Airpang

Direktlänk till inlägg 25 maj 2011

Blandat....

Av Johnny Ottosson - 25 maj 2011 19:15


Lite varierande ämnen..


   Lite ny ammunition till FX Airguns Elite ifrån min hovleverantör...

 

Som de flesta av er har noterat så har jag haft en del strul med bloggen de senaste dagarna. Dels så har man inte kunnat kommentera och dels så har schemalagda inlägg försvunnit. Nu verkar dock Bloggplatsen ha fixat problemen så nu ska förhoppningsvis bloggen fungera normalt igen.


Ifrån mörkaste småland så har mera ammunition anlänt och nu har jag ytterligare en sort att utvärdera med mitt nya vapen. Tyvärr så har västra Sverige drabbats av ett ihållande stormväder som effektivt förhindrar all precisionsskjutning. Tidigare under dagen så uppmätte vi 20 m/s nere på jobbet och fick delar av vår utemarknad raserad av vädrets makter. Vid de tillfälle som vi har haft relativt sett lite lugnare väder så har vindarna bara svept runt 10-15 m/s, vindhastigheter som inte ens kaliber 25 kan rå på utomhus.


I morgon så ska jag lämna in min licensansökan för Eliten och vill därför tacka min skytteklubbsordförande för ett snabbt och smidigt arbete. Hatten av för detta, nu återstår det bara att se om tillståndsenheten kan matcha upp detta med en lika kort och fin handläggningstid.


Apropå tillståndsenheten och lagens makter så har nyheterna gått varma idag med upprörda röster om vad man ifrån polisiärt och politiskt håll uppfattar som den svenska slappa vapenlagstiftningen. Anledningen är de sanslösa skottlossningar som har drabbat främst Malmö och Göteborg de senaste veckorna när gangsters har beskjutit varann på öppen gata med skottskadade oskyldiga som en del av utfallen. En talrik kör av beslutsfattare har unisont ropat efter en skärpt vapenlagstiftning och detta kommer naturligtvis även att innefatta luftvapenhobbyn eftersom luftvapen inte särskiljs ifrån vanliga vapen i vår lagstiftning.


Man menar på att påföljden för vapenbrott är för liten i Sverige varpå många kriminella anser det vara "värt risken" att vara beväpnade ute på gator och torg. Med anledning av detta så önskar man göra det mera "olönsamt" för dessa gangsters att beväpna sig till vardags och därmed förhoppningsvis minska de spontana vansinnesskjutningarna.


De förslag som man tog upp var att omformulera lagtexten så att det automatiskt blir ett grovt vapenbrott om ett illegalt vapen påträffas på allmän plats, exempelvis i en trafikkontroll. På detta sätt blir fängelsestraff obligatoriskt för den skyldige (6 mån - 4 år). En liknande tankegång har man bland annat i Norge där vapenbrott betyder minst två år bakom galler och i England där minimipåföljden hamnar på fem år.


Nu kommer säkerligen inte ordningsmakten att prioritera just illegala luftvapen högst på dagordningen, detta vore högst osannolikt, men en lös dämpare kommer troligtvis att bedömmas betydligt allvarligare i framtiden än vad som är fallet idag. Ifrån Tullverkets statistik så kan vi dessutom idag läsa ut att mellan 1 Jan och 1 Maj 2011 så lyckades man bara konfiskera totalt 12 st illegala vapen/vapendelar. Detta är då räknat på alla kanaler, in till landet. Naturligtvis så är det bara ett mikroskopiskt fragment av alla de olagliga vapen som svämmar in i landet. Eftersom risken att bli ertappad är så otroligt liten, statistiskt sett, så är det naturligtvis frestande att själv beställa hem en illegal dämpare till sitt lilla luftvapen. Detta tror jag man ska vara mycket försiktig med och idag så finns det knappast heller något vettigt skäl till detta när det finns ett massor av olika vapen, ifrån olika tillverkare, med effektiva och fullt lagliga shrouder.

Liksom att bensinpriset ständigt stiger så får vi nog kallt räkna med att påföljden för vapenbrott succesivt kommer att öka. Detta, menar jag, betyder att vi bör se om vårt hus och se till att samtliga våra prylar är i ordning.

Ett annat hett ämne ifrån nyheterna idag handlar om en galning som rusade in på planen till en fotbollsmatch för att överfalla den ena målvakten. En stor skandal blev naturligtvis resultatet och åter igen så hamnade supporterklubbarna i fokus för debatten.

Här tror jag att vi kan se och dra lärdom. Den stackars ordföranden i supporterklubben kunde knappast värja sig för journalisternas vassa frågor om våldsförhärligande supporterkultur trots att de äkta supporters som ordföranden representerade säkerligen är så långt ifrån hulliganer som det går att vara. Trots hans varma bedyrande och klara avståndstagande ifrån händelsen så blev han och alla glada, trevliga och fredliga supporters ofrivilligt ihopsmetade med hulliganerna.

Detta tror jag tyvärr också kan blir risken även för oss den gången någon blir ihjälskjuten eller illa skadad av vår typ av luftvapen. När sådant sker så måste vi direkt kunna peka på tydliga skillnader mellan oss, seriösa entusiaster som använder våra vapen i form av legala tävlingsredskap och de vettvillingar som troligtvis köper en begagnad bössa på Blocket och ställer till elände på egen hand.

Den skillnaden kan vi aldrig tydliggöra om vi inte grupperar oss och ser till att alla våra prylar är i ordning. Det är först då vi bygger en beständig framtid för vår hobby, som legala och ansvarsfulla entusiaster precis som alla andra skötsamma vapenägare runt om i vårt land.

Till det lite mera trevliga nyheterna, åtminstonde för mig, är att Vapentidningen precis har kommit ut i dagarna med en helt ny luftvapenartikel, denna gång om BSA Ultra och alla dess versioner/varianter. Tyvärr så blev artikeln ett nummer försenat men bättre sent än aldrig...

Nästa nummer kommer (förhoppningsvis) att innehålla duelltesten mellan FX Airguns Royale och Theoben Rapid som jag skrev i vintras, därpå blir det ännu ett PCP test i efterföljande nummer.

Förutom Vapentidningen så har jag nu fått förfrågan att skriva artiklar för en helt annan uppdragsgivare, något som ska bli både spännande och utmanande, inte minst med tanke på att dessa artiklar ska författas på engelska. Vi får väl se hur det utvecklar sig. Huvudsaken, åtminstonde för min del, är att vi sprider intresset för vår hobby så långt det är möjligt. Det är på detta sätt vi kan få utomstående människor att upptäcka vår underbara hobby. 
 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2011 19:38

Jo, de sa att straffet för att bli påkommen med ett olicensierat vapen (de menade väl mest handeldvapen) borde vara lägst 2 år.

Lär lite oroande då jag inte tycker det samma borde innebära lägst för ett luftvapen om man åtminstonde inte bär det öppet givetvis.

MEN vi vet ju hur få med licensluftvapen som åker fast egentligen.

Så det lär nog knappt spela nån roll då de vill kunan jknäppa folk p stan som bär vapen och ge dem ett rejält straff även om de inte avfyrat vapnet så att säga, idag måste de ha gjort det för att det ska vara grovt.

Sjukt egentligen.

Johnny Ottosson

25 maj 2011 20:59


Jag har full förståelse för polisernas problem, att bli fångad på stan med en skarpladdad automatpistol kanske bara ger någon enstaka månad bakom galler..

 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2011 20:40

Varför köpte du en Elite i .25?

Jag trodde du skulel tävla som fan jag, en .177 är ju det enda vettiga alternativet.

Eller får du jaga numera?

Johnny Ottosson

25 maj 2011 21:01

Tävla med en 177..??

Varför då, möjligtvis i 10J...?

Annars så gäller så mycket effekt som möjligt, prick på 45J och med grov kaliber.

Det är ju inte sällan som målen faller även vid en träff vid sidan om killzone om man dundrar på med hög effekt och grov kaliber.

 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2011 21:10

Nej för den äkta FT klassen vi inte har i landet ännu givetvis.

Annars gäller exakt det du skriver vilket får mig att gäspa.

Du får skifta pipa den dag nåt sånt händer, hade jag licens skulle jag lobba hårt för det iaf:-)

 
Ingen bild

Sergeanten

26 maj 2011 13:06

Luftvapenhandlarna kanske skulle tänka lite mer på vad de sysslar med. Utan att blinka säljer dom trimfjädrar och andra grejor som gör vapnen licenspliktiga.

 
Ingen bild

Silwer

29 maj 2011 14:12

Nån skrev nåt träffande förut, att det var ett ramaskri över vapen med AT och att många av de nu stöder en nollgräns för folk som inte har licens på ett licensvapen.

På dessa vapen sitter nämligen ingen AT.

Jag anser att handlare inte ska lägga sig i ett skit vad folk köper, de är inte poliser eller liknande.

Vi vet ju dessutom hur mycket fånar som förstör sina vapen i sin brådska att trima dem.

Ok, folk kan köpa redan ostrypta vapen av andra, men i övrigt så kommer de som är idioter misslyckas helt enkelt.

Fan se bara på snubben som alltså borade stora hål och sågade i blocken på inte en utan två Vermiators i färd med att ostrypa dem, att det fans skruvar som höll ihop blocken bekom honom inte ens.

Alltså var i helvete kommer man från då?

Johnny Ottosson

29 maj 2011 15:00

Ett bra tema för dagens blogg...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se