Airpang

Direktlänk till inlägg 13 mars 2017

Giles i farten på IWA

Av Johnny Ottosson - 13 mars 2017 10:00



Lite IWA och Smoothtwist X


En del spännande nyheter men frågan är vilka som blir av betydelse i Sverige?


Ännu ett IWA reportage och Giles har med sedvanlig torr humor förmedlat det väsentligaste, inklusive de nya Smoothtwist X-systemet som en del bloggbesökare har funderat över. I videon så benämner Fredrik den inre delen av pipan som "liner", vilket ju på svenska blir instickspipa.


Till skillnad ifrån konventionella instickspipor så har emellertid pipans yttre del ingen egen given kaliber.


De juridiska konceptet runt instickspipor är en smula rörigt och frågan är därför lite vad som kommer att hända den dagen någon söker licens på ett vapen med den här typen av konstruktion?


OM man nu anser att systemet är att likställa med instickspipor, vilket ju inte per automatik är givet, så regleras dessa av Vapenförordningen 2 kap 5 § punkt 5 vilken säger att för målskjutning är det OK att få en instickspipa medan det för jaktändamål krävs att man idkar "yrkesmässigt bedriven jakt- eller viltvård eller annat kvalificerat behov".


Rikspolisstyrelsen har för övrigt inte kommenterat instickspipor i Fap 551-3.


Frågan om huruvida "liner" är en instickspipa kommer dock först att vägas mot Vapenlagen 1 kap 3 § punkt h och där anges att licensplikt råder för "anordningar som gör att skjutvapen kan användas med annan ammunition än de är avsedda för".


Första problemet ligger ju i vilken kaliber som ett exemplar av FX Airguns Crown ska anses ha?


Om man köper en bössa med kaliber 25 så bör ju det anses vara individens ursprungliga kaliber, även om den yttre delen av pipan i sig själv är kaliberneutral. Därefter så kan det ju vara märkligt med en instickpipa med exempelvis kaliber 30 till ett vapen med kaliber 25 men utifrån lagstiftningen så spelar ju det ingen roll, här gäller ju frasen om "annan ammunition" och den kan ju faktiskt vara större än den ursprungliga kalibern - även om detta tidigare har varit fysiskt sett ovanligt.

 

Utfallet kan alltså bli sådant att man inte kan få ut vapen med Smoothtwist X på jaktlicens utan på bara målskytte, såvida man inte har "kvalificerat behov" - vilket inte lär vara enkelt att gå i land med. Önskar man sedan mer än orignalets liner (vilket ju är troligt om man vill använda finessen fullt ut), tja - så måste man åter igen hosta upp ett "kvalificerat behov". Principen är alltså ungefär densamma som om man tar ut en grytpistol för jakt och önskar ännu en sådan. Lycka till!

 

Vad är då idén med Smoothtwist X?

 

Den är förmodligen avsedd för helt andra marknader än den svenska.

 

Dels så måste man ha licensfria pipor (så att man kan köpa flera liners smidigt, se ovan) och dels så bör man troligtvis också kunna skjuta vapnet på full effekt. Jag har svårt o tro att olika twistrates spelar någon roll vid 10 joule.

 

Förutsatt att dessa två förutsättningar fungerar så kan en liner för USD $99 onekligen betraktas som billigt och det är ju bra för den som önskar ha flera kalibrar i ett och samma vapen. Sedan så finns det ju någon liten fraktion hardcore-fantaster som gillar att trixa med twistrates och liknande - för dem så blir ju detta ett klockrent koncept.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards