Airpang

Direktlänk till inlägg 22 maj 2011

Senaste tävlingen

Av Johnny Ottosson - 22 maj 2011 14:45



Resultat Laxå


Idag har resultatlistan efter gårdagens tävling i Laxå kommit online. Ur den så kan vi notera att den popläraste klassen, i termer av flest deltagare, var den licensfria klassen för PCP under 10 joule vilka hade 18 st deltagare.


Fullpowerklassen för PCP hade förhållandevis få deltagare - bara 13 st.


I Onsala så fanns det väldigt få deltagare i Fjäder fullpower eftersom man där tillämpar en strikt licenskontroll, till skillnad ifrån hos Laxå, och detta kunde man direkt se resultatet av i dagens lista - hela 8 st deltagare, nästan tre gånger så många deltagare.


Klassen för licensfria fjädervapen är alltid populär och hade 16 st deltagare, varav 14 st sköt semirekylfria gamla matchvapen. Första konventionella fjädervapnet återfanns på plats 10, skjuten av erkänt duktige skytten Urban Priman.


Vad kan man då dra för slutsats igenom att bara läsa resultatlistan?


PCP fullpower hade färre deltagare än Onsala, trots att man inte bryr sig om att kontrollera licensen hos deltagarna.


PCP 10J är alltid en mycket populär klass, kanske den som växer fortast nu?


Fjäder fullpower hade rejält med deltagare, relativt sett, eftersom man inte brydde sig om att kontrollera licenserna. Jag säger det ännu en gång, kollar man licenser så cirkulerar det inga illegala vapen på tävlingarna.


Klassen för fjäder 10J är fullständigt meningslös för vanliga fjädervapen, vilket de flesta deltagarna har insett. Har man inte ett semirekylfritt matchvapen så är man fullständigt chanslös. Som vanligt så sköt bäste skytt mer poäng med Fjäder 10J än bäste skytt för PCP 10J - o ändå ska dessa semirekylfria matchvapen gå i en klass mot vanliga fjädervapen istället för mot PCP. Helt vansinnigt!


Öppna riktmedel då? 6 stycken deltagare varav 3 st sköt pistol. Kanske dags för en separat klass för pistol när den vapentypen upptar halva startfältet? Vapenvalet för öppna riktmedel var annars överlag kraftfulla grovkalibriga fjäderbössor, kanske på grund av att dessa tenderar till att slå omkull målen oavsett om de träffar träffzonen eller inte?


Fabrikaten vanns som vanligt av FX Airguns som erövrade plats 1-4 på fullpower PCP samt plats 1-2 och 4-5 på PCP10J, där enbart Fredrik Gross smet in med sin oerhört välskjutande Hatsan AT-44 på plats nr 3. Frågan är vad denne herre hade kunnat klara av att göra med ett ännu vassare vapen i sin hand? Noterbart är också att ST-piporna även i denna tävling dominerar i toppresultaten för PCP fullpower.


Överlag så bör dock Laxå kunna göra bättre. Man har en god geografisk fördel eftersom man på ett enklare sätt kan ta upp skyttar ifrån både GBG och STHLM med omnejd, till skillnad ifrån Onsala och Falun som tenderar till att bli mer lokala tävlingar. Laxå har också bra ytor så därför förvånas jag över att man under de gånger som jag själv har varit där och tävlat har envisas med att lägga banorna bara som 20 meters avstickare ifrån en och samma grusväg som man vandrar fram och tillbaka snarare än att lägga upp en riktigt snitslad bana som vi hade på den gamla jaktskyttebanan i Hova eller dagens Onsala.


Bra är dock att man också har gått över till 3 mål per station, nu återstår bara att man vågar repa mod och tar tag i licensfrågan, för sportens bästa.



 
 
Ingen bild

Johnny FX

25 maj 2011 10:26

he he du skriver att klassen fjäder fullfart hade fler deltagare än i Onsala bara för att de inte kollar licenser i laxå ???
Du menar alltså att med facit i hand så var det 5 st olagliga fjädervapen i Laxå är det det du säger??

