Airpang

Direktlänk till inlägg 4 maj 2014

Orättvist underskattade...

Av Johnny Ottosson - 4 maj 2014 23:00


 

 

Crosmans pärlor



Tidigare under dagen så blev jag uppringd av en kille som ville köpa ett "roligt luftgevär". Det skulle naturligtvis vara licensfritt och dessutom billigt. Skyttet skulle ske på 8-15 meter såväl inom- som utomhus och hans yngre son ville också vara med och skjuta. Vad fanns då att rekomendera? Efter att ha funderat ett ögonblick så slog det mig - det är ju just den här frågeställningen som Crosman är skapade för att besvara.


En del entusiaster rynkar gärna på näsan åt amerikanska Crosman. Usel finish, diskutabel passning och ibland ganska skiftande kvalité har tyvärr kännetecknat detta fabrikat. Lyckligtvis så finns det också en annan sida av Crosman, prismässigt överkomliga, bra genomtänkta och framförallt - riktigt roliga vapen för alla åldrar. Idag ska vi titta lite på de olika modeller som är extra intressanta på den svenska marknaden.


Crosman 1077


En Ruger 1022 för 2010-talet som, liksom sin förlaga, är billig och riktigt rolig att skjuta med. Tack vare konstruktionen som double-action istället för en "äkta" semi så får modellen prestera strax under 10 joule snarare än bara den tredjedel som gäller för semi- och helautomatiska vapen. Med en prislapp på under 1500 kr så får man mycket skjutglädje för pengarna. Kända tillkortakommanden hos modellen är läckage av Co2 samt höga driftskostnader. Roliga och skjutglada vapen som drivs med miljövidriga Co2-patroner har tyvärr höga löpande driftskostnader. Skjuter man inte ofta och gillar att skjuta fort med vettig precision till låg initialkostnad så är 1077 ett givet val.


  Crosman 2289 "Bugout Kit"


Ett bra-att-ha vapen när zombies anfaller? Nä, Crosman har skojat till det lite extra bara. Däremot som ett formidabelt vapen för en "suburban hunter" på tight budget så är detta ett kanonval. Är kaliber 22 en tillgång (exempelvis mot skytte på levande mål) och man söker ett portabelt, tåligt och prisbilligt vapen med acceptabel slagkraft samt förvånansvärt god praktisk precison på korta avstånd mellan 5-20 meter så är 2289 ett perfekt val. Tänk er ett industriområde med övergivna fabrikslokaler, stora mängder kajor och duvor och ni kan direkt se det tänkta användningsområdet. Till nackdelarna hör plastbreech med tillhörande montageproblem för kikarsikte och en trist pumpning med ett flertal pumptag för ett enda skott. I gengäld så får man ett rekyfritt och lättskjutet vapen med en inbyggd självförsörjande drivkälla. Modellen har åkt in och ut ur Crosmans sortiment under decennierna, låt oss nu hoppas att den är kvar här för att stanna. Mycket vapen för 1600 kr.


Crosman 2250XL


"-The Ratcatcher is back!". En storsäljare ifrån det tidiga 2000-talet är tillbaka och dessutom i en förbättrad form med längre pipa och en riktig metallbreech, komplett med kikarsikte. Gillar man 2289 men inte att pumpa densamma och kan leva med lite högre kostnader både för inköp och drift så är 2250XL ett ypperligt val. Tack vare sin 18" långa pipa så är detta vapen ett veritabelt kraftpaket, att nå bortåt 190 mps med lätta diaboler är inte problem för den händige ägaren. Är plånboken riktigt tung så kan man dessuotm komplettera den med en HiPac för HPA. Frånsett en hög driftskostnad på engångs Co2-patroner så är detta ett vapen med många styrkor och få svagheter, en skjutmaskin utan dess like i sin prisklass.


Crosman Discovery


En upptäckt för många amerikaner och en vattendelare på sin inhemska marknad. Discon var en dörröppnare för storsäljande Marauder-serien och mycket PCP för måttliga pengar. Med drygt 3000 kr på prislappen så har man ytterst få vettiga konkurrenter i prisklassen. Geväret går med lättryckssystem och kan även bulkfyllas med Co2 (vem gör detta i verkligheten??). Ett enkelt och robust vapen, ett bra förstaval för den som bara måste ha nytt och som vill pröva på att skjuta PCP. TIll nackdelarna hör hög ljudnivå (som licenspliktig) samt en praktisk precision och inte är riktigt up to date med dyrare konkurrenter. Trots det mycket vapen för pengarna.


Som synes så har Crosman många roliga vapen att erbjuda i prisklassen upp till runt 3000 kr. Vapen som fungerar både som endavapen för nybörjaren såväl som andra eller tredjevapen åt den hängivne entusiasten. Har ni därför inte prövat några produkter ur Crosmans sortiment tidigare så då chansen - här finns mycket skjutglädje till förhållandevis små pengar.

 
 
Ingen bild

Silwer

15 maj 2014 08:28

Trycket på 1077 DA är horribelt hårt och okänsligt, många handlade dem med plastkolv när de var billiga ett tag och nästan ingen gillar dem särskilt mycket, må hänt iofs att de var billiga i det utförandet.

Discovery också billig men bygd av gamla avlagda co2 delar från Crosmans sortiment som härstammar från 50tal i många fall och inte tillverkar de dem bättre idag.

De andra är ju av typen vapen man modifierar och bygger om med eget huvud.
Pumpbössan är dock imo hopplöst innefektiv.

Nä Johnny, det här är inte mycket att dansa runt direkt, å andra sidan beror det ju på vad man har för förhoppningar.

Tyvärr drabbas ju ofta Crosman om de nu gör nåt bra av löjliga överpriser i Sverige.

Johnny Ottosson

16 maj 2014 07:24


Ja, prissättningen i Europa gör Crosmans produkter helt klart mindre prisvärda.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards