Direktlänk till inlägg 11 september 2015
Den andra vägen...
Slitstål till plogskär av 16 mm Hardox 500
Traditionellt sett så använder de flesta endera av två grundtyper av projektilfång, antingen så köper man ett fabrikstillverkat eller så tillverkar man själv ett. Vanligtvis så finns det då två vägar som man går, man väljer ett projektilfång som bara ska stoppa diabolen eller man väljer medvetet ett så tyst projektilfång som möjligt.
Problemet med i princip alla fabrikstillverkade projektilfång är nämligen att de är rätt så ljudliga.
Att ett projektilfång är ljudligt behöver naturligtvis inte vara något problem i en miljö som inte är ljudkänslig men om man skjuter där ljudnivån är just känslig så är man nästan alltid hänvisad till att konstruera sitt eget projektilfång. De som bygger egna projektilfång för att få dem så tysta som möjligt har två vägar att gå - endera så försöker man fånga upp projektilen så skonsamt som möjligt med en projektilabsorbent (typ Unigum, papper, tyg etc) eller så väljer man den andra varianten med en grov och inflexibel anslagsplåt och det är denna andra lösning som vi ska titta lite närmare på idag.
Ett vanligt projektilfång av tunnplåt avsett för luftvapen har alltid en resonans, det är denna som skapar "plonk-ljudet" vid anslaget. Inte sällan så är dessutom anslagsplåten vinklad så att projektilen träffar mer än en yta innan den stannar vilket naturligtvis borgar för ännu mer resonas och därtill anslagsljud.
Om man däremot använder en anslagsplåt som är grov och synnerligen inflexibel så uppstår ingen resonans och då blir projektilträffen avsevärt mer dämpad. Som en extra bonus av den här lösningen så bromsar naturligtvis en grov anslagsplåt projektiler med en betydligt högre utgångshastighet och anslagsenergi än vad som är fallet för projektilfång av tunnplåt. De främsta nackdelarna är naturligtvis att de är svårare att konstruera än ett improviserat projektilfång av en kartong med textiler etc inuti. Dessutom så är det tyngre och betydligt dyrare att få fram råmaterial till att bygga. Slutligen så kräver även bygget en viss kunskap, exempelvis att kunna hantera en svets.
Vill man göra det enklast tänkbart så köper man ett vanligt projektilfång för luftvapen av tunnplåt som man därefter förstärker igenom att fästa en bit grov plåt på dess bakre insida. Då har man kvar "hållarlisterna" för måltavlan samtidigt som man får ljuddämpning och skottålighet ifrån den grövre plåten.