Ha ha ha ,snacka om att öppna för bråk???
Nu är du väl ute o cyklar sportcykel igen Johnny.

det kan inte vara så att det helt enkelt var fler personer vid just detta tillfälle ???
Att utgå från att dessa inte har licens är ju inte direkt bra för sporten som du värnar så mkt om.

Johnny Ottosson

25 maj 2011 17:54

Det var ju inte fler människor totalt...

Jag är övertygad om att det förekom illegala vapen där, även om det naturligtvis inte kan ledas i bevis såhär i efterskott.

Man kan inte blunda för att vi faktiskt har ett problem. Först när vi ser problemet så kan vi bereda oss till att göra något åt det. Därför ska vi inte vara rädda för att prata om saken så vi alla vill lösa problemen och skjuta lagligt i framtiden, för den sporten som vi alla värnar om.

 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2011 20:39

Det är nog bland det enda man kan hålla med Johnny om, det är helt uppenbart att plötsligt försvann licensbelagda fjädergevär från tävlingen, jag tror som honom att det var licenskoll och att det även smittar vidare då ingen vill bli påhoppad på forumen heller.

Visst kan det varit ont om tid för att köra alla rundr man ville, men det är betänkligt lågt antal deltagare så att säga.

När folk ska skaffa sig licens så ville de oftast att bössan ska vaar den de absolut tänker sig vilja använda för tävling o dyl. ganska självklart blir det en PCP.

Fast jag har licens på en fjäderbössa :-D den skulle jag dock inte drömma om att försöka tävla med, då tittade jag hellre på.

Johnny Ottosson

25 maj 2011 20:58

Jag tror iofs att bristen på licenser för fjädervapen till stor del beror på många bara tar ut en enda licens och då hamnar den som regel för ett PCP.

Förhoppningsvis så vår vi alla bättre möjligheter att få ut och få ut fler licenser i framtiden så att vi även kan få våra fjädervapen helt lagliga.

 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2011 21:14

Men du tycker ju man är en bakåtsträvare om man håller på med fjädervapen?

i 10J har de ju spelat ut sin roll då FWB300orna kan knäppa en pcp i den klassen på näsan.
Och då blir det mer att man är med bara för att det är kul, och kanske piska några FWB bössor.

10J annars är för trist av motsatt anledning som du skrev förur, falmålen står kvar.

Nu blir det gnäll, men jag tycker så.

Johnny Ottosson

25 maj 2011 21:20

Jag skulle personligen gärna se att semirekylfria fjädervapen gick ihop med PCP.

Då har vi en jämnare match.

Sedan lämnar vi fjäder 10J åt riktiga fjädervapen, som rekylerar.

 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2011 21:28

Grejen är väl att just rekylfritt 10J käns så öken som helhet, med rekylerande vapen kan det vara en viss behållning iofs.

Men lag är lag.

De ev. FT bössor som kommer komma en dag får väl gå ihop med övriga licensvapen men sen kan de ju tas i en egen lista bara, så finess får nån credit över råstyrka.

En dag, kanske.

Ok jag gillar min FWB300 men alltså det räcker för att göra små hål i tavlor när man inte har så mycket utrymme, det är allt jag tycker helt enkelt.

Det finns iofs några få licensluftgevär som är semirekylfria som man undrar varför ingen kör i högsta klassen för fjäderpuffror så som det är?
D54-56 och TX200 SR nån HW med har jag sett på film har åtminstonde testast.

 
Ingen bild

Johnny FX

26 maj 2011 09:08

Det ständiga gnället över att FWB300 är rekylfri
är löjligt tycker jag.
Den är en fjäderdriven bössa i 10 joule ,period.
Då får övriga deltagare finna sig i detta och köpa en egen eller utmana med en traditionell fjädersmälla efter tycke.
alla har råd med en 300:a så det är inte där skon klämmer, det gnället började när Tomaz m.fl sköt snudd på full pott med en 300 :)
Då handlar det bara om avundsjuka eller att man själv är en dålig skytt.

det går att vinna med en HW30 över en FWB300 om man skjuter bra helt enkelt.
därav den stora spänningen i klass 10 J fjäder.
Johnny ,du minns ju när jag sköt 34 poäng med en HW30 i kaliber .20 :),allt är möjligt om man lyckas hålla skiten stilla.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards