Airpang

Direktlänk till inlägg 15 augusti 2015

Buccaneer & Scorpion

Av Johnny Ottosson - 15 augusti 2015 10:00



En stor pistol och ett litet gevär


  BSAs allra första luftpistol - och vilken best sedan!


BSA har ju tillverkat gevär sedan början av 1900-talet men sin första pistol kom inte ut på marknaden förrens 1973, en smula märkligt med tanke på att ärkekonkurrenten Webley & Scott hade tillverkat sin första pistol ett halv sekel tidigare och dessutom rönt en stor framgång med denna.


Till sist kom den och var då en riktig best, 1300 gram stor och 40 cm lång. Det jättelika formatet innebar att också att pistolen gav rejält med effekt - hela 5.50 fpe vilket är precis under den maximalt tillåtna gränsen för pistoler i UK, som ju ligger på 6.00 fpe. Den här effekten innebar att Scorpion blev sin tids mest kraftfulla luftpistol - ett gott försäljningasargument i sig självt, bara det.


Scorpion tillverkades i två serier, Mk I fram till 1985 och sedan den modernare Mk II (med kilbas för kikarsikte) fram till slutet 1994, då den avlöstes av BSA 240. Två kalibrar var valbara, 177 eller 22 och den sistnämnda blev förbluffande populär även för skyddsjaktsuppdrag på korta avstånd med en ärlig Vo om ca 130 mps.


Den intressantaste delen med Scorpion var att den även gav liv åt ett litet gevär - Buccaneer.


  BSA Buccaneer - den vanligast varianten


På många sätt så var Buccaneer en mycket intressant produkt. BSA hade sedan sitt misslyckade försök med Merlin under 1960-talet inte haft något gevär renodlat riktad till yngre skyttar, steget under den faktiskt rätt rejäla Meteor. I takt med nya aggressiva konkurrenter (El Gamo mf) som började tillverka allt mer ungdomliga vapen och för att kunna erbjuda ett lite modernare gevär än de traditionella juniorvapnen ifrån Diana så blev Buccaneer en ganska nyskapande kreation.


Det mest iögonfallande med Buccaneer var naturligtvis den bruna, sedermera svarta och kamouflage, stocken av polyuretan, som förutom att vara tillverkad av ett plastmaterial också hade en modern formgivning med tumhålsgrepp och en markant roll-overkam på kolven, altså en djärv design för sin tid och väldigt mycket modernistiskt 1970-tal. När modellen kom 1977 så mottogs den emellertid med en hel del skepsis, som sig bör med nya grepp i en konservativ bransch.

 

Länk till en annons ifrån tiden då det begav sig: http://mynetimages.com/d314fcc651.jpg


I grund och botten så var ju Buccaneer en Scorpion försedd med Meteorens 18 tum långa pipa. Detta gjorde att vapnets proportioner blev lite udda, vilket är tydligt synbart ovanifrån där man enkelt kan se den väldigt korta cylindern i relation till den långa pipan. Bortsett ifrån detta så var konstruktionen som helhet mycket lyckad. Drivkällan som upplevdes sprattig och svårskjuten som pistol blev harmonisk och lättskjuten i form av ett gevär. Vapnet är lätt att anspänna och har ett riktigt bra avtryckarsystem, jämfört med övriga aktörer ifrån sin samtid. Precis som den andlige föregångaren Merlin så hade också Buccaneer en antibeartrap, vilket fram till 1980-talet var ganska ovanligt på fjädervapen. Dimensionsmässigt sett så blev hela skapelsen totalt 90 cm lång och vägde in vid 2700 gram, detta då räknat med 18 tum pipa. 

 

  En av alla lite udda varianter som uppstod i askan efter Buccaneer.


Buccaneer hängde med fram till 1981 då den fasades ut men 1985 återuppstod en variant på den under namnet BSA Shadow Carbine, vilket var en Buccaneer med kortad förstock och Scorpions pistolpipa. Den varianten såldes ihop med lösa pistolgreppsplattor och kunde då enkelt förvandlas till en Scorpionpistol, för den som så önskade. Slutligen så gick man ett varv till och satte på en lång pipvikt varvid modellen 1986 kallades för BSA Trooper.


Alla versioner och generationer hit och dit gör historiken en smula rörig och inte heller blev det bättre av att BSA satte ihop lite Buccaneer/Scorpions hipp som happ när man gick i konkurs och blev uppköpta av Gamo. Under en period här så tog man lite av vad man hade på lagerhyllorna och monterade en rad besynnerliga varianter som egentligen inte var tänkta att gå i reguljär produktion. Detta innebär att dagens samlare kan hitta de mest växlande varianter på Buccaneertemat ute på marknaden.


Den starkaste exportmarknaden var utan tvekan Tyskland och det är därför som många vapen är märkta med Pentagonen, som symboliserar en licensfri status i dåvarande Väst-Tyskland. Detta är speciellt vanligt främst på Buccaneers ifrån den senare produktionen och annars en ganska ovanlig märkning på ett brittiskt vapen.


Vad fick då modellen för eftermäle?

 

     Modellens signum, en av de första syntetstockarna som användes till luftgevär..


Precis som Remington Nylon 66 så blev Buccaneer en banbrytare med sin syntetstock, vilken i ärlighetens namn kanske inte var speciellt bra, rent konstruktivt sett. Den lär ha varit dåligt UV-stabiliserad och haft problem med såväl finishförändringar som hållbarhet. Vad den gjorde var dock att den vande så smått den tidiga 1980-talets luftvapenköpare vid tanken på plast som stockmaterial för just luftgevär. Annars så var det ett också på andra sätt modernt vapen, lätt att spänna, vettigt avtryckarsystem (för sin tid och sitt pris) samt en sedvanligt hög BSA kvalité. Kort sagt en trevlig bössa som inte på långt när är lika krävande att skjuta bra med, som den ursprungliga pistolen.


På många sätt så var den nog lite före sin tid helt enkelt.

 
 
Ingen bild

Silwer

15 augusti 2015 12:01

Finns inte Scorpion i 2 versoner? men du har bild på den första här.

Iofs är det ju den du visar man vill ha, men de är inte billiga som .22.

Buccaner har jag sett enstaka av bara, de fanns men var inte lika eftertraktade i Sverige kanske för att just pistol även om den är bra otymplig kändes starkt men som gevär mer sisådär.

Rät typisk engelsk jaktbössa med.

Det är kanske att ta i at de avlöstes av superkompakta BSA 240 Magnum då inget finns som är lika mellan dem, men jag gissar att du menar öht vad BSA själva tillverkade då.

 
Ingen bild

Plinkman

16 augusti 2015 17:59

Kan intyga att scorpion var ganska värdelös att skjuta med. Hög effekt för luftpistol (ca 160-170 m/s cal 177)kompenserar inte en träffbild som ett dasslock på 10m (tvåhandsfattning). Hög vikt gjorde det nästan omöjlig att träffa något alls med en hand. Den funkade säkert bättre som karbin.
Hur som helst visar detta att precision går före effekt i alla lägen!

 
Ingen bild

Silwer

16 augusti 2015 21:50

Men där ligger ju lite av det roliga med, BSA 240 som han nämnde har jag en, hopplös för noggrant skytte, men kul att leka med, iofs för att denne har fjädern som på HW45, den slår bakåt och ger en slags "äkta" rekyl

Jag tycker båda dessa är skräp för precisionsskytte men tycker de är skitkul ändå, och hög kvalitet är liksom inte en nackdel.

För nån form av en hobbymålskytte köp en begagnad matchpistol och glöm det andra, det är verkligehten.

Nåväl Scorpion då, att ha en pistol som gav mer Power än en del luftgevär smällde hårt imo.

 
Ingen bild

Plinkman

17 augusti 2015 11:37

En pistol som ger känsla av "riktig" rekyl är Walther 53, därtill går det verkligen att målskjuta med den efter lite övning. Inte lika bra som med en fwb 65 förstås, men betydligt bättre än med många luftpickor.

 
Ingen bild

Silwer

18 augusti 2015 15:06

Lp53 har väl en fjäder i handtaget vill jag minnas och isf tycker jag de jag nämnde "lever" mer även om jag inte ogillar LP53an, den var dock tänkt för målskytte.

FWB65/80 är ju som en FWB300S så de funkar fint för målskytte imo, lite ålderstigna men intressant teknik bra bygt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards