Direktlänk till inlägg 25 oktober 2014
En viss tidlöshet..
Som de flesta vet så är jag svag för Crosmans produkter, eller rättare sagt vissa av dem. De bästa Crosmans är tidlösa, de är billiga men har ändå acceptabel grundkvalité och de är dessutom genomtänkt konstruerade. Som ett resultat av detta så tillverkar Crosman ofta sina bästa modeller i decennier med mycket små förändringar.
Idag så ska vi gå 50 år (!) tillbaka i tiden och se på Crosmans sortiment anno 1964. Dags för en tidresa och kom ihåg att alla bilder kan beklickas för att bli större och tydligare.
Pistoler frontades på första sidan eftersom det såldes fler av dessa än av gevären..
Under 1950-talet så var Cowboys populära i USA och Crosman slog mynt av detta igenom att presentera sin första Co2-revolver. Då denna sålde bra så vidgade man sortimentet med ett par moderna förlagor baserade på 38 Special. Detta år så hade man inte mindre än 3 st Co2-revolvrar i sortimentet. Tittar man på Crosmans hemsida idag (2014) så finns det fortfarande 3 Co2-revolvrar i lineupen och de är ättlingar i rakt nedstigande led med samma teknologi under skalet.
Något som däremot inte längre finns med är den mäktiga 600, numera ett hett eftersökt samlarobjekt som betingar stora pengar och som helt saknar efterträdare i dagens utbud. Unikt med den här pistolen är att den faktiskt är en äkta semi med gasomladdning. Dagens Co2-pistoler är ju egentligen maskerade double-action revolvrar under skalet. Så icke 600, vars teknologi man idag närmast hittar hos vissa tävlingsvapen för snabbpistol och då av typen PCP i en helt annan prisklass. Redan på den här tiden så indikerade prislappen ($27.50) att den här var dyrbar och de flesta vanliga Co2-pistoler var betydligt billigare.
Återstår fyra stycken modeller som vi alla lätt känner igen - modell 150, som sedemera utvecklades till dagens 2240 samt modell 137 som blev 1377 liksom modell 150, dagens 2300T och slutligen modell 130 som förvandlades till 1322. Fyra modeller som har hängt med i femtio år och som fortfarande tillhör Crosmans storsäljare. Förbluffande!
Notera att broschyren är en sk "overprint"...
Nu går vi över till gevären. Här kan vi se att den här pamfletten är en overprint, alltså överblivna 1964 års kataloger som återanvänds till säsongen 1965 igenom att man helt enkelt korrigerar förändrade priser samt trycker stämpeln "Discontinued" över de modeller som har utgått. Först ut är modell 140 som sedan utvecklades till dem mer kända och legendariska 1400, ett vapen som togs fram för att kriga mot samtida Benjamin 312 i klassen under Sheridans. Ett billigt vapen med mycket power. I dag finns egentligen ingen samtida efterföljare även om 2100 fyller ungefär samma roll som ett billigt pumpgevär med bra fjutt. Skillnaden, förutom kalibern, är att gamla 140 hade blowoff-ventil, alltså precis som en Sharp eller ett gammalt Excellent.
Nästa vapen är 180/187 som var dåtidens 2250, alltså ett litet, billigt och kompakt Co2-gevär med bra effekt. Till skillnad ifrån 160/167 så nöjde sig 180-serien med bara en enda powerlet för driften, vilket gjorde den mer ekonomisk att skjuta, trots att den gav färre skott på en Co2-patron.
Slutligen så har vi då den eviga evergreenen modellerna 160/167, vilka än idag tillverkas men i Kina under benämningen QB. Lite mer vuxna än 180-serien, lite dyrare och med mer påkostade riktmedel. I dagens produktion så motsvaras den närmast av 2260 men kräver, som tidigare nämnts, två Co2-patroner jämfört med en för 2260. Detta gevär användes också som träningsvapen under "draften" (motsv. värnplikten) i USA till Vietnam-kriget då de mer urbana ynglingarna som tvångsinkallades inte sällan var helt obekanta med skjutvapen sedan tidigare. Då var (o är) ett luftvapen ett ypperligt pedagogiskt redskap innan de börjar hantera skarpladdade krutvapen. Lite blandat..
Slutligen så fanns det även med lite tillbehör, en hel del olika hölster samt världens dyraste ATF-olja, den berömda Pelloil från Crosman. Här återfinns även måltavlor, kulfång, interaktiva mål och lite annat smått och gott. Då liksom nu så tillverkade också Crosman diaboler, enligt annonsen av "virgin lead", vilket förenleder frågan om vad andra tillverkare egentligen körde med för legeringar i sin ammunition under den här epoken. Jag har själv testat att skjuta vintage pellets och deras praktiska precision pendlar vanligtvis mellan usel och värdelös - det är helt enkelt otroligt så mycket bättre dagens diaboler är jämfört med sådana som bara är 20 år gamla, tänk då ytterligare tre decennier bakåt i tiden.
Nästa gång så ska vi gå ett par år ytterligare bakåt i tiden och titta lite på hur Crosmans sortiment såg ut i gränslandet mellan 1950- och 1960-tal, på många sätt en brytningstid i hobbyn på den sidan Atlanten..