Airpang

Direktlänk till inlägg 28 april 2015

Tävlingen i Mörrum våren 2015

Av Johnny Ottosson - 28 april 2015 12:00Resultat Vårlaxen 2015Äntligen! Så tror jag många Field Taget entusiaster känner efter att årets Vårlax har gått av stapeln. Nu känns det som att den internationella klassen har brutit igenom på riktigt efter ett antal år av motvind och sporadiskt antal deltagare. Den som vill kan ju titta här i bloggens spalt för vad som var blogginlägg för precis ett år sedan för att jämföra. Är 2015 året då Int 16J slår igenom eller kan det finnas en annan förklaring till det udda antalet tävlande för respektive klasser?


Internationella klasser


Här deltog rekordmånga tävlanden - 14 st, fördelade på 12 st hos PCP 16J och 2 st på fjädervapen. Ett strålande resultat för en tidigare ganska trög klass. Mycket glädjande att se eftersom det är här som förbundet önskar se tillväxten framöver. Trenden förefaller tala för PCP och fjädervapen lider ännu av en fortsatt kräftgång.


Svenska klasser


I de licensfria svenska klasserna så mönstrade man in blott 4 tävlanden, 3 st på fjädervapen och 1 st på PCP. Detta är egendomligt få med tanke på att vapnen är licensfria och därmed tillgängliga för alla och envar. 


Fullpowerklasserna


Här ekar det numera tomt - inte en enda deltagare i klassen för fjädervapen och blott en enda på PCP. Den här klassen är ju under succesiv avveckling och i Mörrums hade den bevisligen väldigt svårt att locka deltagare.


De fria klasserna 


Våra viktigaste klasser hade glädjande nog ett stort antal deltagare - 6 st, vilket gör den till den näst största klassen sett till antalet tävlanden. Trots att den här klassen diskrimineras med bara 30 mål istället för fulla 50 mål så lyckades man locka 6 deltagare som naturligtvis hade förtjänat en full bana. Nog borde man vara mera rädd om de kommande entusiasterna som ofta börjar sin karriär just i den fria klassen?


Sammanfattningsvis:


Mörrum är en geografisk avkrok och tävlingsdeltagandet speglar tydligt detta. De som åker såpass långt off för att tävla därtill såpass tidigt på säsongen med sitt osäkra väderläge är de redan vunna fantasterna. Detta framgår tydligt i den totala dominansen som klassen Int 16J uppvisar. Antalet vanliga entusiaster överlag, de som brukar fylla på klasserna FP respektive 10J lyste nästan totalt med sin frånvaro. Deltagarna i de fria klasserna var sannolikt juniorer, anhöriga och hangarounds till den lokala klubben - också ett tecken på klubbens relativa isolering.


På detta sätt så är knappast Mörrum representativt för våra tävlingar överlag och det ska bli spännande att se utfallet för de större tävlingarnas deltagarlistor ifrån exempelvis Onsala, Skepplanda och Laxå, som ju har bättre potential att locka  ett större antal deltagare. Dessa klubbar bör rimligtvis locka fler deltagare i den fria klassen och i klasserna för full effekt. Inte minst Onsala har ju en stor fördel är då man erbjuder tävlingar på lika villkor för de som önskar tävla i fri klass med precis lika många mål som övriga klasser.


Vapenfabrikat:


Intressant nog så har vapenfabrikatsvalen skiftat betänkligt i takt med att många hängivna tävlanden som tidigare sköt full effekt numera har bytt över till Int 16J. Förrut så hade ju FX Airguns en förkrossande dominant ställning som det pouläraste fabrikatet men i Vårlaxen 2015 valde bara 3 st tävlande utav 20 st tävlande i PCP-klasser ett vapen tillverkat av FX Airguns. De dominerande fabrikaten denna dag var istället Air Arms och Steyr.


Vinnarvapnet i PCP-klasserna var emellertid just en av de få vapen ifrån FX Airguns som deltog men tävlingens absoluta vinnarvapen var intressant nog en rekylerande fjäderbössa (!), en HW97k vars ägare sköt 49 av 50!


En enastående prestation!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Skjutglad

28 april 2015 14:30

Alla fick gå 50 mål även fria klassen.
Det ändrades på tävlingsdagen och förhoppningsvis
kommer det att bli standard framöver att alla
går samma bana.

Johnny Ottosson

28 april 2015 18:27


Härligt att höra!

Det är viktigt att vårda den klassen som ju är startpunkten för de allra flesta som ska komma in i Field Target.

 
Ingen bild

ogster

30 april 2015 13:29

Hw97 skytten gör inte enbart en fantastisk prestation utan han visar även på att det är skytten som avgör tävlingarna och inte dyra riggar med användare som är mediåkra skyttar ;)
Bara att lyfta på hatten för ett sånt fint resultat :)

 
Ingen bild

Archon

30 april 2015 20:21

Trevligt med ett fjädervapen som spöar skiten ur PCP.

 
Ingen bild

Nisse

4 maj 2015 21:43

Bara undrar Johnny... vilken är den "Fria klassen" tror inte jag sett någon sådan på inbjudan???

Johnny Ottosson

4 maj 2015 22:22


Jodå, den har du allt sett men du har bara inte betraktat den på det sättet.

Ibland så ser man inte skogen för alla träden.

Det är den viktigaste av alla klasser.

Det är den klassen som ska fånga upp alla de som tävlar sporadiskt och som inte har lust att lägga ner 800 kr bara i avgifter för att tävla två gånger per säsong i en klass på var och en av dessa båda tävlingar.

Det är den klassen där den som har köpt ett billigt begagnat luftgevär på Blocket ska få möjlighet att för första gången tävla på riktigt med ett skjutvapen, ofta även o väl så mogen ålder.

Det är den klassen som gör att människor ur de två ovannämnda grupperna faktiskt åker till en tävling istället för att göra något annat en solig söndag.

Det är den klassen som bär framtiden och nyrekryteringen.

Läser du inbjudan riktigt noga så kan du nog hitta den klassen någonstans mellan raderna..

 
Ingen bild

KN

5 maj 2015 17:00

Mörrum är en geografisk avkrok... ja vad ska man säga!?!? Det är precis lika långt till Laxå för oss som bor söderut som det är från Laxå till Mörrum. Vi bor som du säkert vet i ett avlångt land, vill man hålla på med denna idrott/hobby får man ju vara beredd att offra både tid & pengar på att åka lite på vägarna.

Man får prioritera, sen att du hellre lägger 800kr på Liseberg är ju helt upp till dig. Men att tävla som debutant när du inte är det för att du är snål eller tvunget ska trotsa reglerna vad gäller tävlingslicens osv är rätt lågt.... tummen ner!!!

Johnny Ottosson

5 maj 2015 17:06


Att jag brukar referera till Mörrum som en avkrok beror på att den ligger långt ifrån våra tre största städer och att man därför har ett begränsat upptagningsområde för tänkbara deltagare.

Laxå är exempelvis på det sättet mera centralt eftersom man har nära både ifrån Stockholm som Malmö.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 26 mars 18:00


  Större eller störst?     Med 580 cc så finns det massor med luft tillgängligt - dessutom med låg vikt!   Talon Tunes har nu presenterat en ovanligt stor tubflaska av kolfiber som passar till diverse vapen från FX Airguns. Sedan länge s...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se