Direktlänk till inlägg 28 januari 2016
Brittiskt och bisarrt...
Air Arms TDR har en konstruktion som gör att modellen bara ger 6 fpe när axelkolven är avtagen.
I Sverige så fungerar vår luftvapenlagstiftning egentligen ganska enkelt. Vi har en tydlig effektgräns på 10.00 joule E4 och denna gräns gäller numera för samtliga luftvapentyper, oavsett funktionssätt och kaliber. Mycket enkelt och mycket konsekvent.
I England däremot så har man två gränser, antingen 12.00 fpe E0 eller 6.00 fpe E0.
När man har två såpass olika effektgränser så måste man därför på något bra sätt definera vilket vapen som hör hemma inom vilken effektbegränsning. Detta kan man tycka verka vara ganska enkelt och vanligtvis så brukar man enkelt säga att luftpistoler har den lägre gränsen och luftgevär den högre.
Kruxet är bara att lagen där inte är skriven på det sättet och det skapar i sin tur en del fallgropar, som kan vara förbluffande djupa om man råkar ha maximal otur. Något förenklat så har ett luftvapen (oavsett typ) en gräns på 12 fpe förutsatt att dess pipa är längre än 12 tum och att vapnet i sitt kortaste utförande är minst 24 tum långt.
Uppfylls inte båda dessa krav så ligger gränsen automatiskt vid 6 fpe och vapnet räknas då som en luftpistol, rent juridiskt sett - även om det i övrigt ser ut som ett gevär i dess fysiska form.
Här finns alltså ett tänkbart problem för den som exempelvis har ett tävlingsgevär med en pipa på 10 tum omsluten av en 18 tum lång shroud. Är vapnet konfigurerat på det sättet så gäller sålunda 6 fpe och inte 12 fpe.
Inhemska tillverkare har löst detta udda problem med diverse tekniska klurigheter. Mest känt exempel på detta är förmodligen Air Arms TDR, som har en axelkolvskoppling som släpper av på hammarfjäderns anspänning när kolven är är avtagen. När kolven däremot är påmonterad så trycker ett par pinnar in ett bleck som ökar hammarförspänningen till vapnets avsedda 11+ fpe när kolven är monterad och vapnets totallängd därmed överstiger de stipulerade 24 tummens längd.
Vidare så är konsekvensen av saken den att ett luftgevär kan erhållas på vapenlicens över 12 fpe då ägaren skaffar ett så kallat Fire Arms Certificate, populärt förkortat FAC. Med ett sådant så kan luftgeväret ha hur hög effekt som helst, fullständigt lagligt. En luftpistol däremot får aldrig - under några som helst omständigheter - överstiga 6 fpe. Det finns alltså inget motsvarande FAC för en luftpistol över 6 fpe. Dessa klassificeras som prohibited weapon och hamnar därmed i samma kategori som kulsprutor och maskingevär!
Per logik så är skillnaden i straffvärde monumental, eller rättare sagt - kan vara. Har man ett 12 fpe-vapen över 12 fpe så kan man få 5 år bakom galler, har man däremot ett prohibited weapon (oavsett slag) så bör man få minst 5 år. I praktiken så brukar oavsiktligt innehav av ett 12 fpe-vapen på mer än 12 fpe ge dryga böter samt konfiskation av vapnet och motsv skyddstillsyn/samhällstjänst där innehav av ett prohibited weapon i praktiken alltid ger fängelse, även om det sker oavsiktligen och av i övrigt sedan tidigare ostraffade förövare.
Gränsen är med andra ord mycket skarp och det kan därför vara klokt att betänka detta innan man tar med sig vapen till England för exempelvis tävlingar etc.