Airpang

Direktlänk till inlägg 18 april 2016

Monsterbössa från förr..

Av Johnny Ottosson - 18 april 2016 10:00


 

Liten men med ett grymt klipp !


  POWER !  Så sammanfattade ARH sin BSF 55 redan 1964


De flesta fjäderfantaster av idag har sett de mest hårresande utgångshastigheter omnämnas i reklamen för de jättelika billiga plastbössorna från marknadens lingonserie. Man uppger här utgångshastigheter på allt från 1100-1650 (!) fps och naturligtvis alltid med så lätta små 177 projektiler som möjligt. Om detta så kan man tycka lite vad man vill men faktum är att en hög utgångshastighet säljer och så har också varit fallet under de senaste fem decennierna.


Ursprunget till effektracet började naturligtvis i USA där man jämförde sig mot dåtidens 22LR eftersom dessa var den mindre vapentyp som gemene man var bekant med sedan innan. Om man bara kunde redovisa en utgångshastighet nära den för 22LR så borde ju rimligtvis den tilltänka köparen uppfatta saken som att han fick en annan vapentyp som inte var alltför långt ifrån en han redan kände till, med ytterligare mervärden i form av lägre ljudnivå och billigare ammunitionskostnad.


När Robert Law började importera bättre europeiska luftvapen igenom sitt företag Air Rifle Headquarters så kollade han runt lite i Europa efter påkostade men ekonomiskt överkomliga fjädervapen med hög utgångshastighet och betydligt bättre finish, passning och kvalité än vad som var typiskt för inhemska MSP och 22LR. Hans slutsats blev snabbt att det var i Tyskland som man kunde hitta dessa. De dåtida brittiska vapnen hade förvisso en ännu bättre passning och inte minst finish men de var relativt dyra och tekniskt föråldrade då de inte sällan byggde gammal teknologi som hade använts decennier efter decennier.


En av de företag som väckte hans intresse var BSF, Bayerische SportwaffenFabrik, beläget i Erlangen nära den medeltida staden Nurnberg. Rent praktiskt så köptes vapnen in via Whisco, ett exportbolag i Tyskland skapat av Hermann Wisker - dåtidens RWS kan man säga. Detta anrika företag, skapat redan 1935, hade ett flertal intressanta modeller i sitt sortiment varvid speciellt en modell fångade Roberts omedelbara intresse - BSF 55.


  Kraft och klass - en vacker typiskt germansk modell med förträffliga valnötsstockar..


BSFs modell 55 var ett mycket litet gevär med fjädervapenmått mätt, längden var blott 102 cm och vikten var endast 2900 gram. Detta kan man jämföra med en modern Weihrauch HW50S ungefär (103 cm, 3100 gram). Det intressanta var emellertid utgångshastigheten, med lätta 7.00 grains 177-diaboler så gav den 735 fps!


Vid den här tiden, mitten av 1960-talet, så var detta rykande prestanda!


Den betydligt större och tyngre Weihrauch HW35 (111 cm, 3900 gram) gav 700 fps under samma epok och redan detta ansågs som riktigt duktiga prestanda. I skenet av sina förhållandevis blygsamma dimensioner så var BSF 55 en riktig bomb. Till saken kommer också att bössan var förbluffande lätt att anspänna och den har ett mycket bra avtryckarsystem, förvisso inte ett Rekord men sannerligen inte långt efter. Passning och finish höll god tysk nivå och priset var riktigt anständigt. Robert vädrade med andra ord en succé och visst blev modell 55 en riktigt storsäljare som kom att ingå i sortimentet långt in på Beemans tid.


  Den långa cylindern och de två rillorna längst fram var kännetecken för BSF


Innan vi fick syntetpackningarna så var det rent tekniskt sett svårt att få dåtidens läderpackningar att hålla ihop för trycket när vapnen utrustades med kraftfullare slagfjädrar. För att komma runt det här problemet så skapade BSF ovanligt långa cylindrar för sin tid. Dessa utpräglat långslagiga vapen gav en (relativt sett) långsammare kompression varvid temperaturen inte stegrades lika fort vid avfyrningen. Den relativt sett mindre pistongdiametern innebar också att man lättare kunde använda grövre gods i packningen för att på så sätt fördela värmen och trycket över en större massa packning trots pistongens smalare diameter. Resultatet blev högre effekt men också ett teoretiskt sett mer svårskjutet vapen på grund den långa och kraftfulla slagfjädern och definitivt ett vapen som blev svårare att byta just skagfjäder hos.


Principen som sådan kom emellertid att anammas av andra tillverkare och blev sedan ett signum för Feinwerkbau Sport som nästan ett decennium senare skulle komma att bryta 850 fps med samma tankar, dock understödda av modernare teknologi tack vare sin parachute-packning av syntetmaterial.


  Ekonomisk tillverkning av enhetsavtryck - sandwishplattor!


Ifrån lanseringen 1964 och under nära två decennier framöver så kom BSF 55 att vara en av fjädervärldens absolut bästa vapen men också ett som tyvärr kom att falla i skuggan bakom FWB Sport från mitten av 1970-talet och framåt. När familjen Schutt sålde BSF 1983 så kom fabriken tyvärr att falla på obestånd och 1985 var konkursen ett faktum varvid resterna av produktionen påpassligt nog köptes upp av Weihrauch. Hans Weihrauch på sin tid gillade alltid 55 högt och rent så den fick rulla på ytterligare ett antal år men nu med Rekord avtryckarsystem och under benämningen Weihrauch HW85 eller Beeman R10, beroende på marknad. 


Personligen så har jag aldrig ägt utan bara skjutit, ytterst sporadiskt, med en BSF 55, vid ett enstaka tillfälle för nu ganska många år sedan. Upplevelsen var emellertid mycket postiv! Detta var ett lätt och välbalanserat vapen som var enkelt att anspänna och med relativt måttlig rekyl för sin givna effekt och därtill utrustad med ett mycket bra avtryckarsystem. Kraften, skjutbarheten, utseendet, avtrycket och anspänningen liksom det faktum att man var tidigt ute med kilbas för kikarsikte gjorde BSF 55 till en storsäljare och det med all rätt. 


Ett bra och vackert vapen, ett guldkorn i luftvapenhistorien.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards