Airpang

Direktlänk till inlägg 25 oktober 2014

Mera Crosman...

Av Johnny Ottosson - 25 oktober 2014 18:30 

En viss tidlöshet..Som de flesta vet så är jag svag för Crosmans produkter, eller rättare sagt vissa av dem. De bästa Crosmans är tidlösa, de är billiga men har ändå acceptabel grundkvalité och de är dessutom genomtänkt konstruerade. Som ett resultat av detta så tillverkar Crosman ofta sina bästa modeller i decennier med mycket små förändringar.


Idag så ska vi gå 50 år (!) tillbaka i tiden och se på Crosmans sortiment anno 1964. Dags för en tidresa och kom ihåg att alla bilder kan beklickas för att bli större och tydligare.


  Pistoler frontades på första sidan eftersom det såldes fler av dessa än av gevären..


Under 1950-talet så var Cowboys populära i USA och Crosman slog mynt av detta igenom att presentera sin första Co2-revolver. Då denna sålde bra så vidgade man sortimentet med ett par moderna förlagor baserade på 38 Special. Detta år så hade man inte mindre än 3 st Co2-revolvrar i sortimentet. Tittar man på Crosmans hemsida idag (2014) så finns det fortfarande 3 Co2-revolvrar i lineupen och de är ättlingar i rakt nedstigande led med samma teknologi under skalet.


Något som däremot inte längre finns med är den mäktiga 600, numera ett hett eftersökt samlarobjekt som betingar stora pengar och som helt saknar efterträdare i dagens utbud. Unikt med den här pistolen är att den faktiskt är en äkta semi med gasomladdning. Dagens Co2-pistoler är ju egentligen maskerade double-action revolvrar under skalet. Så icke 600, vars teknologi man idag närmast hittar hos vissa tävlingsvapen för snabbpistol och då av typen PCP i en helt annan prisklass. Redan på den här tiden så indikerade prislappen ($27.50) att den här var dyrbar och de flesta vanliga Co2-pistoler var betydligt billigare.


Återstår fyra stycken modeller som vi alla lätt känner igen - modell 150, som sedemera utvecklades till dagens 2240 samt modell 137 som blev 1377 liksom modell 150, dagens 2300T och slutligen modell 130 som förvandlades till 1322. Fyra modeller som har hängt med i femtio år och som fortfarande tillhör Crosmans storsäljare. Förbluffande!  Notera att broschyren är en sk "overprint"...


Nu går vi över till gevären. Här kan vi se att den här pamfletten är en overprint, alltså överblivna 1964 års kataloger som återanvänds till säsongen 1965 igenom att man helt enkelt korrigerar förändrade priser samt trycker stämpeln "Discontinued" över de modeller som har utgått. Först ut är modell 140 som sedan utvecklades till dem mer kända och legendariska 1400, ett vapen som togs fram för att kriga mot samtida Benjamin 312 i klassen under Sheridans. Ett billigt vapen med mycket power. I dag finns egentligen ingen samtida efterföljare även om 2100 fyller ungefär samma roll som ett billigt pumpgevär med bra fjutt. Skillnaden, förutom kalibern, är att gamla 140 hade blowoff-ventil, alltså precis som en Sharp eller ett gammalt Excellent. 


Nästa vapen är 180/187 som var dåtidens 2250, alltså ett litet, billigt och kompakt Co2-gevär med bra effekt. Till skillnad ifrån 160/167 så nöjde sig 180-serien med bara en enda powerlet för driften, vilket gjorde den mer ekonomisk att skjuta, trots att den gav färre skott på en Co2-patron. 


Slutligen så har vi då den eviga evergreenen modellerna 160/167, vilka än idag tillverkas men i Kina under benämningen QB. Lite mer vuxna än 180-serien, lite dyrare och med mer påkostade riktmedel. I dagens produktion så motsvaras den närmast av 2260 men kräver, som tidigare nämnts, två Co2-patroner jämfört med en för 2260. Detta gevär användes också som träningsvapen under "draften" (motsv. värnplikten) i USA till Vietnam-kriget då de mer urbana ynglingarna som tvångsinkallades inte sällan var helt obekanta med skjutvapen sedan tidigare. Då var (o är) ett luftvapen ett ypperligt pedagogiskt redskap innan de börjar hantera skarpladdade krutvapen.

  Lite blandat..


Slutligen så fanns det även med lite tillbehör, en hel del olika hölster samt världens dyraste ATF-olja, den berömda Pelloil från Crosman. Här återfinns även måltavlor, kulfång, interaktiva mål och lite annat smått och gott. Då liksom nu så tillverkade också Crosman diaboler, enligt annonsen av "virgin lead", vilket förenleder frågan om vad andra tillverkare egentligen körde med för legeringar i sin ammunition under den här epoken. Jag har själv testat att skjuta vintage pellets och deras praktiska precision pendlar vanligtvis mellan usel och värdelös - det är helt enkelt otroligt så mycket bättre dagens diaboler är jämfört med sådana som bara är 20 år gamla, tänk då ytterligare tre decennier bakåt i tiden.


Nästa gång så ska vi gå ett par år ytterligare bakåt i tiden och titta lite på hur Crosmans sortiment såg ut i gränslandet mellan 1950- och 1960-tal, på många sätt en brytningstid i hobbyn på den sidan Atlanten..

 
ANNONS
 
Ingen bild

Brytpipa

26 oktober 2014 10:14

Tack för mycket trevlig nostalgitripp!

Citat: "LEAD PELLETS Made of virgin lead"
Underbar marknadsföring, ha begäret infinner sig direkt.

 
Ingen bild

Silwer

26 oktober 2014 12:45

Det är skillnad på mycket abv det där och daens modeller från Crossman av nån anledninbgf blev lv intressanta i USA igen under 50-tal och de kom upp med multipumpvapnen och även de första pistolerna och gevären drivna med en 12gr co2patron.

Jag har en sån 157 men äldre än den i annonsen, ojämförbart med säg en 2240 kvalityetmässigt imo.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se