Airpang

Direktlänk till inlägg 1 mars 2017

Det nya originalet?

Av Johnny Ottosson - 1 mars 2017 20:30Klon & Kopia!


  RTI Priest


Ett antal läsare har påpekat den slående likheten som finns mellan många olika modeller på marknaden. Det förefaller som att allt fler aktörer låter sig inspireras av de framgångsrika modeller som andra tillverkare producerar. Ett sådant beteende brukar väcka en hel del känslor och så även i dessa dagar.


Det man ogillar är alltså inte kopior av äldre, sedan länge utgångna, modeller av typen Crosman 167 och QB-serien eller Sharp Innova samt Cannon 737 etc utan främst modeller liknande RTIs modell Priest som ju har en hel del drag snarlika FX Airguns Impact liksom Kral Arms modell Puncher One och den amerikanska Talon Condor.


Det är alltså frågan om relativt moderna konstruktioner vars ”förlagor” fortfarande är i full produktion och som inte sällan dessutom utgör viktiga storsäljare för respektive tillverkare. Idag ska jag emellertid lägga de juridiska aspekterna helt åt sidan, det är i sig frågor som det finns bra mycket kunnigare personer att fundera runt än vad jag själv skulle kunna tillföra i ämnet.


  FX Airguns ImpactMin fundering ligger just runt frekvensen av fenomenet och om det är tilltagande eller avtagande samt liksom, i viss mån, om det är försvarbart att som ansvarsfull konsument överhuvudtaget förvärva den här typen av vapen?


Som det ser ut på marknaden nu så skjuter det hela tiden in lågprisvapen underifrån i marknaden, vilken dessutom som helhet befinner sig i ett växande skede. När det blir trängre i botten så finns det två vägar att gå – man vinner marknadsandelar på att sänka priset (ytterligare) eller på att tillföra olika mervärden.


Att sänka priset är naturligtvis inte önskvärt eftersom detta går ut både över marginalen men även själva produktens kvalitéer (om några), bättre då att försöka särskilja sig. Vill man höja sig över mängden i sin prisklass så kan man då välja att inkludera finesser som är ovanliga och påkostade för sin prisklass eller arbeta med konceptuell design. Olika finesser kostar pengar så det vill man helst undvika, vilket då för oss in på formgivningen.


  Kral Puncher One


Att förändra sitt utseende och sin utformning är ofta det enklaste och billigaste sättet att vara annorlunda och det absolut säkraste kortet är i det läget en ren efterapning av en känd och uppskattad förlaga. Ett generellt exempel på detta, oavsett prisklass, är den starka trenden av bullpups. När marknaden mättas på konventionella vapen som alla klarar av sina basuppgifter så breddar man sortimentet och lockar sina kunder till mer köp igenom att erbjuda ett nytt koncept.


En bullpup är i sin tur inte speciellt mycket dyrare än ett konventionellt vapen att framställa, men den kan igenom sin relativa nyhet på marknaden säljas för ett betydligt högre pris – detta förstås till dess att lågprissvansen har hunnit ikapp. Nu får man ut två vapen istället för ett samtidigt som det senaste dessutom kan säljas med bättre lönsamhet.


  Airforce Condor


När det gäller kopiorna så noterar tillverkarna att det finns en hel del intressenter som gärna hade velat äga exempelvis en Air Foce Condor men som inte har de pengar som krävs. Dessa kunder är de enklaste att locka till köp av en kopia, vilken erbjuder samma look fast oftast till ett klart lägre pris. Utseendet blir då här tungan på vågen jämfört med andra konkurrenter i den här tillverkarens prissegment och inte sällan kan han dessutom ta lite mera betalt för vapnet med det attraktiva utseendet jämfört med sina basmodeller och därmed öka på sin lönsamhet lite.


Är då detta att problem?


Här finns det naturligtvis olika åsikter. Själv så har jag en ganska avspänd inställning till graden av problemet. Så länge som tillverkaren av förlagan kan motivera sitt högre pris med konkreta fördelar i övrigt så har man förmodligen säkrat sin kundkrets – den som verkligen vill ha original och har möjligheterna, köper förmodligen just original – oavsett kopians snarlika utseende.


Vad tycker ni själva, skulle ni kunna tänka er att köpa en kopia av det är slaget?

 
ANNONS
 
Ingen bild

Air

2 mars 2017 12:00

Det här är en modetrend nu även på krutvapensidan.
Tyckte att man var modig att prova något nytt när
jag köpte FX Verminator för många år sen.Kompakt
rolig på sitt sätt men nej det blev fler för mina
ögon vackra vapen med trästock bra ergonomi.Men
spännande utbud nu mer att välja på.

 
Ingen bild

Archon

3 mars 2017 12:47

Ja, absolut. Jag gör redan detta när det gäller andra produkter. Till exempel gillar jag knivar av märket Spyderco. Men dessa knivar är rätt dyra, upp till 2-3000 kronor. Därför beställer jag i stället kopior från Kina som ser mer eller mindre exakt likadana ut via websajter som aliexpress m.fl En Kina-kopia kostar 100-200 kronor. Jag är förstås fullt införstådd med att materialkvaliten inte är av samma höga kvalitet som på originalet. Men det gör mig inget. Varför ska jag betala mer än jag behöver? Dom som vill ha riktigt hög kvalitet betalar för detta. Dom som inte vill betala lika mycket köper kopior i stället. Det är inte så att man stjäl kunder av varandra. Folk som köper kopior hade sannolikt ändå aldrig velat/kunnat slanta upp pengar för att köpa det dyrare originalet. Alla får det dom betalar för och alla blir nöjda.

 
Ingen bild

kj

7 mars 2017 22:30

många kända knivtillverkare tex gerber mm,gör sina knivar i kina,även schrade,en sådan har jag använt dagligen i fem år,bra kvalite,alla datorer görs ju i kina,trumpgubben kan ju försöka slå undan benen på hp med flera,då ligger den gubben risigt till.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se