Airpang

Direktlänk till inlägg 15 maj 2017

Field Target Sverige - 3 år senare

Av Johnny Ottosson - 15 maj 2017 14:00


Skytteviken i växlande väder...


   Den obligatoriska vinnarbilden (Foto: FTSverige.org)


För första gången på ett par säsonger så har jag nu varit iväg på en Field Target-tävling. Anledningen var faktiskt inte att tävla själv då jag har inte har ansett det vara kostnaden och arbetet värt att lösa en tävlingslicens och ett klubbmedlemskap bara för att kunna närvara på någon enstaka tävling, utan nu var jag mest med som rådgivare och chaufför.


Idag - tre år efter att jag slutade tävla - så har nämligen min son växt till sig och blivit nyfiken på fallmålstävlande så varför inte ta med honom på en tävling?


Vi var ju iväg på en helt utmärkt skytteträff i Vårgårda under våren så den här gången så blev det med andra ord hans premiär på en riktig tävling. Eftersom han då tävlade som Junior så slipper han ju mycket av byråkratin runt tävlingarna med skyttekort, klubbmedlemskap, tävlingslicens osv, så av den anledningen så var det enkelt och smidigt för honom att delta. Han tyckte att det var lika kul den här gången och lyckades ta en tredjeplats i sin klass, något som han naturligtvis var utomordentligt nöjd med.


För egen del så tänkte jag passa på att hälsa på lite gamla bekanta men tyvärr så var det tunnsått med dessa. Totalt så deltog knappt 30 tävlanden och hälften av dem var människor som jag inte kan påminna mig om att jag någonsin har träffat.


Självklart så är det kul med så många nya ansikten men vart tog alla andra vägen, de från förr?


Nu ÄR förvisso tre år en ganska lång tid och mycket kan naturligtvis komma emellan i livet som sådant men det kändes ändå slående att så många människor har lämnat tävlingarna...


Nya entusiaster fanns naturligtvis och det var kul att få ta del av deras glädje inför sporten.


Då grabben har varit så entusiastisk för att skjuta så förhörde jag mig lite runt Skepplanda och deras aktiviteter, den klubben ligger ju nära och hade ju profilerat sig med en stor ungdomsverksamhet. Tyvärr så verkade det som att den var nedlagd, lagd på is eller bara allmänt okontaktbar, beroende på vem man lyssnade på under träffen. På något sätt så är jag kanske dessvärre inte så förvånad eftersom de drivande krafterna där var desamma som skötte en tidigare lokal klubb som gick överstyr så illa att den tyvärr blev nedlagd.


Inom luftskyttets olika verksamheter är det ofta så; någon kommer till med brinnande entusiasm bara för att sedan falna och försvinna - ”A light that burns twice as bright only shines half as long”, som det sägs.


Trist för sporten som helhet, den behöver alla seriöst intresserade personer som den överhuvudtaget kan uppbringa.


Bortsett dessa dystra nyheter så var det intressant att se hur tävlingsformen har förändrats. Långt borta är den tid då alla samlades runt den tävlanden som hade en så exklusiv bössa som en riktigt Steyr att ståta med. Idag är dessa vapen stapelvara hand-i-hand med Air Arms olika FTP och FT/MPR-modeller.


Jag tror nog inte att jag såg en enda traditionell fjäderbössa utan det närmaste detta var en FWB300 från Junior-klassen.


Genomslaget av PCP är med andra ord totalt och tonvikten ligger på vapen i prisklassen klart över 15.000 kr med matchande optik. Sporten har utan tvekan blivit betydligt mer specialiserad och internationell, ett annat exempel är de tidigare spektakulärt udda skyttejackorna som numera är legio – jag har nog aldrig sett så många skyttejackor på en enda tävling som denna (vilket naturligtvis kan beror på att det var tre år sedan jag var på en tävling sist).


På det hela taget så var det emellertid en positiv och rolig upplevelse.


Det är helt andra människor nu, personer som brinner och är roade av de mer formaliserade tävlingsformen som har utvecklats ifrån vårt traditionella fallmålsskytte.


Jag tänker inte raljera över ”elitism” eller liknande utan så länge alla som tar del är nöjda med utvecklingen så går den utan tvekan åt rätt håll. Field Target Sverige har utvecklats fort och effektivt, man ÄR numera internationell och formell och gott är väl detta.


Med lite tur så har man kanske också skapat ett vacuum nedåt som i framtiden möjligtvis kan bereda utrymmen för mer informella tävlingsformer med anspråkslösare utrustningskrav och mindre byråkratisering.


Det hade ju varit en bra utveckling för alla parter.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Johan

15 maj 2017 22:10

Hej
Med risk för att jag skrivit ett meddelande innan (osäker på om det reggades eller inte)

Tänkte informera lite så det inte råder några missförstånd kring Skepplandas ungdomsverksamhet Fieldtarget.

Det är varje tisdag full fart på ungdomarna som då tränar Fieldtarget. Sedan klubben blev introducerade av denna fantastiskt roliga gren har den bara växt i föreningen och vi har både ungdomar samt ett par vuxna som skjuter.
Utöver Fieldtarget utövas det skytte på inom flera olika grenar bland ungdomarna, bla: Nationellt skytte pistol, Ipsc , Korthåll gevär, 300 m nationellt gevär. Så Ungdomsverksamheten blomstrar och föreningen har verkligen satsat på ungdomarnas skytte i de olika grenarna. I sommar kommer det hållas repris på förra årets lyckade ungdomsläger. Att ni inte såg oss på tävlingsbanan föregående helg beror på olika delar, bla så hade Skepplanda en stor arbetsdag på sin anläggning, där man bla jobbade på den nya skjuthallen som ungdomarna bla kommer använda vid sitt skytte.
Ni är givetvis välkommna och kika till oss på träningstiderna.

Önskar ni mer info, slå en signal 0705444997
//Johan Andersson
farsa till 3 ungdomsskyttar

Johnny Ottosson

16 maj 2017 04:54


Härligt att höra!

På tävlingen så konstaterade man att Skepplanda hade fått sin tävling inställd eftersom man inte hade hört av sig i tid och att någon kontaktperson inte kunde gå att uppbringa, något som irriterade i Mörrum där man själva hade förändrat schemat med utgångspunkt i att Skepplanda faktiskt skulle köra en vårtävling i förbundets regi.

Den totala avsaknaden av någon som helst medlem från Skepplanda förstärkte därför misstankarna att klubbens FT-verksamhet hade kommit av sig.

 
Ingen bild

Leopold

16 maj 2017 18:21

Trevligt inlägg Johnny! Även trevligt att göra sällskap under tävlingsrundan och prata om ft-sporten och annat, härligt att se sonen prestera så bra inte minst i det så besvärliga ståendet! Fin lätt rigg du ordnat till honom, perfekt!

Du har rätt i att det var rätt avancerade & dyra riggar överlag under tävlingen, det har en del att göra med att man bara kunde gå ett tävlingsvarv pga 45 mål.

Hade du varit med i Mörrum för ett par veckor sedan så fanns det tid att gå två 30-målsvarv och då blir det litet mer blandad kompott. Själv tycker jag det är roligt att köra några olika klasser om möjligt, gärna med helt olika vapen.

Ser fram emot att fler ordnar tävlingar som gärna kan vara litet mer informella, kanske med jaktstigsorienterade regler med begränsningar tex i bruk av skyttejackor, högförstorande sikten osv. Det förekommer en del sådant och det är riktigt kul att skjuta det också.

 
Ollie

Ollie

19 maj 2017 17:07

Ett stort och glatt gäng ;-)

http://olliesblogg.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se