Airpang

Direktlänk till inlägg 8 mars 2015

Ännu ett varv med piporna..

Av Johnny Ottosson - 8 mars 2015 12:00



Once again..



På forumet så har det åter igen kommit upp en tråd som ifrågasätter de pipor som FX Airguns saluför under varumärket Smoothtwist (ST). Själva ämnet verkar ha en inneboende kraft att pluppa upp med jämna mellanrum och som vanligt så frågar man sig om ST-pipor kan fungera eftersom de är slätborrade hela vägen utom de sista 27 millimetrarna.


"Men på krutvapen så...."


Här är första problemet, man drar slutsatsen att eftersom någonting inte fungerar för krutvapen så måste det inte heller fungera för luftvapen. Mängder med paraller dras mellan krutvapen och luftvapen för att styrka tesen att ST-pipor inte fungerar - på luftvapen, eftersom man baserar sitt resonemang runt förutsättningarna på krutvapen.


"Man har redan testat det..."


Här visar man på allt ifrån gamla krutvapen av typen Paradox till andra former av vapen med halv eller delräfflade pipor. Vilket man missar är att ST-pipor får sina räfflor pressade (inte skurna) och det sker ifrån utsidan (inte insidan) av pipämnet. Här finns den stora poängen - som man medvetet eller omedvetet förbigår.

"Om det det hade fungerat bra så hade det redan uppfunnits.."


Min favorit. Tänk bara på pilbågen, mänsklighetens viktigaste projektilvapen igenom hela historien. Oundgängligt för krigföring likväl som för jakt under tusentals år och dessutom i ett stort antal kulturer världen över. Enorma resurser har lagts ner av hela imperier för att vinna en edge i pilbågsteknologin. Sedan kommer en snubbe på 1960-talet (!) och sätter hjul i ändan på lämmarna. Självklart blev han utskrattad direkt! Om det vore bra med hjul på pilbågen, som ju har existerat i så lång tid och varit så betydelsefull, då skulle ju hjulen redan ha suttit där nu - eller hur?


"Det är en elak komplott, en sammansvärjning..."


Egentligen så är ST-piporna bara ett marknadsföringsjippo för att FX Airguns ska spara pengar. För att bevisa pipornas duglighet så riggrar man tävlingar på ett speciellt sätt för att beivisa deras förträfflighet. Man använder konstiga avstånd och skjuter dessutom ute i den heta öknen. Till råga på allt så är fler deltagare där än här judar...jojo...


Allvarligt talat.


Jag har full förståelse för att man inte förstår dynamiken bakom ST-teknologin, jag gör det inte heller själv. Det är helt okej. Att däremot försöka misskreditera en innovation som bevisligen är uppskattad är inte okej. Vill man ifrågasätta något så krävs solida bevis och inte lösryckta och ihåliga resonemang mer eller mindre tagna ifrån tomma luften. FX Airguns erbjöd LW-pipor som gratis tillval till ST under en lång rad av år - men ändå så var det inga köpare som valde det. TIll slut så övervägde Fredrik att helt enkelt skrota piporna för att bli av med dem. Istället landade det hela i att man bestämde sig för att skänka bort dem, mot fraktkostnaden. 


Fast, tänker man riktigt noga på detta så kanske det bara är ett marknadsföringsjippo också...

 
 
Ingen bild

kj

8 mars 2015 12:42

piporna som fx gör är ju samma som kallhamrade funnits i många år,sen att bara ca 3cm är räfflat i pipan gör säkert inte att den skjuter bättre än helräfflade pipor,men å andra sidan inte heller sämre,krutvapen bör ju funka även med bara några cm räfflor,fx nya pipor är väl för att spara in lite pengar,billigare och snabbare att hamra in 3cm räfflor än en hel pipa på 60cm.

 
Ingen bild

Ville

8 mars 2015 17:22

Jonny : Varför skriver du inte detta i "Forumet" istället än komma till din egen lilla hörna och lägga fram dina åsikter här ?
Din förkärlek till FX är känd , och inget fel i det alls , men det kan dock vara nåt som dunklar ditt omdöme gällande märket. Det där snacket om att ingen vill ha sina FX med LW-pipor i USA (det är ju AoA , FX-importören där som sänker bort de piporna) är ju rent nånsens.
Jag orkar inte ens gå in på dina kommentarer i övrigt här i din hörna men kom gärna ut till Forumet och öppet debattera ämnet där.

Johnny Ottosson

8 mars 2015 18:35


Ägaren (Daniel) önskar inte att jag skriver på hans forum och av respekt för detta så låter jag bli.

Jag har ingen speciell förkärlek för FX Airguns, mer än att jag känner ägaren och att en av mina 5 luftvapen är ifrån detta fabrikat.

Det vapen jag använder absolut mest (Challengern) köpte jag just för att den har LW-pipa och mina 10J Typhooner har jag sålt.

 
Ingen bild

Wagge

8 mars 2015 17:26

... eller så är det för att det fungerar bäst med "räfflor" bara i slutet av pipan. Tror nog inte det är en kostnads fråga om hur många centimeter pipan är räfflad, dom har nog provat både hel-räfflat samt 1-10cm räffling i slutet av pipan.

Riktiga kulor är hårdare samt det är frågan om ett annat tryck i krutvapen. Hastighet i tryckutveckling.

Problemen på många forum är att allt för många ser coola bilder men orkar inte läsa dom "tråkiga" tekniska specifikationerna. Och sen kommenteras det därefter, exempel, Youtube... även om det i beskrivningen står uppgifter och fakta om saker i videon så frågas det samt spekuleras om exakt dom sakerna i kommentator-fälten.

Problemet är ju lite också att ingen som har köpt ett specifikt märke säger något negativt om det, Samsung vs. Apple m.m

Köp inte en FX om du inte gillar smoothtwist, men köp den inte för att du "tror" den har sämre precision än något annat märke på marknaden.

 
Ingen bild

-Jonas-

8 mars 2015 19:51

Fredrik var lite för snabb med att börja kränga st-piporna, de första som kom var inte så bra. Det bidrog nog till det envisa ryktet att de är kassa. Men det gåt inte att bygga upp ett varumärke som FX med vapen som har kassa pipor. Det borde dessutom finnas tusentals bössor nu med st-pipor.
Ang tillverkningen så kallhamras inte piporna, vare sig lw eller st. St-piporna ställer dessutom högre krav på utgångsämnet eftersom de inte knappräfflas, vilket både kalibrerar och tillser den slutliga ytjämnheten.

 
Ingen bild

kj

9 mars 2015 09:10

jonas skrev att piporna inte kallhamras,stämmer dom kläms med en dorn inuti,men principen är samma,hamrad eller klämning dornen är likadan,fodras ju en rejäl maskin att klämma räfflor dock.

 
Ingen bild

-Jonas-

9 mars 2015 23:45

ST-piporna kläms inte mot någon dorn. Pipan är nersvarvad sista biten, och lika många backar som det ska bli räfflor klämmer utifrån runt pipan. De avtrycken som backarna lämnar kommer att speglas även inne i pipan. Det är detta som är så fiffigt.
Svårt att förklara, med se det så här, om du har ett tunnväggigt rör och knackar en bula på utsidan, så kommer det även bli en spegelvänd bula på insidan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards