte (i någon form) desto bättre förutsättningar finns det för att få fram någon annan alternativ form av fallmålsskytte i framtiden.

Av den anledningen så försöker jag ge så konstruktiv kritik som möjligt på de uppenbara tillkortakommanden som jag ser inom Field Target, exempelvis slutenheten, bristen på extern annonsering, klassindelningar osv.

Detta kan man ju gilla eller inte då det bara är mina egna högst personliga tankar.

 
Ingen bild

Leopold

26 maj 2015 22:52

Hej Johnny, kan du berätta mer om det du ser som tillkortakommanden inom FT vad gäller "slutenhet", "bristen på extern annonsering", "klassindelningar". Jag hänger inte med riktigt på vad du menar.

Tävlingarna annonseras precis som vilka andra SvSF-tävlingar som helst via förbundets hemsida/system, ibland kompletterat med att man häftar upp flyers på lokala butiker, kanske man annonserar i skytteforum typ Robsoft, lägger flyers hos relevanta vapenbutiker. Klassindelningarna som annonseras går efter de som finns i reglementet, man får parera litet för förväntat antal deltagare i olika klasser och man kan välja att slå ihop klasser om man ser det som gynnsamt som tävlingsledare för att få så många deltagare som möjligt och en bra tävling.

Förklara gärna. Jag vet att det finns en del potentiella tävlingsdeltagare som läser denna blogg och det är därför jag väljer att ställa frågor till dig här.

Johnny Ottosson

27 maj 2015 05:48


Igenom anslutningen till förbundet så har man funnit två relevanta förändringar, man kan nu tävla internationellt i en erkänd tävlingsform och man har en säkrare möjlighet att få ut vapenlicenser.

Priset för detta var höjda trösklar vilket försvårar deltagande av nya människor utanför sporten (skyttekortskrav, tävlingslicenser, klubbmedlemskap etc)

Resultatet är att jag ser en tendens till att det är samma människor som deltar på de olika tävlingarna och att en tillväxt utifrån saknas.

Ska man bryta det mönstret, vilket jag tror är viktigt, så måste man vidta åtgärder - man kan inte bara sitta på rumpan och konstatera att man är duktiga och därför utgå ifrån att det per automatik kommer att ske en tillväxt i deltagarantalet.

Det absolut viktigaste man kan göra är att sänka trösklarna - att våga kriga mot förbundet och kräva undantag ifrån den generella regeln med formalia.

Man måste våga, inte bara sitta på rumpan och konstatera att "det går de inte med på".

Kör alternativtävlingar utanför SSFs regi på samma tid och plats där man inte har krav på all formalia så att man kan locka in lite nya människor. Backa upp detta med bättre marknadsföring - ännu så har jag inte sett några annonser för tävlingar i svensk Field Target på de största luftvapengrupperna på Facebook eller Instagram. Annonsera i lokaltidningarna, är en tävling i Jönköping - annonsera i Jönköping då så att någon lokal entusiast kan tänka sig att komma.

Våga testa nya klasser, typ Pistol, Öppna Riktmedel eller whatever - allt fallmålsskytte behöver inte vara traditionell Field Taget.

 
Ingen bild

Fd FT-skytten

26 maj 2015 23:55

Leopold skrev:Fler tävlingar blir det och vi tror att vi engagerar fler och fler till både att arrangera och att delta när folk ser hur jäkla kul vi har det!

Ditt(ert)problem Leopold är att den framtida verkligheten med all största sannolikhet inte kommer att te sig som du tror. Fler tävlingar som arrangeras av samma människor kanske det blir,om det kommer folk ja ! Men för att det ske måste folket se att ni har roligt,och det syns faktiskt ingenting av den varan .

Vart någonstans märker "folket" att ni har så jäkla roligt som du påstår ?

Det som däremot syns och märks är att en av de klasser som deltagare förr ställde upp i och där en medelmåttig skytt hade chans till pallplacering,den finns inte längre,jag talar om klassen öppna riktmedel.

Ni som styr och ställer med den här utvecklingen av Ft sporten är inga entusiasmerare och taktiker,ni är helt enkelt inte tillräckligt smarta för vad som behövs för att sporten ska växa.

Och det är sorgligt.

 
Ingen bild

Leopold

27 maj 2015 00:28

Fd FT-skytten: möjligt att vi inte är tillräckligt smarta. Men: jag tycker att en av de smartaste sakerna man kan göra är att starta upp en FT-verksamhet från noll med ett fåtal engagerade personer.

Man kan helt fräckt arrangera en tävling som det första man gör i den begynnade FT-verksamheten, bjuda in och bara köra på. Det var så vi gjorde och andra kan göra likadant. Behöver man hjälp av andra klubbar så är det bara att fråga. Vill man som tävlingsarrangör erbjuda tex klassen öppna riktmedel så gör man det. Helt ok enligt de regler vi kör efter. Vi valde att inte göra det denna gång men det kanske kan vara något vi eller andra testar framöver.

Hur "folk" märker att det är roligt, ja det gör man genom att delta i tävlingarna. Bara att dyka upp hur svårt kan det vara. Kanske någon kan bli litet inspirerad av att läsa om det i lokaltidningen, sporrar till nästa event.

Ser en lysande framtid för denna skyttesport.

 
Ingen bild

Fd FT-skytten

27 maj 2015 01:49

Det jag gillar hos dej är din hejdlösa optimism !Ser jag någon flyers eller reportage i lokaltidningen som förmedlar den glädje som fanns förr i tiden,då lovar jag att göra ett besök hos er.

 
Ingen bild

Leopold

27 maj 2015 23:31

Fd FT-skytten: ja jag är väldigt positiv över utvecklingen jag ser i det vi gör och jobbar för! Du är varmt välkommen nästa gång vi kör tävling. Ang mediaexponering, såg ett litet reportage om senaste evenemanget i en lokal tidning som hade en reporter ute men visst vi kunde varit duktigare på att dra dit fler.

@Johnny: på tävlingen vi diskuterar - Vittsjö SkF´s första FT-tävling, så deltog 7 debutanter och tre juniorer. Dvs en tredjedel av de 30 deltagarna är nya mer eller mindre, det är glädjande och lovande för tillväxten! Som sagt, alla fick gå samtliga 50 mål och alla fick uppleva det vi ville erbjuda av skytteupplevelser i den litet speciella Bauerska trolska skogsmiljön i ljuset av omgivande sjöar.

Jag ser inte riktigt varför man skulle anordna parallella tävlingar utan krav på skyttekort och tävlingslicens vid samma tillfälle. Vi har redan undantag från dessa krav för nya deltagare med etablerade rutiner för att placera ut dessa i patruller så att nybörjarna kan få vägledning och råd av mer erfarna skyttar.

Finns som sagt möjligheten att arrangören erbjuder andra klasser än de som räknas upp i våra FT-regler men vi såg inga möjligheter att göra det denna gång. Kanske en annan gång, beror på intresset folk visar för detta.

Johnny Ottosson

29 maj 2015 06:13


Om man får 1/3-del av deltagarna i en tävling som debutanter eller juniorer så understryker detta tydligt att man har mycket få reguljära deltagare.

Historiskt sett så har alltid juniorer och nytillkomna varit väldigt få i relation till de vanliga och reguljära deltagarna.

Om man inte ser behovet av att arrangera sidotävlingar utan krav på formalia då har man troligtvis mycket svårt att se just det problem som de vilka avstår att tävla numera betraktar som sina främsta invändningar mot ett fortsatt deltagande.

I ett sådant läge så är det nog inte möjligt att försöka återrekrytera dessa, vilket jag länge har förutsett.

Man måste ha in och fånga upp nya människor till Field Target, de gamla måste man tyvärr betrakta som förlorade.

Bästa jaktmarken för dessa nya deltagare torde vara nuvarande krutskyttar för vilka byråkrati runt skyttesporten snarare är en självklarhet än ett hinder eller ett problem.

Vanliga entusiaster och i synnerhet sådana som var med under fallmålsskyttets glansdagar i Sverige är betydligt mer svårflirtade, av naturliga skäl.

 
Ingen bild

Leopold

29 maj 2015 12:56

Johnny. Detta var en ny tävling, Vittsjö SkF's första. Det går inte att tala om "reguljära deltagare" i en första tävling. Möjligen kan man tala om "aktiva" enligt någon definition tex de som deltagit i en av de senaste fem tävlingarna. Hur många de är kan du kika på här i rankinglistan: http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_123661/cf_104/2015-05-25_RankinglistaFT.PDF

Det finns alltså avsevärt fler i sporten än de som kom till denna tävling, ändå lyckades vi samla hela 23 av dessa från när och fjärran (ja, jag räknar in de aktiva juniorerna, självklart). Det tycker vi är fantastiskt roligt! Att dessutom lyckas få in sju debutanter från regionen är minst lika roligt eftersom det är ur dessa vi hoppas rekrytera fler klubbmedlemmar. Kanske inte alla som vill fortsätta hamnar i vår klubb, kanske finns det andra klubbar som ligger närmare men på så vis kommer antalet aktiva i FT att öka stadigt framöver tror vi.

Att du och en del av de tidigare aktiva efterlyser tävlingar utan krav på formalia är inget vi kan göra något åt mer än att försöka inspirera er att starta egna tävlingar, tex under Jägarförbundets reglemente för jaktstig eller något annat. Vi valde att ansluta oss till SvSF's reglemente och jag ser inga möjligheter att ha parallella tävlingar under olika reglementen vid samma tillfälle.

Det blir otydligt ur säkerhetssynpunkt om inte annat, man ska som tävlingsdeltagare veta att andra deltagare kan grundläggande vapenvett och säkerhetsregler och man måste som tävlingsledare hantera undantaget med debutanter och skyttekortslösa juniorer på ett bra sätt. Vi gör detta genom att skyttekortslösa får gå med någon som har skyttekort och tävlingslicens, helst också har litet tävlingserfarenhet. Ingen helt perfekt lösning men det bästa vi kan göra just nu.

Jag påstår inte att detta inte kan lösas mer informellt - jag vet att det går eftersom jag deltagit även vid tävlingar under jaktstigsreglementet som är mera fritt från fomalia - men det ska vara tydligt vilka regler man kör efter och jag vill inte blanda dessa under samma tävlingstillfälle. Tror inte ens det är tillåtet.

Helt klart har du rätt i att vi har en rekryteringsbas i gamla krutskyttar, det där med att de skulle vara vana vid byråkrati vet jag inte så noga men många av dem ser detta med skyttekort och tävlingslicens som en självklarhet för att delta i organiserat skytte under SvSF. Därför har jag annonserat och rapporterat resultat från tävlingen även på Robsoft forum som verkar vara ett bra ställe som samlar många tävlingsintresserade.

Johnny Ottosson

29 maj 2015 14:02


Det var en förbundsansluten tävling, då kan man jämföra mot andra reguljära tävlingar med reguljära deltagare som också dessa går under förbundet.

Jag räknar inte in juniorerna eftersom de inte står under kraven på tävlingslicens etc, de har ju förmånen att få tävla utan formalia.

Vad gäller skyttekortet så är ju det ingen utbildning i egentlig mening och dess innehav meriterar knappast per automatik till någon form av garanterad vapenkunskap eller säkerhetstänkande.

Hade det gällt en riktigt utbildning (typ Jägarexamen) däremot så hade jag köpt utbildningsresonemanget.

Klart att krutskyttarna är vana vid saker som vapenlicenser, tävlingslicenser, skyttekort och liknande. Det är ju knappast någon krutskytt som har tävlat utan detta?

Det är ju igenom att slippa allt detta, liksom höga kostnader, hög ljudnivå osv som luftvapen på riktigt kan konkurrera mot krutvapen när det gäller att attrahera skyttar och få sin skytteform att växa.

 
Ingen bild

Leopold

29 maj 2015 15:14

Johnny. Ang juniorer och licens/skyttekort:

"Tävlingslicensen är en obligatorisk individuell avgift för skyttar som deltar i tävling inom Svenska Skyttesportförbundet där två eller flera föreningar deltar. Tävlingslicens krävs för alla skyttar från och med det år då man fyller 15 år. Undantagna är Svenska Dagbladets riksskyttetävling, Värmlandsserien kpist, Skyttiadens föreningsomgång samt rekryteringstävlingen Sverigeduvans grundomgång.
...
Vad krävs för att få tävlingslicens?

Det som krävs för att få tävlingslicens är att du är medlem i en förening som är medlem i Svenska Skyttesportförbundet. Du ska finnas registrerad i föreningens medlemsregister i IdrottOnline, och därmed ha fått ett IID-nummer. Dessutom behöver du ha skyttekort i den gren/de grenar du vill tävla i." Källa: http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkyttesportforbundet/Tavlingsverksamhet/Tavlingslicens/

I korthet: Juniorer ska ha tävlingslicens och därmed även relevant skyttekort från och med det år de fyller 15.

Juniorer kan vara precis lika aktiva som seniorer, de deltar i reguljär föreningsverksamhet och ska inte räknas till debutanter. De är bara litet yngre.

Att skyttekort inte är en garanti för säker vapenhantering och hundraprocentig koll på säkerhetsregler är givet, precis som att körkort inte är en garanti för att man kan köra bil på säkert och omdömesfullt sätt.

Regeln om skyttekort finns för att man som tävlingsledare ska kunna veta att deltagarna kan det grundläggande om vapenhantering och SäkB, särskilt i de fall man har deltagare som kommer från andra klubbar och som man inte känner personligen.

Oavsett innehav av skyttekort kan man ibland göra säkerhetsmisstag och då ska deltagare upplysa varandra om detta på lämpligt sätt. Ingen är felfri.

Johnny Ottosson

2 juni 2015 06:13


Tilläggas bör kanske att skyttekortet definitivt inte är någon utbildning utan snarare en informationsstund runt vilka skytteformer som förbundet erbjuder.

En vanlig jägarexamen, som ju i sig självt är tämligen simpel, framstår ju som rena universitetsexamen i jämförelse.

Därav att skyttekortskravet är rent trams i sak.

Ett helt tomt formellt krav som inte tillför något utan som bara kostar (måttliga) pengar samt ger förbundet möjlighet att torgföra skytteformer som inte längre är intressanta för sin samtid.

Inget i den kursen jag gick behandlade exempelvis basala väsentligheter som säker tryckluftshantering eller liknande.

Istället så fick vi reda på hur man använde skytteremmen på en CG-63 och att vi skulle hamna under en sektion för lerduveskytte.

Utbildning, ja - men då ska den handla om det vi sysslar med.

Är man inte där än?

Återkom med krav när man har nått fram.

Krångel har aldrig ett egenvärde.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se