Airpang

Direktlänk till inlägg 21 mars 2021

Den första tiden..

Av Johnny Ottosson - 21 mars 2021 09:00


Liter utvärdering och erfarenheter!


 

Regulatorer är enkla mekaniska konstruktioner som gör underverk!



Så, till sist den 16:e mars så anlände regulatorn som jag köpte direkt från Huma den 5:e.


Godsspårningen lämnade för övrigt en del att önska då försändelsen konterades som ”anländ” innan den hade dykt upp i brevlådan, då den ändrade status till ”levererad”. Vanligtvis så brukar man ju tolka ”anländ” som att något faktiskt finns i lådan. Förmodligen någon form av översättningsgroda.


Hursomhelst.


Själva monteringen av regulatorn var föredömligt simpel. Den knepigaste delen var faktiskt att ta ur det gamla manometerblocket. Först så skruvade jag sakta ur manometern för att bli av med trycket i tuben. När manometern var avlägsnad så kunde jag skruva av fyllventilen längst fram på tuben. Därefter så tog jag en fiskelina och trädde i det röda röret till en 5-56 oljesprejburk. Röret gjorde fiskelinan så styv så att jag kunde trä in röret igenom hålet där manometern satt och därefter 90 grader framåt in i själva huvudtuben och vidare ut till där fyllventilen sitter så att linan kunde nås med handen. I den andra ändan gjorde jag en ögla och satte en plastpinne med något kortare längd än tubens diameter. Denna plastpinne tjänstgjorde som tvärslag (”krok, ankare”) så att manometerblocket följde med ut ur tuben när jag drog i den ändan av fiskelinan som det röda röret finns.


Nästa steg var att skicka in det korta rör med O-ringar i båda gavlarna som utgör plenumkammaren.


Då detta rör har mindre diameter i tuben så var det bara att försiktigt släppa ner det medan tuben var lutad i ca 35 grader så att röret åkte ruschkana ner till ventilen. O-ringarna sitter alltså inte runt röret, som på manometerblocket, utan i gavlarna på röret och tätar mot ventilen respektive regulatorn. För säkerhets skull så fuktade jag O-ringarna med lite fett för bästa täthet.


Nu var det dags att sända ner regulatorn och den viktigaste delen här är att andningshålet på regulatorn ska mynna ut uppåt. Regulatorn har även den en O-ring och denna sitter runt regulatorkroppen så efter att ha smort O-ringen så fick jag försiktigt skjuta ner den på sin plats med hjälp av en liten blompinne. Noterbart är att den lilla skruven som sitter i regulatorns justeringsratt med fördel kan tas bort. Den skruven använder jag sedan som mall för att kunna inköpa en helgängad stång i rätt diameter. Vill jag någon gång få ut regulatorn igen så kan jag då sticka ner den helgängade stången, gänga fast den i justeringsratten på regulatorn och sedan helt enkelt bara dra ut regulatorn. Plenumkammaren kan därefter lätt hällas ur igenom att vända på tuben.


Med detta gjort så återstod bara att skruva fast fyllningsventilen igen och fylla tuben.


Dagen därpå så kunde jag konstatera att den åtminstone över ett dygn höll helt tätt, i alla fall enligt manometern på min buddybottle. Det tar ju som bekant ett litet tag innan en regulator sätter sig och börjar leverera optimal prestanda så utvärderingen av detta kommer därför att dröja ännu ett litet tag.


Vad kan man då förvänta sig av regulatorn?


Till att börja med så blir man av med manometern och det känns väldigt skönt. Har man någon gång problem med läckor så är manometern inte sällan den svaga länken och då främst manometerns infästning i manometerblocket. Just det här gängade hålet i sidan av en cylinder (alltså manometerblocket) är ofta svårt att få helt tätt, helt oavsett om man har konisk gänga på manometerns fot eller om man försöker hålla manometerfoten tät med gängtejp. Behovet av en manometer är dessutom mindre med en regulator eftersom avvikelsen blir mindre och skulle man ändå ha kvar manometern så kommer den bara att visa regulatortrycket och dessutom stjäla luftvolym inuti tuben.


En vanlig fråga som uppstår är om huruvida manometern ger mer skott eller inte?


Här är svaret både ja och nej.


Indirekt så kan man få mer skott men inte på grund av själva regulatorn som sådan. De skott man kan få extra uppstår eftersom man kan fylla tuben till ett högre tryck liksom att man kan lätta på hammarfjäderns förspänning då det krävs mindre kraft för att öppna regulatorn än att arbeta mot det fulla trycket inuti tuben. Den stora poängen är emellertid att man kan få betydligt fler ”bra” skott ur fyllningen än vad man får från sweetspoten hos ett självreglerande ventilsystem och här kan skillnaden vara avsevärd.


Regulatorn i sig själv är ju ingen magisk manick utan en tämligen simpel konstruktion, inte helt olik flottörsystemen hos en vanlig toalett!


Mycket grovt förenklat så kan man säga att så fort trycket i tuben är högre än inställningen (regulatortrycket) hos regulatorn så öppnar regulatorn och fyller upp plenumkammaren. När skottet går så töms plenumkammaren och dess luft driver av projektilen. När plenumkammaren är tom så öppnar regulatorn och plenumkammaren återfylls varpå processen upprepas. Hela konstruktionen av regulatorn styrs av en fjädermekanism och de tryckskillnaderna.


Eftersom fördelarna är så pass stora samtidigt som kostnaden för en lös regulator som regel stannar vid 700-1000 kr (och naturligtvis ännu mindre om den köps av en tillverkare och inkluderas i deras produkter), så är det sannolikt att regulatorer kommer att bli en standardlösning för alla aktörer på marknaden framöver och att självreglerande system därför kommer att bli ännu mer ovanliga, även hos lågprisprodukter.


Den huvudsakliga fördelen med regulatorn är emellertid att den ger en betydligt mindre spridning från skott-till-skott. Kända tillverkare som Lane, HUMA, Altaros med flera uppger ju avvikelser på blott 1 procent (!), alltså +/- 10 fps vid 500 fps Vo! Detta är såpass bra värden att de flesta självreglerande system har svårt att matcha detta och om de kan det så blir det bara för en bråkdel av alla de skott som tuben erbjuder, med andra ord bara inom det självreglerande systemets sweetspot.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards