Airpang

Direktlänk till inlägg 30 mars 2021

Krympslang.

Av Johnny Ottosson - 30 mars 2021 11:00




Praktiskt och billigt! 


  Krympslangen ger pipan ett mer homogent utseende.



Krympslang är ett smidigt sätt att täcka över och skydda olika cylindriska föremål med måttlig diameter, exempelvis pipor. Det kan ju vara så att man exempelvis har en pipa som har dålig finish eller att man avser att använda sitt vapen i en utsatt miljö där pipan behöver mera skydd, både för mekanisk skada och från fukt, eller då man helt enkelt inte vill ha en blank pipa skinande.


Krympslangen förs över det önskade föremålet och värms sedan med en varmluftspistol varvid den krymper och smiter åt föremålet både tight och sömlöst.


 

Trots att krympslangen bygger lite på diametern så kvarstår pipan som friflytande.


Jag prövade nu själv på min 1701 främst för att bli av med alla skarvar då jag ju har en 10 tum pipa, förlängd med en adapter för att få ½ tum gänga och därefter ytterligare en pipförlängning, både som expansionsutrymme för ljudbangen vid skottet och dels för att pipan totala längd ska fungera ihop med den längre lufttuben därunder. Till detta så kommer dessutom ett par hål för stoppskruvar, som håller fast gängadaptern osv.


 

På grund av adaptern och pipförlängningen så blir pipan lite grövre till vänster om pipbandet.


Allt detta täcks nu av krympslangen som ger ett homogenare intryck av vapnet med en unison färgsättning på hela pipan istället för de nyansiella små skillnader som fanns mellan de tre olika blånerade delarna. Precis som vid vattentransfer och sprejmålning så krävs det emellertid lite känsla vid appliceringen. Jag kan konstatera att ju lägre värme man har på varmluftpistolen, desto långsammare går processen och desto enklare är det att få ett bra och skrynkelfritt resultat.


  Krympslangen smiter åt väldigt tight, exempelvis runt gängan ovan


Bäst blir utfallet om man långsamt och jämnt värmer krympslangen runt dess diameter. Monteringen är emellertid enkel, lättare än att sprejmåla bra och avsevärt enklare än att använda vattentransfer. Slangen sitter dessutom åt hårt och har inget tomrum som ett rör. I ändarna där slangen klipps till önskad längd sipprar det ut ett lim, som fixerar ändarna. Detta måste man ha med i beräkningarna och det pöser ut långsammare och mer kontrollerat med måttlig värme. Bäst är naturligtvis att det inte sipprar ut för mycket alls men om det ändå händer så är det rimligt enkelt att trimma bort med en skalpell eller annan riktigt vass kniv.


 

Finishen blir helt sömlös och döljer skarvar och hål för skruvar.


Väl på plats och avsvalnat så sitter slangen solitt och hårt men inte omöjligt att avlägsna om man ångrar sig eller inte får till det perfekt direkt. Slangen sitter hårdast i ändarna och får man bara upp en ända så är det förbluffande enkelt (i skenet av ur hårt slangen sitter) att avlägsna den på ett skonsamt sätt. Det blir inga märken kvar där slangen har suttit. Slangen har en mjuk och lätt gummiaktig karaktär men med en tät yta och en skön taktil känsla vid beröring, den är dessutom varm när man känner på den och inte metallkall.


Prisläge ungefär upp till en hundralapp, om man väljer en bra kvalité (vilket rekommenderas).

 
 
Ingen bild

Pellgun150

5 april 2021 16:45

Artemisbössans pipa som ju är nedsvarvad där ljuddämparen/pipvikten med kornet apliceras fast ser ju annars inte så värst ut de gånger man prefererar kort pipa o monterar rödpunktsiktet. Provade med en svart bensinslang...njaee hittade istället en enkel blöckpennas gummihylsa och si...passade perfa. Men oj vad de smäller utan den skrymmande pipvikten/ ljuddämparen. Inget för lägenheten minsann!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards