Airpang

Direktlänk till inlägg 20 april 2016

Mera MSP

Av Johnny Ottosson - 20 april 2016 06:00Benjamin 312


  En av sin tids absolut bästa MSP


Även idag så ska vi hålla oss kvar på 1960-talet och titta lite på basmodellen till Benjamin 3120 som presenterades här på bloggen för några dagar sedan. Detta är naturligtvis modell 312 som var i produktion mellan 1940 till och med 1969 - en mycket intressant period i amerkansk nutidshistoria. Detta vapen, med kaliber 22, delade också sortiment med systermodellerna 310 och 317 där den förstnämnda var 177 slätborrad och den sistnämnda med kaliber 177.


För många amerikaner och under flera decennier så var en Benjamin 312 det arketypiska amerikanska pumpgeväret, i alla fall fram till början av 1960-talet då den dyrare Sheridan började komma upp i försäljningsvolym. När 312 gick ur tiden så ersattes denna från 1969 av modell 342 som höll Benjamins fana högt fram till 1992 då den i sin tur ersattes av dagens 392.


Generellt sett så har 312 och 342 stora likheter där 392 avviker mera eftersom Benjamin vid dess tillblivelse hade blivit förvärvat av Crosman. Egentligen började förändringarna redan 1977 då Benjamin köpte Sheridan och detta företag blev därefter köpt 1992 av Crosman Corp. Under många år därefter så tillverkade man Sheridan med kaliber 20 och Benjamin med kaliber 177 & 22 men i grund och botten så var det ändå samma produkt under olika namn och kalibrar. För några år sedan så försvann slutligen Sheridans pumpgevär och Benjamins 397 och 392 blev ensamma kvar som den sista resten av en gammal fin amerikansk pumpvapentradition.


  För många samlare gäller bara Sheridan och Benjamin har lite orättvist hamnat i skuggan.


Precis som Sheridans så rör det sig om ett synnerligen traditionellt pumpgevär. Den väsentliga skillnaden är främst att Benjamin var lite billigare tillverkade relativt Sheridan, vilket är högst begripligt för ett vapen som var ungefär hälften så dyrt liksom skillnaden i kaliber. En Benjamin har igenom kaliber 22 ett betydligt större urval av ammunition än vad som är fallet för den mer udda kaliber 20. Förutom detta så ger naturligtvis också den grövre kalibern en ännu bättre skottverkan mot levande mål och under hela 1950-talet så var 312 en mycket uppskattad modell för skyddsjakt i de lägen där krutvapen i kaliber 22 inte var lämpliga.


Räknar vi konkret prestanda så levererar en 312 med maximalt 10 pumptag runt 675 fps med 14.30 grains diaboler och detta betyder ungefär 14-15 fpe eller 19-20 joule. Självfallet så smäller ett sådant skott en hel del men tack vare konfigurationen som MSP så finns alltid möjligheten att använda färre antal pumptag. Då får man ner ljudnivån och pumpandet blir betydligt mera vilsamt, både för vapnet och för skytten.


Konstruktivt sett så finns det många likheter, inte bara visuellt sett. Båda modellerna är till stor del tillverkade av mässing, stål och trä med ventilkonstruktioner som inte är direkt servicevänliga utan specialverktyg. Konstruktionen med vinkelrät pumparm innebar också att kikarsikten var bökiga att montera på grund av de handgrepp som krävs för att ladda vapnet. Vanligtvis så skjuts därför dessa vapen med endera öppna riktmedel eller diopterartade kiksikten.


Denna layout var i princip totalt dominerande på den väldiga marknaden i USA från ca 1940 och fram till 1970-talet då fjädervapnen på bred front började konkurrera på ett effektivt sätt tack vare främst högre utgångshastigheter och det faktum att de är enklare och smidigare att ladda. I takt med att allt billigare kraftfulla fjädervapen så har den här typen av pumpgevär successivt konkurrerats ut och försäljningen idag är bara en skugga av tidigare siffror. 


Av den anledningen så började Crosman styra över sin produktportfölj mot PCP och detta har visat sig vara både lönsamt och nödvändigt för att kunna överleva som företag.  
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 7 dec 17:30

  Umarex RP-5     Ett litet och smidigt vapen med en trevlig prisbild på ca 3000 kr.   En av de mer spännande modellerna för den svenska marknaden är Umarex RP-5 som ligger på mellan 7-11 joule beroende på om man väljer kaliber 177 eller...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 21 nov 16:00


  Rödpunkt på 20 meter!     Totalt 40 skott nonstop på uppmätta 20 meter och fullt stöd samt Vector 1/20 med 3 MOA   Idag prövade jag att skjuta rödpunkt på 20 meter och det kändes väldigt ovant att inte har ett förstorande riktmedel. Ma...

Av Johnny Ottosson - Lördag 17 nov 19:00


    Fylld igen!     Nu finns det 300 friska Bar i min gamla 7 liter Faber - notera teknisk luft (20)13-(20)23.   Då har jag hämtat min dykarflaska efter att ha fyllt den på Räddningstjänsten för den fortsatt facila kostnaden för 75 kro...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 13 nov 16:30


  Fynd från Tradera!     Ibland blir man bara mållös...   Någon som som är sugen på ett riktigt kraftfullt fjäderluftgevär?    Vill man nå en ordentligt hög effekt så måste man satsa på en "superladdad fjäder". Med en sådan så kan ma...

Av Johnny Ottosson - Söndag 11 nov 10:00

  Bra bag!     En väska för 99 kr - kan det vara något att ha?   När det blev en längre tub på min Crosman 1701 så uppstod behovet av en längre väska och jag hittade en på Tactical Store för blygsamma 99 kr. Väskan håller 54 x 25 x 4,5 c...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se