Airpang

Direktlänk till inlägg 3 augusti 2015

Klubbmedlemskap eller inte?

Av Johnny Ottosson - 3 augusti 2015 12:00




"Ska jag gå med i en skytteklubb, tycker du?"



Ibland så kan man få lite oväntade frågor och frågor som ovanstående brukar i regel frågeställaren reda ut själv efter en stunds fundering. Först så tänkte jag bara helt kort svara något i stil med "om du behöver" men därefter tänkte jag till lite mera och kom fram till att det är ju kanske inte alls så självklart varför man ska vara med i en skytteklubb - om man nu ska vara det. Därav dagens inläggstema - varför ska man vara med i en skytteklubb?


Generellt sett så finns det fyra vettiga (sakliga) skäl:


1. Behov av licens


Man har eller tänker skaffa ett licenspliktigt vapen och ska man få ut en vapenlicens så krävs det numera att man är medlem i en skytteklubb som regelmässigt ägnar sig åt tävlingsskytte i en sådan form där det vapen man söker licens för hör hemma. För att få ut ett intyg ifrån klubben där klubben står bakom licensen så kräver klubben normalt sett att man har varit medlem i minst 6 månader liksom att man har varit aktiv. Just vad aktiv innebär kan vara högst varierande men överlag så förefaller de flesta klubbar ha tagit mera fasta på aktivitetskravet de senaste åren. Generellt sett så ska man ha tagit aktiv del i alla de aspekter som ingår i ett klubbliv och därmed hjälpt till att utveckla klubben för framtiden. Det kan handla om allt ifrån att köra gräsklippare och reparera byggnader till att sköta olika former av administration etc.


Numera så har emellertid allt fler etablerade fantaster börjat skjuta 10J och önskemålet om licenser har av den anledningen minskat. För ett drygt decennium sedan så såg man få kända entusiaser som sköt licensfritt men numera är detta allt vanligare. Dels så har insikten om att skjutglädje per automatik inte är kopplat till hög effekt spridit sig och dels så är det helt enkelt för mycket krångel och ansvar med licensvapnen. Man behöver helt enkelt inte alltid ha 45 joule för att skjuta max 30 meter. Till detta kommer också böket och värdefallet om man ska sälja ett licenspliktigt vapen. Slutligen så är det naturligtvis horder med människor som skjuter licenspliktiga vapen utan licens och som helt enkelt inte bryr sig om lagkraven.


2. Man har ett tävlingsintresse


I Sverige så är det i nuläget bara Field Target som har ordentlig geografisk spridning och förekomst, i alla fall i de södra delarna. Sporter som BR, Silhouette och HFT förekommer endast sporadiskt. Har man ett intresse av att tävla i Field Target så är klubbmedlemskap ett automatiskt måste - är man inte medlem i en klubb så får man helt enkelt inte vara med och tävla, förutom en pröva-på klass någon enstaka gång som debutant.


Alla tävlar emellertid inte och många som tidigare tävlade har slutat när man inte har känt sig lika bekväm med det allt mer renodlade tävlingsfokus som har växt fram de senaste åren. Om man inte avser att tävla så försvinner naturligtvis tävling som argument för ett klubbmedlemskap.


3. Man söker en plats att skjuta


Många urbana människor bor i lägenheter och har inga bra naturliga platser att skjuta på. Har man inte tillgång till en egen tomt eller annan lämplig yta så kan en riktigt skjutbana vara en bra lösning. Skjuter man sedan med licenspliktiga vapen så är en formell skjutbana verkligen att rekommendera. Här beror behovet på vilket vapen man använder, en luftpistol på 3 joule fungerar utmärkt inuti en lägenhet där ett PCP-gevär på 70 joule inte gör det. Finns det ingen annan lösning som är närmare, bekvämare eller smidigare så är skjutbanan och därmed klubbmedlemskapet en relativt enkel lösning.


Sverige är dock glest befolkat med stora fria ytor. Många människor bor i villa eller på landet där man vanligtvis har en bra tomt att kunna nyttja problemfritt. Då kan det vara både miljövänligare och bekvämare att skjuta hemmavid.


4. Den sociala gemenskapen


En klubb kan också vara en social tillflyktsort där man kan umgås med andra likasinnade och ta del av deras erfarenheter. Förr i tiden så var skjutbanan en naturlig plats för entusiaster att träffas av just den här anledningen.


Numera så sker dock en stor del av kunskapsutbytet och det sociala småpratet på sociala medier som bloggar, forum och inte minst Facebook/Instagram. Där kan man också komma i kontakt med människor långt bortom de geografiska ramar som är möjliga att nå för egen maskin, inte minst här i Sverige med våra stora avstånd. Det finns också ett större antal människor att finna på exempelvis ett stort internationellt forum än på den lokala klubben och därmed också större sannolikhet att man hittar den önskade kompetensen för en specifik frågeställning.


För min egen personliga del så skjuter jag till 95% äkta licensfritt, jag tävlar inte numera eftersom det inte finns några tävlingar som tilltalar mig, jag har en bra plats att skjuta på och mitt behov av social gemenskap kan jag mer än väl mätta online. Av den anledningen så har jag numera inget behov av att vara med i en skytteklubb. Detta är emellertid inte hugget i sten för all framtid, skulle det exempelvis dyka upp en mer tilltalande tävlingsform så skulle jag naturligtvis tävla igen och då skulle ju behovet av ett klubbmedlemskap kunna återuppstå.


Var och en får alltså känna själv om behovet av en skytteklubbsmedlemskap finns eller inte.

 
 
Ingen bild

dorro

4 augusti 2015 10:15

Man bör nog tänka lite längre och inte bara se till sitt nuvarande behov.

När det gäller vapen av alla slag så verkar det som om politiker och polismyndighet har någon tävling där det gäller att hitta på så många restriktioner som möjligt för laglydiga vapenägare..

Därför anser jag att det är viktigt att man är ansluten eller på andra vis stödjer förening eller organisation som arbetar med att sätta stopp för de stolligheter som politiker och polismyndighet hittar på.

Men det är tyvärr så numera att man bara tänker på sig själv och bara stödjer det man har egen vinning av för stunden..

 
Ingen bild

Lars Garage Pistage

4 augusti 2015 17:39

Jag skulle gärna vara med i en förening och aktiv i den mån jag har tid till, med småbarn och allt. Problemet är att det inte finns nån förening inom drägligt avstånd. Licens är mao bara att glömma. Jag har ett stort intresse av att skjuta på långa avstånd och enskild mark därtill. Man är således dömd att fjutta i 10j, vilket är ok men det saknas en dimension. Lusten att köpa ytterligare vapen minskar också. Vad ska man med flera bössor med samma precision och prestanda till? Tråkigt!

 
Ingen bild

Silwer

7 augusti 2015 10:24

Ja huvud"problemet" är just avsaknadet av klubbar och egentligen inget annat.

Det har aldrig funnits gott om klubbar ens och oftast helt rent från dem i särskilt stadsområden måste jag säga.

Folk som gillar skjuat just med luft är helt enkelt inte föreningsmänniskor eller folk under statens ok så lätt
Föreningsfolk är en grupp för sig de kommer från annan liknade grupperingar och kan älska det här med skrivbordsregler och listor över allting, skrivbordsfolk till stor del.

Så att ens få det som en del av lag för att en vuxen ostrafad ska få skjuta med över 10J enbart på licens är komiskt och har alltid medans det varit aktivt förstört för alla.

Inga fördelar alls finns med lagändringen, inte inom kriminalitet ens.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards