Airpang

Direktlänk till inlägg 4 december 2015

Funderingar

Av Johnny Ottosson - 4 december 2015 09:30


 

Lite frågor..


FX Airguns Royale 300   


Ett gäng frågor har dykt om i frågelådan de senaste dagarna så jag tänkte av handla dem här i rask takt då jag tror att de har ett allmänt intresse.


Hej! 

 

Trevlig blogg att läsa!

Jag heter John, 22 år.

Jag skrev en fråga på din blogg, men kunde sedan inte fram mitt inlägg så jag testar via mail istället.

Jag hade 3st frågor angången en Fx Royal 300
(Vapnet är licensfritt)

Vilken vikt på diabolerna (4,5mm) rekommenderar du till detta vapen?
- Använder enbart för målskjutning.

Vilket kikarsikte föredrar du? 
(har nu ett 4x32)

Är det möjligt att ta väck strypning från detta vapen, i så fall hur?

- Anledning: istället för att köpa ett nytt vapen om man vill ha den till 16J eller mer, efter man skaffat licens. 
- samt lite mer tillfredsställande med lite mer fart.

Lika stort intresse av att att ta isär mitt vapen i delar som att skjuta med det.

Ta för mig mig! Hoppas du kan besvara frågorna!
 
Vikten på diabolerna är i grund och botten inte så vikt(!)ig, det väsentligaste är att man använder de diaboler som vapnet ger bäst praktisk precision med. Detta sagt så kommer tyngre diaboler att bevara anslagsenergin bättre på längre avstånd och sannolikt också vara stabilare i sidvind och liknande eftersom de vanligtvis har en högre BC.
 
Lättare diaboler däremot kommer att skjuta flackare (rakare projektilbana) vilket gör att det kan vara enklare att träffa mål på längre och/eller okända avstånd, detta förutsatt att vi talar om rundnosdiaboler med hyfsad BC och inte flatnosdiaboler etc med extremt låg BC.
 
Val av kikarsikte brukar i första hand vara en fråga om personliga preferenser och inte minst budget. En del människor (som jag) föredrar lågförstorande kikarsikte (max förstoring under 10 ggr) där andra föredrar högförstorande kikarsikten med förstoring upp till 60 ggr. Fördelen med högförstorande kikarsikten är att de kan användas för optisk avståndsbedömning vilket är en fördel i vissa tävlingsgrenar (typ Field Target) samt att de dessutom kan agera målkikare på långa avstånd. Nackdelarna är främst att de är stora och tunga samt att de även förstärker skyttens egna ofrivilliga rörelser (skakningar etc) vilket gör att de kan vara svåra att skjuta fristående med. För allroundbruk så kan en bra kompromiss vara 4-12 ggr förstoring med 3-9/2-7 ggr för den som vet med sig att denne föredrar lågförstorande samt 6-18/6-24 för den som upplever att högförstorande känns lockande.
 
Strypningar är nästan alltid möjliga att avlägsna eller förändra men hur svårt detta är kan vara högst varierande. Vissa strypningar kan vem som helst avlägsna på några minuter vid köksbordet med hjälp av ett par insexnycklar där andra strypningar kräver maskinell bearbetning under flera timmar av en kompetent verkstadstekniker med en välfylld maskinpark samt att man köper till ett antal komponenter för tusentals kronor. Detta för att ta till de mest extrema varianterna.
 
På Royale-serien med fartomställare så sitter den huvudsakliga strypningen i fartomställaren och vapnet är både enkelt och billigt att förändra effekten på. Söker man licens så måste man i de flesta distrikt ha en överlåtare så då är det enklaste att man skickar bössan till en handlare med korrekta tillstånd (ex Hurricane, Vittsjö), betalar några hundralappar så bygger denne om vapnet och står som överlåtare av vapnet i kraft av sitt vapenhandlartillstånd. Då blir ombyggnaden och inte minst injusteringen av vapnet efteråt absolut korrekt samtidigt som du får de allra bästa förutsättningarna för att slussa din licensansökan igenom tillståndsenhetens nålsöga.
 
Högre effekt är alltid lockande men man ska också betänka att de för med sig en lång rad nackdelar, som man då måste väga mot fördelarna. Till att börja med så är det dyrt och krångligt att få ut en vapenlicens. Förutom en avgift på 750 kr så måste man köpa ett vapenskåp, gå med i en skytteklubb (vid målskytte), ta Sportskyttekortet och lösa ut en tävlingslicens. Väntetiden är minst sex månaders klubbmedlemskap och därefter X antal veckor på licensen. När vapnet sedan är på licens så har man direkt dödat minst hälften av andrahandsvärdet jämfört med ett licensfritt vapen och vapnet blir mycket krångligare både att hitta köpare till samt byråkratin vid en eventuell överlåtelse om man väl råkar hitta en bra spekulant. Rent praktiskt så kommer vapnet att låta mer, det kommer att dra betydligt mera luft, de ställer avsevärt högre krav på kulfång och kan inte längre skjutas överallt på samma sätt. Likadant så kan man inte heller transportera det fritt utan det måste ständigt stå under ägarens direkta tillsyn när det befinner sig utanför vapenskåpet.
 
 
 
Hatsan Gladius
 
 
Hej!

Vad är dina tankar om Hatsans nya bullpup, Gladius?
Vet inte om vikten är för hög, men annars ser den ju rätt trevlig ut tycker jag :).
 
Jag har personligen ingen som helst erfarenhet av just Gladius men jag kan konstatera att relativt få tillverkare i allmänhet brukar få till en vettig ergonomi med bullpups och de som trots allt går i land med detta är i regel inte (relativt sett) lågpristillverkare. Notera också prisbilden på 7635 kr (!). Detta är intressant i skenet av att man kan få en Wildcat för 9700 kr eller en Verminator för 8495 kr. Måste inte vapnet vara just en bullpup så finns FX Airguns Royale för 7995 kr.
 
Kan man köpa "japan" kit hur som helst - eller kräver dom licens separat.
Frågan är väl om delarna i sig är licenspliktiga numer med.
 
I skrivande stund så är dessa delar inte licenspliktiga att inskaffa. Den generella uppfattningen är att de inte heller är olagliga att inneha utan licens, förutsatt att de då inte är monterat i ett licensfritt vapen. Ganska intressant då konsensus runt exempelvis ljuddämpare i delar eller fullautokit till 22LR är att dessa INTE får innehas. Som vanligt förmodligen ett oklart rättsläge som jag inte vet något konkret prejudikat runt.  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards